Jak vaříme na koleji...aneb jak vařit s 2 hrnci, jednou pánvičkou, rychlovarnou konvicí a sporákem, bez trouby a mikrovlnky...

22.Listopad 2008

Dáreček pro Báru... | Kolejní kuchařka

Jelikož měla Barunka narozky, rozhodly jsme se, že jí upečeme dost... no, upečeme, v kolejních podmínkách (tzn. žádá trouba, jen 4 plotýnky) se toho moc péct nedá, tak jsme se rozhodly, že uděláme nepečenej.... Tady je další receptík z cyklu Kolejní kuchařka...

Je to jednoduché... Potřebujeme:

2 balíčky piškotů (a Andrejku, která je narovná do formy)

jablíčka ve sklínce, které vypadají jako segedín (sklínku využijeme později - třeba jako vázu)

vanilkový cukr

skořice (pro blbce jako jsme já: takovou tu mletou!!! Taková ta v celku by se do toho fakt moc nehodila)

puding (vanilkový) na zahuštění... takže se debilně neptejte (jako já), jestli je třeba i mlíko..... není!!!

možná jsem na něco zapoměla, ale to není asi podstatné.... už vím - nějakou formu a alobal (nejlépe vypůjčený)

 

Formu vyložíme alobalem (zaměstnáme tím Kašky, tvarování alobalu jí opravdu jde). Nina zatím vaří jabka, kam se po půl století přidá puding. Zbytek kuchařského teamu se zatím může věnovat například tvorbou kytice (za základ postačí zbytek jakési kytky, kterou můžem třeba vylovit z odpaďáku, zbytek dokoná dobře naaranžovaný alobal), případně vymýšlěním kravin. Zbytek už je jednduchý - vrstva piškinů, vrstva segedínu (pardon, jablek s pudingem). Pokračujem, dokud nevyplýtváme piškoty, puding či kapacitu formy. Pak to prostě necháme uležet v lednici (upozorňuju, ne v té, co je na patře v kuchyňce... to se rovnou mžete rozloučit s dortem, alobalem i formou...)...

Tak, a můžem jít přát... Takže ještě jednou - happy birthday Baru!!!!

06.Listopad 2008

Večerní menu o X chodech (tím X fakt nemyslim deset) | Kolejní kuchařka

Tak zaprvé, musíte odchytit dvě své kamarádky při rozhovoru o tom, co si udělají k večeři.... se zájmem vše vyslechněte a pak se prostě nenápadně vetřete... a když to nejde nenápadně??? tak to prostě udělejte nápadně...

Zadruhé, ať nejste za socku: doneste alespoň nějakou surovinu - třeba špagety a pak ještě sejra, pro který se samozřejmě musíte vrátit přes celou kolej zpět na své ptro do ledničky, páč skleróza je fakt hnusná věc.

Nejlepší je přisrat se již k hotovému... občas ale ani to nevyjde, ale zato můžu vyjmenovat ingredience:

špagety

sýry(to co kde zbylo, nejlíp Niva (bez Pepka) a takový ten ementálec bez děr

omáčky všeho druhu (Panzani, od Adéliny babičky)

koření z nějaké zdravé prodejny, pepříček, sůl

lilek (holky sice tvrdí, že je to cuketa - my jí ale říkáme cukina, ale já jsem přesvědčena, že je to odbarvený lilek)

párečky (alias zbytky z minulých večeří)

no a bodne i nějaký ten hrnec - a řekněme i dva, páč špagety se zároveň s omáčkou fakt vařit nedaj...

 

Tak to by byly ingredience, teď postup... necháme své budoucí spolustolovnice vše nakrájet, promíchat, ochutit a tak dál... sledujeme co se děje, občas přidáme nějaké to moudro... Špaget fakt radši víc, ono se to fakt blbě vaří, když se první várka už asi 5 minut vesele vaří a k tomu se přidají další... jinak pak budete ve své porci nacházet mosty špagetové (latinsky pons spagetthi)... Ve volném čase třeba nastrouhejte sýr, ona radost z vykonané práce je opravdu uspokojující...

Nakonec se vše smíchá a rozporcuje by očko. Přidáme podle chuti kečiho a sůl a konzumujem dokud můžem.... a když už nemůžem, necháme to chvíli stát, ono se to zas za chvíli dojí (známe žravky, že?).

 

Dalším vyjimečným chodem je salát s cíbou, předchůdci kečiho (tzn.rajčaty) a mozarellou, hezky vše přelijeme octíkem a opepříme (doporučuji nahnilá rajčata nejdřív vyhodit). Konzumujeme vidličkama umytýma hradeckou vodou a do té doby, než nám začne být špatně z octa.

 

Tyto dva chody prokládáme chleby se šunkou, paštikou, dle nejmenovaného vzoru i paňákem mlíčka.

Přeju dobrou chuť...

22.Říjen 2008

Puding... | Kolejní kuchařka

Asi si prvě říkáte, že jsem se asi fakt zbláznila, když vám tady píšu recept na puding... ale někteří z nás (tzn. já) jsme ho čera vařili fakt poprvé v životě.

Je to primitivní (protože to zvládnu i já), stačí takový ten sáček s pudingem, pár kostek cukru (však ono se to rozpustí), mlíko a nějaký ten hrnec.

Taky je vhodné zajít koupit piškoty - bez těch to není ono.

Takže.... půl litru mlíka poznáme tak (pochybuju že máte kuchyňskou odměrku, nebo ukradený odměrný válec z labin), že se to vejde do kryglu (pro čecháčky: do půllitru), který však nezapomeneme opláchnout od piva z posledních sudů či jakhokoli jiného obsahu. Část mlíka pak dámě vařit (Bára tvrdilaněco o nějakých třetinách či co, myslím, že to vyčetla na tom pytliku) a ve zbytku se rozmíchá pytlik a taky rozbije pár kostek cukru (doporučuju víc než 4). Pak to vlijem k mlíku a mícháme. Až to zhoustne (já to nepoznám, ale Bára jo), tak to nalijem do misky s piškotama. A rychle schováme někam, kde se k tomu nedostanem, než to ztuhne.

No, koneckonců se to dá íst i jako teplé a neztuhlé, tak co.

Dík Báře, že mě tohle naučila, vám ostatním přeju dobrou chuť.

15.Říjen 2008

Palačinky - další origo recept:-) | Kolejní kuchařka

Na tyhle palačinky je potřeba:

6 lidí

pytlík mouky

cukr

mlíko

vajíčka

troška soli

 Jo a taky pánev a olej. Pokud se poštěstí, tak i obracečka:-)

 

1) zkontrolujeme, zda máme všechny ingredience. Když ne, pošleme Agnu s prachama v botě do hrušky na kole nakoupit - pozor, ať se nerozpadne kolo nebo nezabije Agna)

2) seskupíme všechny lidi a ingredience do jedné místnosti (tzn. kuchyňky) na patře, kde nehrozí nevítaní vetřelci, hlavní je mít Lukše - pak už to jde samo

3) zevlovat, koukat Lukšovi pod ruce, buzerovat, vyřvávat, no prostě obvyklá činnost

4) při smažení posledníh palačinek podotknout, zda by nebylo lepší vzít ještě jednu pánev (v majetku Janči)

POZNÁMKA: počet talířů = počet osob + jeden navíc!!! (v případě nouze lze použít dostatečně velké prkýnko)

5) zkonzumovat své 3 palačinky pokud možno s co největším množstvím výborné marmelády od Janči a s co nejvyšší vrstvou kakaa (přebytečné kakao klepat Báře do boty)

6) nekazit si chuť mytím nádobí - to počká...

 

Dobrou chuť!

18.Duben 2008

Zbytky z celého týdne aneb super véča... | Kolejní kuchařka

Tohle je fakt super večeře na čtvrteční večer, kdy už opravdu moc jídla nezbývá... a je to rychlé..

Stačí olej (ten se dá vlastně i od někoho v případě nouze vypůjčit, takže to bych neřešila)

2 nožky mega nechutného (zato fakt levného) párku z tesca

zbytek cíby (teda to co zbylo po mé včerejší - poslednímu kousku toastového chleba - neopečeného, nechtěl se mi zapojovat toaster do zásuvky - plechovečce sardinek v rajčatovém nálevu a půlce cibule)

nějaké to vejce

kus brokolice (byla zlevněná v tescu, no nekup to)

 

Brokolice se rozebere na růžičky (to je to, co vypadá jako stromeček) a  dá se vařit do osolené vody, dokud nezměkne. pak jí stačí z té vody jen vyndat, další úpravu nepotřebuje. Hodit na talíř.

Z vejce či vejcí uděláme omeletu (opět stačí posolit, popepřit či přidat takové to žluté, co se strká do všeho (vegeta nebo tak něco, samotné je to příšerně slané) na pánvi, na které (poté co vyndáme omeletu) osmáhnem cíbu a párečky (nakrájené na kolca). No a pak se to všecko nahází na jeden talíř, polije se to velkou dávku kečupu, podle chuti dosolí, dopepří a podobně a podáváme!!!

Zvláš´t okouzlující je kombinace s redbullem a učením na latinu. Vyzkoušejte také!!!

Dobrou chuť...

23.Únor 2008

Špenát | Kolejní kuchařka

1) Stačí se dokopat a zajít do Tesca, případně jiného obchodu a koupit brambory, párek a takovou tu ochucenou špenátovou kostku.

2) Z brambor oloupat slupku (takové to hnědé nahoře), nakrájet na kostky a dát vařit, dokud nebudou.

3) Kostku odbalit a připravit podle návodu (zvládla jsem to úplně sama).

4) Opéct párek.

5) Konzumujeme, zbytek odložíme na další den, aby to nebylo furt stejné tak jako přílohu volíme volské oko.

PS. Tento návod je vhodný pro práci s pánví a 2 hrnci, tudíž si jeden musíte někde vypůjčit...

20.Únor 2008

Oběd.... na posrání... | Kolejní kuchařka

Občas se člověku stane, že je trošinku zacpanej.... stačí si dát tento oběd a zaručuju, že se něco co nevidět dostaví...:-))) No, zas tak hrozné to není, my jsme si náhodou super pochutnaly.

Potřebujeme:

staré uvařené brambory (ty, na kterých probíhá výroba penicilinu vyhodit)

kus štangle salámu (z domova)

cíba (čím víc, tím líp)

3 pánve jsou ideální stav, ale nám stačily 2

 

1) Zapneme sporák a počkáme alespoň 5 minut po umístění pánve s olejem (zvlášť pokud bydlíte na A1/314).

2) První dáme smažit kobzolky nakrájené na pidi kousky. Pokud po 20 minutách nevidíme rozdíl, vykašleme se na to a pořádně je osušíme od oleje (to, že se neosmažily pokládám za důsledek poklesu tlaku nebo tak něco)

3) Ihned poté dáme smažit cíbu (hezky dozlatova).

4) Osmažíme salámek a pečlivě osušíme od přebytečného oleje.

5) Smícháme cíbu s bramborama a obložíme salámkem.

6) Konzumujeme.

 

PS. Doporučuju podávat s kysaným zelím - fakt moooooc dobré.

PPS. Rezervujte si záchod - jen tak pro jistotu:-)))

05.Leden 2008

Martiny palačinky | Kolejní kuchařka

Tyto palačinky jsou fakt moc super, protože jsou bez jakékoli námahy...

1) probudit Martu (spí kdykoli během dne, zato přes noc nikdy)

2) vykopat Martu z postele

3) dokopat Nečase, aby po sobě umyl hrnec

(mezitím se pořád tvářit, že se strašně učíte na zítřejší zkoušku)

4) donutit Martu, aby zašla pro pánev

(stále předstírat horlivé šprtání)

5) počkat půl hodiny a dojít si pro několik kousků palačinek, donést na pokoj, dle chuti omarmeládovat a sníst

Po jídle doporučuju další přestírání horlivého šprtání, ať za vás někdo umyje nádobí...:-)))

PS. A pak že bez práce nejsou koláče:-)))

(U)dušená mrkev | Kolejní kuchařka

1) sehnat 2 hrnce, pokličku, pánev

2) pečlivě odstranit zbytky čočky a minulých jídel a umýt

3) oškrábat brabory, mrkev

4) mrkev nastrouhat, hodit do hrnce, přidat trochu vody, ucpat díry v pokličce a nechtat dusit

5) brambory naházet do vody, osolit a nechat vařit

6) osmažit salám a cíbu a jak to bude, schovat ať se to nesní dřív, než bude mrkev

7) po nějaké době kontrolovat mrkev i kobzolky, až budou tak k mrkvi zamíchat nějakou smaženou mouku z máslem (nebo tak něco, Kašky to asi viděla v televizi)

Podáváme tak, že zcezené kobzole vsypeme k hrnci s mrkví, přikusujeme opečený salám s opečenou cibulí...

 

Super čóča... | Kolejní kuchařka

Jelikož se říká, že na nový rok by měl člověk zkonzumovat čočku, aby měl dost peněz, a na nový rok se to nějak nestihlo, uvařily jsme si ji s Jančou na koleji. Proto připojuji podrobný návod, jak toto spáchat...

1) koupit (nebo doma ztopit) čočku ve varném sáčku

2) namočit čóču i se sáčkem do vody (nevysypávat ji, ale i když ji vysypete, nic se neděje, já jsem ji vysypala taky)

3) čóču po 30 minutách, co je namočena začít vařit

4) po zhruba půl hodině si usmažte cibulku a opečte salám (ať vám pak zbatečně nechladne čočka)

5) vyndejte čóču s pytlikem z hrnce (ti, co postupovali jako já jí prostě jen zceďte)

6) ochuťte to octem, cukrem a solí podle chuti

7) otevřete kyselé okurky a podávejte

Okurky otvírejte fakt až nakonec, jinak vám nezbudou a při konzumaci čóči se budete muset obejít bez nich...

PS. Před spaním si radši otevřete okno...:-)))