Jen tak
01.Červenec 2008,21:45

"Poslední Mohykán" kopané v Karviné, Městský fotbalový klub Karviná

Jak k tomu došlo?

Patříme do regionu, kterému se po první světové válce začalo říkat Českotěšínsko. Zřejmě v celé Evropě nenajdeme území, které by v krátkém údobí dvou světových válek náleželo: Rakousko-Uhersku, Československu, Polsku, Německu, opět Československu a nyní České republice.
Objev ložisek uhlí, rozvoj železářského průmyslu, výstavba Košicko-Bohumínské dráhy významně zasáhly do struktury zdejšího obyvatelstva. Za prací přicházeli Poláci, Češi, Slováci, Moravané, Italové a společně s původními Slezany vytvářeli nejednotnou společnost lišící se životním stylem, zájmy, mentalitou, národnostním cítěním. V této atmosféře se vyvíjel společenský, hospodářský, kulturní a sportovní život.
Ještě v podmínkách Rakouska-Uherska začínají hrát fotbal studenti českých škol z Orlové a okolí. Po válce pak vznikají další kluby, jako houby po dešti - české, polské, německé a židovské.

V období mezi světovými válkami na území současného města Karviná působila 9 fotbalových klubů (SK Fryštát, Polonia Karviná, Pogoň Fryštát, SK Karviná, Sila Karviná, Darcovia Darkov, Sparta Karviná, Lázně Darkov, Solca Karviná.)
Po únorovém puči v roce 1948 se počet klubů výrazně neměnil. Časté změny byly uskutečňovány zejména v názvech klubů, které ve svém názvu preferovaly podniky, podporující sportovní aktivity. Rozvoj města a důlní činnost podstatně ovlivňovaly lokálně změny hřišť.
Posledních deset let přineslo podstatný zvrat ve vývoji kopané v našem městě. Dohodou oddílu kopané Kovona Karviná s výborem oddílu kopané Vítkovic, aby jejich družstvo, které sestoupilo do II. ligy, hrálo soutěž jako FC Karviná-Vítkovice v Karviné.

Karviné toto spojení přineslo II. ligu. Po roce je smlouva s Vítkovicemi zrušena. V ročníku 1995/96 nastupují hráči pod hlavičkou FC Karviná a vyhráli v tomto ročníku II.ligu. V té době dochází rovněž ke sloučení tří tehdy nejvýznamnějších fotbalových oddílů ve městě. B. 1. Máj a B. ČSA Karviná dříve sloučené pod hlavičkou KD Karviná, splynuly s FC Karviná. V sezónách 1996/97 a 1997/98 se v Karviné hrála I.liga kopané.

Do I.ligy se FC Karviná ještě vrátila v ročníku 1999/2000. Rovněž v soutěži dorostenců se FC Karviná dařilo díky splynutí s KD Karviná, kde práce s dorostenci byla na výborné úrovni a pracovalo se s širokou základnou hráčů tří klubů. Sloučením klubů došlo k výraznému snížení počtu mládežnických družstev a podstatnému snížení základny, což se výrazně projevilo v nejbližší budoucnosti.

Po posledním sestupu z I.ligy, vzhledem ke špatnému finančnímu hospodaření klubu a k neúměrnému zadlužování, prodeji talentovaných hráčů dospělých i dorostenců, nebylo kým družstvo dospělých doplňovat. Došlo k trvalému strmému poklesu výkonnosti, které vyvrcholilo v ročníku 2002/2003. FC Karviná jejíž družstvo hrálo divizi, nebylo schopno pokračovat v jarní části soutěže pro nedostatek hráčů i financí. Odstoupením ze soutěže by došlo ke ztrátě soutěží i mládežnických.
V období úspěchů FC Karviná, postupně ukončil činnost i oddíl kopané v Darkově, pro ztrátu hřiště v důsledku poddolování.

Jediným životaschopným oddílem kopané v Karviné tak zůstali fotbalisté TJ Jäkl Karviná, jejich družstva dospělých, dorostu i žáků hrála krajský přebor. Životaschopnost oddílu byla podložena nezištnou a obětavou prací funkcionářů a realizací takových sportovních cílů, na které byli schopni zajistit finanční krytí. Situace v FC jim byla známa a uvědomili si vážnost situace, směřující k zániku kopané v Karviné. Pokusili se proto o zdánlivě nemožné.

Za cenu vystoupení ze svazku s TJ Jäkl Karviná a přejmenování na Městský fotbalový klub Karviná se jim podařilo od majitele fotbalových práv FC Karviná JUDr. Zemka tyto práva odkoupit. Postupně bylo nutno vyřešit dluhy FC Karviná vůči hráčům, trenérům, bývalým funkcionářům, fotbalovému svazu apod.Na zadlužený stadion byl vyhlášen konkurz. Aby FC vůbec dohrála soutěžní ročník, muselo být družstvo doplněno hráči z Jaklu Karviná. Do této šlamastiky přibyl další problém, snaha firmy Jäkl Karviná zbavit se stadionu. Nakonec se představitelé města Karviné rozhodli od firmy Jäkl stadion odkoupit. Zachránili tak pro občany Karviné poslední sportoviště s tak širokou možností využití, jak po sportovní, tak i společenské stránce.

Nakonec se s obrovskými potížemi zejména finančními, podařilo situaci zvládnout tak, aby mohly být zahájeny soutěže ročníku 2003/2004. Funkcionáři MFK si vytýčili jako hlavní cíl rozšířit mládežnickou základnu a zkvalitnit práci s mládeží. V soutěžích proto startují 4 družstva dorostu, 8 družstev žáků a 4 družstva přípravek. Pro rychlejší výkonnostní růst žáků, provozujeme sportovní třídy na škole Slovenská, celý tréninkový proces všech mládežnických družstev zaštiťuje naše Sportovní centrum mládeže.
Pro takovýto objem činnosti je podmínkou mít dostatek vhodných sportovišť, což není snadná záležitost vzhledem k zániku ostatních klubů a jejich hřišť o která se starali. V současné době využíváme:
"Městský stadion" (Jakl) - 2 družstva dospělých, 5 družstev žáků, "Bažantnici"-6 družstev žáků a "Kovonu" - 4 družstva dorostu a družstvo žáků.
V bývalém areálu Kovony byla za vydatného přispění města Karviná vybudováno hřiště s umělým povrchem pro minikopanou. Město Karviná rovněž přispívá finančně na činnost mládeže. Bez tohoto příspěvku by musel být počet družstev radikálně snížen a realizace hlavního cíle (výchova mládeže) v podstatě nerealizovatelná.

Kdo jsme ?

Prakticky jsme pokračovateli tradice SK Fryštát, který vznikl na rozhraní let 1920 až 1921 přejmenováním ČAFK Fryštát (Český atletický fotbalový klub)

V roce 1924 bylo družstvo přihlášeno do Moravskoslezské župy fotbalové, Do roku 1924 provozoval sportovní činnost na hřišťátku pod okresním soudem a od roku 1924 na tzv. "Rajském hřišti". Bylo to vlastně vojenské cvičiště. Kabiny hráčů se nacházely v blízké restauraci "U Kovalčíka". V roce 1925 začaly první pokusy s organizováním dorostenecké kopané. Přichází rok 1928 a SK Fryštát mění opět své působiště a přechází na Sokolský stadion ve Fryštátě. Díky tzv. pláckům, zejména v koloniích v Karviné, vyrůstá hodně talentů. V té době do družstva dospělých přechází i 5 dorostenců. Jmenujeme alespoň z těch známějších bratří Pščolkové a Erich Tietze, který hrál za dospělé již v 15. letech. Fotbalista s vynikajícími charakterovými vlastnostmi pak trénoval ve Slávii Praha. Z neobjasněných příčin se zastřelil. Na městský hřbitov jej doprovodilo na 7 tis. občanů Fryštátu a okolí.
V roce 1936 mužstvo vítězí ve fotbalovém župě a postupuje do divize. Utkání s Baťou Zlín, SK Přerov apod. byla svátkem pro 4-5 tisíc návštěvníků.
Blížil se neblahý rok 1938. Přišla okupace Beckovkým Polskem a rok na to vypukla druhá světová válka. Činnost SK Fryštát byla přerušena. Klubový archív až na několik maličkostí se ztratil.
Po válce nechybělo nadšení.Nové začátky činností byly ale skromné a těžké. V roce 1949 se začíná s výstavbou stadionu v Karviné 1 (u VZP). Výstavba byla dokončena v roce 1952. Tisíce brigádnickými hodinami byl vytvořen nejhezčí stadion v okrese.
Rok 1963 překáží stadion další výstavbě města - výstavba okružní komunikace. Stadion postupně mizí. Ztrácí se kuželna a kuželkáři zanechávají činnosti. Kopaná se potuluje po cizích hřištích. Dochází ke sloučení s Tatranem Ráj (ČSAD Karviná).
Pozvolna se rozjíždí výstavba nového stadionu v Karviné-Ráji. Na podzim 1967 opět hrajeme kopanou na svém hřišti, i když prozatím škvárovém. V roce 1968 jsme již definitivně zakotvili v místě, odkud SK Fryštát v roce 1928 odešel. V srpnu 1969 byl nový stadion slavnostně uveden do provozu, Ve své době znovu určitě nejhezčí v okrese. Největší zásluhu na výstavbě a dokončení měl tehdejší předseda TJ NHKG Karviná ing. Ervín Špok. Spolupráce s TJ NHKG Ostrava přinesla i to, že naše barvy hájili takoví hráči jako reprezentant Valošek, ligoví hráči Jankulovský, Asprovský, Gocis, Moroň,Chvatek, Michana atd. a trenéři J. Křižák a Mokrohajský.

Největším úspěchem té doby zůstává vítězství posíleného družstva nad mistrem PLR Horníkem Zabrze 1:0 v roce 1971. Za Zabrze nastupovali polští reprezentanti Lubański, Kostka, Szoltysik, Oslizlo, Latocha a jiní.
Druhým vrcholem byla účast ve čtvrtfinále Čs. Poháru, kdy nás po vítězstvích nad VŽKG, ŽD Bohumín vyřadila Dukla Praha v Praze s výsledkem 4:0.
V roce 1976 byla uskutečněna další z reorganizací v kopané. Rozdělení na masovou a výkonnostní kopanou. Skončily výhody hráčům a od té doby jsme byli odkázáni na amatéry z vlastních řad. V roce 1993 byla TJ přejmenována na Jäkl Karviná. Práce s mládeži od roku 1976 byla příkladná a pro existenci družstva dospělých nutná. Skutečnost stavět na základě práce s vlastními odchovanci sehrála v kritickém období let 2002 a 2003 nejpodstatnější roli a věříme, že nám v klubu MFK s Vaší přízni vydrží co nejdéle.

 
kategorie: MFK Karviná
vložil: Aramon
Permalink ¤


0 Komentáře: