Pigmentace koní   06.Srpen 2007


Melaninové pigmenty jsou molekuly, které nalezneme v srsti koně, v jeho hřívě a ocasu, stejně jako v koňských kopytech. Absorbují do sebe světlo a slouží jako přirozený sluneční filtr.

Pouze dva melaninové pigmenty

Melaninové pigmenty jsou produkovány určitými kožními buňkami a pak dále předávány do srsti. Barva srsti koně je závislá na koncentraci a existenci malých barevných skvrnek.

Pouze dva pigmenty pro mnoho variant
Kupodivu existují v srsti pouze dva typy pigmentů a ty jsou tedyzotpovědné za nekonečnou barevnou paletu srsti všech koní. Jedenpigment je černý a druhý červenohnědý: Jak jenom dokáží tyto dvěmolekuly vyprodukovat tak rozdílné zabarvení srsti koní? Za prvé proto,že se mohou míchat v rozličném složení. Za druhé, protože se v srstirozdělují na rozmanitých místech a v rozmanitých koncentracích.Například pouze na špičkách vlasu. na centrální ose nebo dokonce vpruzích, popřípadě v tzv. doslova snových uskupeních.

Víte, že...?
... kopyta koní stejně jako jejich kůže obsahují více či méně barevného pigmentu. U koně s bílými odznaky na nohách je většinou barva kopyt světlá. Světlá kopyta jsou zpravidla více měkká, a tím i více citlivá než bývají kopyta tmavá.

Jeden nebo dva pigmenty
Červenohnědý pigment odpovídá za nejrůznější stínování srsti u všech ryzáků, ale také za barvu Isabell, světle hnědých koní a koní s krémovým zabarvením. Černý pigment se objevuje u koní s šedou - myší barvou. U hnědých jsou oba pigmenty vzájemně kombinovány, což výrazně zesiluje možnost zajímavého vybarvení.

Vůbec žádný pigment
Bílá srst neobsahuje vůbec žádný melanin. Pigmenty zůstaly buď pouze v kůži (která je potom černá), nebo nebyly vůbec vyprodukovány (potom je kůže bílá). V prvním případ se jedná o zcela normálního bělouše, ve druhém o tzv albína.

Kůže koně

Pokud posuzujeme srst koně, zřídkakdy se táké dává pozor na barvu kůže. Když prsty nadzvedneme srst koně, můžeme zjistit, že se barva kůže velmi často výrazně odlišuje od barvy srsti. Tato skotečnost nás upozorňuje na genetický původ barvy.

Tmavá kůže
Vraníci nebo plaví koně mají většinou tmavou kůži. Když mírně nadzvedneme srst, zjistíme, že barva kůže je více méně šedá. Pouze pod bílými místy na srsti je kůže koně stejně světle růžová, jako je u lidí. Strakatí koně a appaloosy mají pod bílými fleky rovněž růžovou kůži.

Bělouši mají černou kůži!
Bělouši, kteří se narodili jako vraníci nebo hnědáci, mají zpravidla pod srstí velmi tmavou až černou kůži. Barevné pigmenty se soustřeďují v kůži a již nejsou dále transportovány do srsti. Vysoká koncentrace melaninů v kůži rovněž zapřičiňuje u běloušů častěji než u ostatních barevných typů koní hojnější výskyt tumorů (melanomů - nádorů) na krku nebo pod ocasem.

Bělouši mají pod bílými odznaky růžovou kůži
Povněž bělouši s tmavou kůží mají místa, kde je jejich kůže růžová, a to především tam, kde se na jejich srsti nacházejí bílé odznaky - to znamená především na hlavě a nohou. Když bělouši namočíte nohy, můžete na prosvítající kůži pod srstí rozpoznat, kde tato světlá místa leží.

 

napsal/a: Adik555 17:49 | Koně ,,pouhým okem" Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář