28.Březen 2010,14:06

ÚHOŘ

 

1. Silvestrovský úhoř

Úhoř, máslo, bílé víno, pepř, nové koření, petrželová nať,vejce, hořčice, olej, cukr, citrón, cibule

Úhoře položíme do pekáče s 20 dkg másla, 1/4 l bílého vína,pepřem, novým kořením a petrželovou natí. Dusíme v troubě asi půl hodiny anecháme v omáčce vychladnout. Zatím připravíme omáčku ze dvou strouhanýchcibulí, 4 rozmačkaných vařených žloutků, 3 lžic hořčice, 4 lžic oleje soli,pepře, špetky cukru a citrónové šťávy.Úhoře položeného na dlouhou mísu zalijemetouto omáčkou a obložíme natvrdo uvařenými vejci, dílky citrónu a petrželovounatí.

 

2. Grilovaný úhoř s pikantní omáčkou

4 porce úhoře, sůl, citrón, olej, na omáčku : 1 majolka,bílý pepř, půlka malé sladkokyselé okurky, půl lžičky sardelové pasty,citrónová kůra, zelená petržel, půl lžičky hořčice, sůl

Úhoře osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíliodležet. Potřeme olejem a na mřížce grilu po obou stranách opečeme. Porce dámena nahřáté talíře, přidáme vařené brambory a polijeme omáčkou. Omáčka : okurkua zelenou petržel velmi jemně nasekáme, vmícháme do majolky a ochutímeostatními přísadami.

 

 

3. Úhoř na jehle

1 úhoř, 3 tvrdá rajčata, mletý pepř, mletá paprika, 100 gslaniny, 2 cibule, olej, sůl

Úhoře nakrájíme na plátky asi 2 cm silné, osolíme, okořeníme,potřeme olejem. Na rožnící jehlu napichujeme střídavě kousky úhoře, půlkymalých rajčat, plátky slaniny a silnější kolečka cibule. Pečeme na roštu nebona velké vymaštěné pánvi. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým salátem.

 

4. Úhoř v alobalu po finsku

 8 porcí úhoře, 4rajčata, 2 citróny, 100 g másla, bílý pepř, sůl

8 kusů alobalu vymažeme máslem a vyložíme kolečky oloupanýchcitrónů zbavených jader a kolečky nakrájených rajčat. Na to vložíme osolené aopepřené porce úhoře, dobře zabalíme a upečeme v troubě. Vhodnou přílohou jsouopečené brambory nebo bramborová kaše.

 

5. Úhoř se žampióny po italsku

Úhoř, olej, 2 cibule, 150 g žampiónů, 1/16 l bílého vína,3/4 l rajčatové šťávy, zelená petržel, mletý pepř, estragon, sůl

Úhoře nakrájíme na 3 cm silná kolečka, osolíme, opepříme ana rozpáleném oleji rychle opečeme. Opečenou rybu vyjmeme a uložíme v teple. Naoleji od opékání osmažíme nakrájenou cibuli a žampióny. K měkkým houbám vrátímerybu, přidáme víno, rajčatovou šťávu a přiklopené zvolna dusíme. Podávámeposypané zelenou petrželí a estragonem s vařenými brambory.

 

6. Úhoř na roštu

Asi 750 g úhoře, mletý pepř, citrónová šťáva, tatarskáomáčka, sůl

Oprané porce úhoře osušíme, na hřbetní straně několikrátnařízneme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou a osolíme. Porce ryby nechámeasi hodinu odležet, pak vložíme do grilu na zahřátý rošt a grilujeme asi 5minut, rybu obrátíme a grilujeme dalších 5 minut. Hotové porce klademe nanahřáté talíře, podáváme s opečenými brambory sypanými drobně nakrájenouzelenou petrželkou a přiloženou tatarskou omáčkou.

 

7. Úhoř po rumunsku

5 porcí úhoře, 3 dcl přírodního bílého vína, zelenápetrželka, 70 g másla, 2 natvrdo uvařené žloutky, lžíce hořčice, mletý pepř,ocet, cukr, citrón, sůl

Staženého úhoře nakrájíme na 10 cm porce, dobře je osolíme anecháme asi 3 hodiny odležet v chladu. Pak je naskládáme do kastrolu těsně ksobě, zalijeme vínem, posypeme jemně usekanou petrželkou a přiklopené dusíme doměkka. Na omáčku rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájené žloutky, hořčici,opepříme, nepatrně osladíme a okyselíme octem. Podáváme s omáčkou, plátkycitrónu, vařenými maštěnými brambory nebo s bílým pečivem.

 

8. Pikantní úhoř

1 kg úhoře, cibule, 2 hřebíčky, stonek celeru, 2 dcl suchéhovína, 1 dcl oleje, 40 g strouhanky, vejce, 2 dcl vody, zelená petrželka, sůl,pepř, citrón

Úhoře stáhneme a nakrájíme asi na 10 cm porce, vložíme dokastrolu, zalijeme vínem a vodou, přidáme usekanou cibuli, hřebíčky, celerovounať a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Pak rybu vyjmeme, doosoleného vejce přidáme lžíci olivového oleje a ušleháme do pěny. Kousky úhořenamočíme do této pěny a obalíme strouhankou. Pak maso vložíme do vymaštěnégrilovací mísy, vložíme do předehřátého grilu a silném ohni grilujeme asi 3 minuty.Nakonec ozdobíme snítkami petržele a kolečky citrónu a podáváme se smaženýmibrambory a případně rajčatovým salátem.

 

9. Úhoř obložený vejci

Úhoř, 2 citróny, 4 vařená vejce, 100 g másla, strouhanka,trochu hovězího vývaru, křen, sůl

Staženého úhoře nakrájíme na asi 4 cm dlouhé válečky,osolíme a asi půl hodiny necháme odležet. Dílky úhoře střídavě s plátky citrónunapichujeme na jehlu, zakapeme citrónovou šťávou a pečeme na másle za stáléhopolévání hovězím vývarem. Upečeného úhoře posypeme na másle osmahloustrouhankou a necháme krátce zapéci. Pak stáhneme z jehel, narovnáme na mísu,obložíme vařenými brambory a natvrdo vařenými plátky vajec. Podáváme sestrouhaným křenem a hlávkovým salátem.

 

10. Úhoř pečený v kastrolu

Úhoř, 5 lžic oleje, 2 citróny, lžíce sekané petrželky, pepř,sůl

Staženého úhoře nakrájíme na krátké válečky a osušíme je.Olej smícháme se šťávou z jednoho citrónu a petrželkou. Kousky úhoře osolíme,opepříme, vložíme do oleje a necháme asi hodinu marinovat. Pak kousky úhořenarovnáme do kastrolu a pečeme v troubě asi 10 minut a průběžně polévámeokořeněným olejem. Podáváme zdobené kolečky citrónu a s vařenými bramborysypanými petrželkou.

 

11. Úhoř v aspiku

1 kg úhoře, 100 g cibule, bobkový list, celý pepř, tymián,hřebíček, kopr, 1 dcl octa, 30 g želatiny, 2 vejce, 7 g soli, 10 g masoxu, 100g sterilované okurky, 100 g mrkve, kapie, petrželová nať, 1/2 l vody

Do vody dáme masox, koření, ocet, sůl, cibuli, kopr, mrkev anecháme přijít do varu, potom snížíme teplotu a do nálevu vložíme úhoře.Ohřejeme těsně pod bod varu, po 1/4 hodině úhoře vyjmeme, vývar přecedíme apřidáme želatinu. Vše zprudka povaříme a odstavíme. Na dno formy, do kterébudeme ukládat úhoře, vylijeme tenkou vrstvu uvařeného a zchlazeného aspiku,necháme ztuhnout, naskládáme porce úhoře a částečně zalijeme aspikem tak, abyneplavaly. Za chvíli dolijeme aspik tak, aby byly porce téměř zality, nechámeztuhnout, ozdobíme kolečky natvrdo vařených vejec, kolečky okurky, kapií apetrželovou natí a dolijeme zbylým aspikem. Po zchladnutí podáváme s chlebem.

 

12. Úhoř dušený s bylinkami

1 kg úhoře, 50 g másla, 2 dcl bílého vína, 2 dcl citrónovéšťávy, pepř, 30 g soli, 2 žloutky, trocha čerstvých bylinek (máta, kerblík,petrželová nať, šťovík, libeček)

Úhoře nakrájíme na menší porce, osolíme, opepříme a vložímedo misky z varného skla, přidáme nadrobno nasekané bylinky, máslo a asi 10minut dusíme. Pak porce zalijeme vínem a vodou aby byly potopeny a dusímedalších asi 10 minut, porce vyjmeme, vývar procedíme, přidáme citrónovou šťávua žloutky. Nádobu vložíme do vodní lázně a mícháme tak dlouho,  až omáčka zhoustne a dochutíme. Nakonec porceúhoře přelijeme omáčkou a necháme vychladit. Podáváme s chlebem.

 

13. Úhoř na vlašský způsob

1 kg úhoře, 15 g soli, 100 g mrkve, celý pepř, 5 dcl bíléhovína, vejce, 160 g oleje, 120 g strouhanky, petrželová nať

Staženého úhoře nakrájíme na kousky a osolíme. Zvlášťpřipravíme víno, celý pepř, mrkev nakrájenou na nudličky, a přivedeme do varu.Vložíme úhoře a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Pak porce vyndáme, nechámeokapat. Na talíři rozšleháme vejce, osolíme a přidáme lžíci oleje, dílky úhoředo této směsi namočíme, obalíme ve strouhance a usmažíme do zlatova narozpáleném oleji. Podáváme s brambory.

 

14. Úhoř s vinnou omáčkou

Úhoř, 150 g másla, lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 2dcl hovězího vývaru, cibule, snítka petrželové natě, 5 žampiónů,  špetka mletého pepře, špetka mletéhohřebíčku, rozdrcený bobkový list, 2 žloutky, sůl

Nestaženého úhoře vytřeme solí, rozdělíme na porce a pečemena másle asi 10 minut. Pak ho zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem,okořeníme, přidáme celé žampióny, strouhanou cibuli, petrželovou nať a do měkkaudusíme. Maso opatrně vybereme, upravíme na míse, omáčku procedíme, pokrájímežampióny, zakvedláme žloutky a nalijeme zpět na úhoře.

 

15. Úhoř na šalvěji

800 g  úhoře, 50 gčerstvých šalvějových lístků, 3 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 3 lžíce bílého vína,3 lžíce vody, šťáva z jednoho citrónu, pepř, 50 g strouhanky, sůl

Úhoře pokrájíme na 5 cm široké dílky, osolíme, opepříme, vporcelánové misce zalijeme roztokem oleje, octa, vína a vody, zakryjemešalvějovými lístky a na 1 den uložíme do chladu. Druhý den každou porcizabalíme do šalvějových lístků, převážeme nití a vložíme do zapékací misky.Zalijeme zbytkem marinády, posypeme strouhankou a pečeme 20 minut. Pakodstraníme šalvěj, pokapeme citrónovou šťávou a podáváme.

 

16. Jistebnické tajemství

1 kg úhoře, 50 g hříbků, snítka petrželky, cibule, pepř,strouhaný muškátový oříšek, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g strouhanky, 3 lžícesmetany, 500 g kapřího mlíčí, 50 dcl mléka, sůl

Staženého úhoře umeleme s hříbky, petrželí a cibulí,opepříme, přidáme špetku mletého muškátového oříšku, osolíme, přidámerozpuštěné máslo, žloutky, smetanu, strouhanku a kašovinu dobře promícháme. Dovroucího osoleného mléka vložíme kapří mlíčí, 5 minut je povaříme a takéumeleme. Plech vyložíme alobalem vymaštěným olejem, na něj rozestřeme polovinukaše z úhoře, vrstvu kapřího mlíčí a vrstvu kašoviny a upečeme.

 

17. Haderslevský úhoř

4 porce úhoře, sůl, 50 g sádla, půl lžičky pepře, lžičkačerstvě pokrájené šalvěje, lžíce pokrájené petrželky, 2,5 dcl silného černéhopiva, lžička bramborové mouky

Úhoře osolíme, opepříme, prudce opečeme na sádle, zasypemešalvějí a petrželkou, podlijeme pivem a udusíme. Omáčku vysmahlou na polovinuzahustíme bramborovou moukou rozmíchanou v troše vody.

 

18. Studený úhoř

Úhoř, sůl, 3 dcl citrónové šťávy, 5 stroužků česneku, lžičkapepře, petrželová nať, 2 dcl oleje

Celého úhoře na několika místech nařízneme (podle počtuporcí), osolíme, stočíme do ohnivzdorné mísy a zalijeme vroucím roztokem zešťávy, utřeného česneku, pokrájené natě, mletého pepře a oleje. Asi 25 minutdusíme, pak nálev slijeme, rybu vychladíme, rozporcujeme a podáváme s bílýmpečivem.

 

19. Televizní úhoř

1/2 kg úhoře, lžička pepře, lžička soli, 100 g kukuřičnémouky, 1,5 dcl oleje

Úhoře bez kůže pokrájíme na malé kostičky (o straně asi 1,5cm), vydatně je osolíme, opepříme, obalíme v kukuřičné mouce a na rozpálenémoleji upražíme.

 

20. Salát z úhoře

500 g úhoře, 50 g oleje, 200 g cibule, 30 g kopru, 30 gpetrželové natě, 100 g nakládaných oliv, po půl lžičce soli a pepře, 2 lžícepomerančové šťávy, 1,5 dcl jogurtu

Úhoře upečeme na oleji, zbavíme kůže a kostí a nakrájíme. Vevýpeku podusíme cibuli a přidáme k masu spolu s nakrájeným koprem a petrželívypeckovanými rozpůlenými olivami a ostatními přísadami. Promícháme avychladíme.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: