Medvědovití jsou velicí savci z řádu šelem. Mezi medvědy najdeme největší šelmu vůbec, je jím poddruh  medvěda hnědého– kodiak, který ve vztyčené pozici na zadních nohou dosahuje výšky až 3,5 m.

Potrava

Potrava většiny druhů medvědovitých se skládá většinou ze směsi masa, včetně ryb a hmyzu, a rostlinného materiálu jako jsou kořeny a bobule. Výhradně na maso se specializuje jen medvěd lední, protože nežije v prostředí s vegetací, zatímco panda velká je téměř výlučně vegetarián. Medvědi sbírají potravu především ve dne a na rostlinou stravu se zaměřují více, než ostatní šelmy, a proto tráví mnohem více času krmením.

Původ

Předkem současných medvědů je oligocenní šelma rodu Cephalogale, dosahujicí přibližně velikosti dnešní pandy červené. V té době měli ještě všichni předchůdci medvědů dlouhý ocas a dosahovali podobných rozměrů. V průběhu evoluce zvětšovali medvědi postupně své rozměry, až se nakonec stali největšími suchozemskými šelmami s masivní hlavou, silným tělem a krátkým ocasem. Místem původu medvědů byla euroasie.Medvěd hnědý

napsal/a: 199613.5. 20:53 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář