26.Květen 2007
Autor: -Hany-Z- v 14:28
Jen tak jsem si chci dát Red Hot Chili Pepers protože sem jejich docela fanda.....

Kapela vznikla na začátku 80. let s těmito členy: Anthony Kiedis,Flea, Hillel Slovak (kytara) a Jack Irons (bubny). Roku 1988 všakSlovak umírá a Irons odchází. Jsou nahrazeni Frusciantim a Smithem.Roku1991 nahrávají jejich nejznámější album Blood Sugar Sex Magik prodané v2.000.000 kusech. Roku 1992 dochází k výměně Fruscianteho za ArikaMarshalla, který je r. 1993 vystřídán Jessem Tobiasem, kterého po pármesících střídá Dave Navarro. Uffff! V této sestavě natáčejí One hotminute. Po roce se rozpadají, aby se mohli vrátit v sestavě Blood SugarSex Magik a natočit Californication.

V roce mého narození(1984)vznikla tato skupina pod stálým názvem Red Hot Chili Peppers a jejichprvní vystoupení každý, kdo zažil, asi hned tak nezapomene, vystupovalitotiž v stryptýzové baru úplně nazí a jen na svých DĚLECH mělinavlečené podkolenky(řeknu Vám upřímně, že vypadali docela dobře,viděla jsem jejich fotku:-)

Jejich první album RED HOT CHILIPEPPERS, které produkoval Andy Gill, má jak si můžete všimnout nastránkách textů této skupiny má poněkud zajímavý obal, ale dle méhoplně nahrazuje všechna slova začínajících zpěváků, resp.:zacínajícískupiny Red Hot Chilli Peppers.

Druhé album z roku 1985 má názevFREAKY STYLEY a ta naše oblíbené hvězdy popostrčila, s pomocíproducenta Georga Clintona, hodně kupředu. Také toto album obsahujejejich první pořádnou hitovku "Hollywood" další hustá vypalovačka jetaky "Lovin' and Touchin" a "Catholic School Girls Rule". Fakt superhovaďárny, všem to vřele doporučuju.

Třetí super husťárna: THEUPLIFT MOFO PARTY PLAN je namísto dřívějším verzím alb o dost rokovejšía ostřejší a jak z mých slov vyplívá, prostě stojí za to hoposlechnout. Taky na zpěvákovi Anthonym je poznat jeho větší zkušenost,propracovanost s hudbou a taky jeho větší snaha o proražení do světakonkurenčí hudby a získání popularity. O prvním singlu se ani nemusímzmiňovat, protože si myslím, že to bylo z jejich kariéry asi nic mocskladba, pro mě to byla spíš jejich katastrofa, ale vylízali se z tohodobře ostatníma písněma na albu. Třeba "Behind The Sun" ta stojí zazmíňku s "Subterranean Homesick Blues".Kurva co bych o tom ještě mělapsát?Prostě si to pusťte a uslyšíte sami.

Tragédie, která zasáhla celou skupinu:

Skupina Red Hot Chilli Peppers

Včervnu 1988 se Hillel Slovak(tehdejší kytarista) předávkoval heroinem acelá kapela a její budoucí životnost byla na tenkém vlásku. Záchranapřišla od náhradního kytaristy DUANEa MC'KNIGHTa, kterého koncem rokuvystřídal, v tu dobu, teprve sedmnáctiletý John Fruscianto, který bylvelkým fanouškem právě zesnulého Slovaka.

V tomto roce takévychází EP "Abbey Road"(převzato od stejnojmenného alba Beatles), ovšemobal se liší v jedné maličkosti a tou je, že přecházejí silnici úplněnazí jen s tou svou podkolenkou, která jim tak sluší:-)Potom hledalaskupina ještě také bubeníka, přihlásilo se několik desítek, ale nějakneuspěli až jeden týpek jménem Chad Smith jim natřel všem pěkně koule izrak.

Další deska je MOTHER'S MILK a vychází v roce 1989. Jejíobsah je vlastně úplně různorodý, od vypjatých a tvrdých momentů klyrickým až jemným melodiím při kterých běhá mráz po zádech. Za zmíňkustojí "Magic Johnson" a "Nobody Weird Like Me", ale ani "Fire" bysteneměli přehlédnout. Prostě tohle album je klid dohromady s rachotem akdo se v tom má vyznat?No jen ten kdo má tuhle muziku rád a kterýmu selíbí.

Úplně super úspěch bylo album nesoucí název BLOOD SUGAR SEXMAGIK, které si zasloužilo a taky získalo platinové ocenění a to nejenjedno. V roce 1991, kdy toto album vyšlo tak se Red Hot Chili Peppersdostali až na pokraj úplně té největší kariéry a byli snad známí iněkde u mimozemšťanů, protože jejich neodolatelný a nenapodobitelnýrepertoár se ozýval a stále ozývá ze všech stran a úplně všude, takženení možné najít někoho kdo by řekl, že Red Hotíky nezná. Mojípovinností je, ale napsat tady také o neocenitelném Ricky Rubinovi,který svou produkcí dostal Red Hot Chili Peppers na samý pokrajvítězství. Nesmím samozřejmě zapomenout na neodolatelnou "Breaking TheGirl", kde Anthony zpívá tak procítěně a emotivně, že se přitom aninelze ovládat a každý kdo to uslyší propadne zkáze "závislosti" slyšetto znova a znova až to bude muset slyšet živě a vydá se na jejichneodolatelné koncerty. Další peckou, která stojí za zmíňku je "I CouldHave Lied". Jo a málem bych zapomněla na neopakovatelnou "Under TheBridge", která přímo vystihuje jemnost, ale přitom vážnost těchtohochů. Na pohled drsňáci, ale věřím, že jsou to fajn a citliví HOTchlapy.P.S.:tim HOT neni mysleno TEPLÝ, ale jako COOL, prostě, že jsou super horký. Jen tak mimochodem pro zajímavost "Under The Bridge" a "Give It Away" získali za videa cenu VIDEO MUSIC AWARD.

Vroce 1994 vystupují na Woodstocku II. a také se připravují na novéalbum, které v roce 1995 kdy se objevilo na trzích nese jméno ONE HOTMINUTE a je fakt dobrý. Nejlepší ze skladeb podle mého gusta je"Aeroplane", protože přesně vystihuje všechny možné jemné i tvrdšídruhy muziky. Začátek(asi 20 vteřin) se jeví jako spíš jemná uspávačkaa po chvíli na vás vybalí "It's my aeroplane" a hned všechna relaxačnía jiné druhy uspávání jsou tatam. Ovšem méně podařená byla asi "Myfriend", která mi připadá jako nepodařený klon "Under The Bridge",poslechněte a uslyšíte to sami. Ten koho spíš bere jazz si můžeposlechnout "Walkabout". Pro zajímavost taky by bylo dobré říct, že sFleem a Davem si zazpívala Alanis Morissette sing jménem "You OughtaKnow".

Red Hotčáci

Popříchodu již známého Johna Frusciantea příchází v roce 1999 na řadudalší album a to je CALIFORNICATION. Když vyšlo najevo, že Red HotChilli Peppers dělají další své album tak dost lidí se bálo, že todopadne jako s ONE HOT MINUTE, čímž chci říct, že toto album nebylojedno z nejúspěšnějších, i když mě se líbili všechny jejich alba, alene všechny písničky uvnitř nich. Prostě na ostatních albách se našlovíce kvalitních nahrávek, ale nikoho neodrazuju od toho, aby si ONE HOTMINUTE poslechl. Ale teď už ke CALIFORNICATION. Jeho úspěch stále ještěstoupá, protože je to nová deska, ale už teď se ke stánkům hrnou lidé,aby si jej poslechli. Zdá se, že je to zatím asi jedno z jejichnejúspěšnějších alb a že ne moc rychle vyjde z módy. Úžasná písnička okteré ví snad celý svět a zdá se snad !!!nej!!! je "Otherside". Jehoskvělý začátek při kterém, taje duše je uklidňující a uvolňujícípopěvek, Kiedis nabývá sil na jeho čím více zrychlující tempo a naúplně vyčerpávající konec. Uff:-) "Californication"(myšleno jako píseňze stejnojmenného alba) je vlastně něco podobného jako zmiňovaná píseň"Otherside" a ten kdo chce mít z této písně ještě větší požitek tak aťk tomu zkoukne i klip. Je úplně unášející a přitom je v něm i trochuroztržitosti. Mimochodem Anthonymu to tam hrozně sekne a je fakt superchlap(=jen holkám). Stojí to fakt za to. Další super píseň, ze začátkuzní jako dost rychlá a tvrdá, se mění v refrénu na úplně jinak znějícía s trochou romantiky = "Around The World". Fakt super je to vlastněprvní píseň, která mě zaujala nejvíc, protože první kterou jsem zCALIFORNICATION slyšela byla stejnojmenná "Californication", ale jen semi líbila, ovšem nějak mě nebrala, některé písně jak řikam mi prostěmusí přijít do krve a pak si je úplně zamiluju. Ovšem nemůžeme zůstat u"Around The World" tak jdeme dál. "Porcelain" je opravdu, jak názevnapovídá, křehká a jemná muzika a myslím si, že to nebyla jedna znejlepších písní, ale posuďte sami, protože každý má svůj názor a má naněj samozřejmě právo. Teďka se zmíním o opravdové pecce a to pro mě je"Savior", která zní dost vážně a přitom je chvílema jemná a"roztomilá":-) Ovšem na CALIFORNICATION najdete i jiné písničky amyslím si, že už vás těma kecama stejně unavuju tak jděte schánětpísničky a poslouchat, protože to je mnohem lepší než číst tady názory,které můžete mít úplně jiné než já. Tak do toho já jdu taky poslouchat.

 



0 Komentáře: