22.Leden 2010,14:56

Zelí - Zelňačka apod.

Před 2 minutami | IvetaMusilova |  Recepty
Zelí pomůže proti rakovině

01


Oblíbenékysané zelí účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustéhostřeva a prsu. Věděli jste to? Látky zabraňující nádorovému bujení všakneobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proceskysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty látky,které mají silně protirakovinné účinky.
Uchovánícelých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsobvýroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů.Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránilipožíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající znedostatku vitaminů.


02


Obsahvitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což jedůsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelípokryje denní potřebu vitaminu C. Zelí působí také proti depresím aobsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množstvívitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Vkysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluora enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Aktivujeimunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismusproti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveňaktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje ilátkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychléodstraňování odpadních látek z těla
Jak zelí nakládat
5 kg zelí, 2 cibule, 20 g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.
Zelíomyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme troškuvýše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listypokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypemekmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu jedůležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložímedo každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny vteple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže anecháme kvasit několik dalších týdnů.
Pozor! Zelí musí být napovrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by sezačalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívatvodu.
Rychlokvašené zelí
2 kg bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list
Zelíomyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku,syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvyzelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list.Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Nechámekvasit 2 - 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat,jinak by se zkazilo
Tip
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.
Kysané zelí v bramborovém těstě
250gbramborové těsto v prášku, 1 vejce, 500 g kysané zelí, 40 g slaniny, 1cibule, 1 jablko, 200 g šunky, 30 g másla, 1 lžíce strouhanky, drcenýkmín
Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto apřidáme do něj vejce. Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme jistrouhankou a rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta. Kysané zelípodusíme s na kostičky nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidámekmín a. směs rozložíme na těsto. Překryjeme šunku a zbytkem těsta.Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi 30 minut pečeme v troubě


03


Zelný salát s mrkví
Balíčekkysaného zelí, 3 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bíléhojogurtu, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžíčky worchestrové omáčky, sůl cukr,ocet, mletý pepř
Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanoumrkev a nakrájenou cibuli. Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí,worchestrovou omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme.Dochutíme solí, cukrem, octem a mletým pepřem. Necháme v chladu uležet.
Bramborové placičky se zelím
1kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí,trochu mléka, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, olej.
Nastrouhámesyrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek,okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpáleném olejipečeme placičky z po obou stranách dozlatova..


04


Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi
250gširokých nudlí, sůl, 400 g uzených krůtích prsou, 200 g eidamu, 1svazek lahůdkových cibulek, 1 lžíce másla, 250 g kysaného zelí, 250 grajčat, pepř, 1 lžíce posekané majoránky,125 ml smetany
Nudleuvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme.Krůtí prsapokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůd­kové cibulky očistíme,omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidámekysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme aopatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubupředehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýrnaplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsínákyp zalijeme. Pečeme asi 30 min, Nákyp můžeme podávat případnězdobe­ný majoránkou..
Zelňačka
200gkysaného zelí, 2 brambory, 2 lžíce hladké mouky, 10 g slaniny, 1 lžícesádla, malá sklenka kysané smetany, 1 vejce, 100 g klobásy, kmín, sůl,masox, mletá paprika.
Slaninu pokrájenou na kostičkyrozškvaříme na pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Potévmícháme mletou papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšlehámea 20 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do1/2 l vařící vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox,brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka. Jíšku a klobásupokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik minut ještě povařímea nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem. Už nevaříme..
 
kategorie: Recepty - Zelí
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů