Polibekí?   11.Prosinec 2008


Polibek může být milý, vzrušující, nebezpečný a dokonce i odporný.

Kde se vzal?

Teorie vzniku polibku se různí. Sigmund Freud viděl původ líbání v kojení. A protože podle tohoto vídeňského psychiatra vše souvisí s lidskou sexualitou, označil dětská ústa za erotogenní zónou, jež sajícímu miminku umožňuje prvotní sexuální zážitky. I další teorie souvisí s příjmem potravy. Líbání podle ní není nic jiného než pozůstatek krmení z úst do úst. Půvabná je teorie odkazující na počátek starověkého Říma, kdy ženy nesměly pít víno a muži, aby zjistili, jestli je tento zákaz dodržován, ochutnávali jejich ústa svými rty.

Polibkem ukazujeme většinou náklonnost, přátelství, lásku, touhu po sexu – city, při kterých je nám příjemná tělesná blízkost a dotyk druhé osoby. V západní kultuře nemáme problém líbat se kdykoli a kdekoli. A nejde jen o polibky přátelské. Líbání na veřejnosti se u nás řídí spíš osobní inteligencí a vyspělostí než společenskou normou. Naproti tomu v Japonsku je polibek vnímán jako součást erotické předehry a proto patří za zavřené dveře a ne na sedadlo autobusu.

Polibek milý

Nejen v kruhu rodinném a mezi nejbližšími přáteli je polibek vyjádřením radosti se shledání nebo potvrzením vzájemné náklonnosti při loučení. V dnešní době je především mezi mladou generací módní „olíbávat“ se na každém kroku. Dva polibky na tvář při setkání jsou u nás standardní, přesto někdy dochází ke komickým situacím, kdy se jeden z aktérů snaží umístit druhý polibek na tvář, která je již na odchodu. Líbání jako pozdrav je nejběžnější mezi mladými dívkami, časté je i mezi dívkami a chlapci. Mladí muži si mezi sebou vystačí s přikývnutím nebo podáním rukou.

Polibek vzrušující

Neboli francouzský byl v minulosti považován za smrtelný hřích, dokonce i při manželském styku. I podezření z něj bylo důvodem přísných trestů. Nejniternější, erotický polibek mezi dvěma lidmi vyjadřuje absolutní intimitu, důvěru a sexuální touhu. V pubertě představuje první krok na cestě k sexuálnímu probuzení. Dlouhý a intenzivní polibek je součástí milostné předehry a funguje jako spolehlivý spouštěč milostného vzrušení. Tedy pokud se líbáme s tím, koho chceme a kdo nám chutná.

Z čistě technického hlediska je totiž takový polibek pouhou výměnou tělních tekutin a velkého počtu bakterií. Průměrně si partneři při jednom polibku vymění 0,7 gramu proteinů, 0,45 gramu tuku a 0,19 gramu další organických látek. K tomu připočtěme dvě stě padesát typů bakterií a přes čtyřicet tisíc parazitů a vyjde nám, že toho, s kým se líbáme, bychom měli mít opravdu rádi.

Jak má takový polibek trvat dlouho, je velmi individuální. Rekord v nejdelším francouzském polibku zatím drží Louisa Almedovarová a Rich Langley z New Jersey, kteří se vydrželi v roce 2001 líbat třicet hodin, devětapadesát minut a sedmadvacet vteřin.

Polibek odporný

Jak asi vypadá odporný polibek. Existuje vůbec? Mnozí si na ně již nepamatují, ale patřily právě do této kategorie – vzájemné bratrské polibky bolševických pohlavárů. Tak, jako si dnešní státníci potřásají při setkání rukou, objímali se a líbali na ústa při státních návštěvách a stranických sjezdech nejvyšší představitelé východního bloku. Vášnivě!

Polibek nebezpečný

I takový může být vášnivý polibek. To zjistila na "vlastní uši" mladá žena z jižní Číny, které se v důsledku velmi vášnivého polibku protrhl ušní bubínek a ohluchla na levé ucho. "Polibek snížil tlak v ústní dutině, vytáhl bubínek z místa, kde by měl být, a způsobil kolaps levého ucha," diagnostikoval zranění ošetřující lékař. Dodal, že se pacientce pravděpodobně během dvou měsíců sluch zase vrátí. Lékaři ale přesto náruživé milence varují: "Líbání je obvykle velmi bezpečná činnost. Přesto radíme, aby se mu lidé věnovali s jistou mírou opatrnosti."

Který z polibků je vám nejbližší?

napsal/a: ._Kristynka_. 17:42 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář