Recepty
23.Leden 2007Zavináče č.1
Rozpůlit, bez ploutví naskládat do skleněné nádoby, mírně se zatíží, aby neplavali nahoru.
Nálev: 1,5 l vody, ¼ octa a 25 dkg soli a zalít ryby a pět dní nechat zalitý.
Za pět dní se vytáhnou rozpůlí a změklé kosti se vytáhnou ven. Pak namotáme a dovnitř dáme např. zelí, cibuli, mrkev, atd…podle chuti…
Znovu nálev: voda, ocet, sůl, cukr, zrnka pepře, nové koření, bobkový list asi 2
Nálev se svaří a nechá se vychladnout a zalijí se ním zavináče a nechá se odležet asi 3 dny.
Zavináče č.2
Na 3 dny dát jen do soli, po 3 dnech opláchnout studenou vodou a zalít octem a nechat 3dny až 8 dní.
Opláchnout, vykostit, dát hodně cibule, zelí, na nálev použít DEKO za studena a zalít a dát asi lžici oleje, po 2-3 dnech konzumovat.
Utopenci narychlo
1/2 Kabanosu, buřtů nebo špekáčků, 4 cibule (nakrájíme uzeninu na nudle a cibule na 1/2 kolečka), narovnáme do sklenice asi do poloviny.
Zalijeme nálevem, doplníme zbylou uzeninou a cibulí. Lžící utlačíme, dolijeme nálevem, uzavřeme. Po vychladnutí můžeme konzumovat, lepší je ale nechat pár dní uležet. Dáme je chladu. V lednici vydrží asi měsíc, pokud je však nesníme…
Nálev: 4 lžíce octa, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce oleje, 4 lžíce worcesteru,
4 lžíce kečupu a 8 lžic vody. Vše povaříme za stálého míchání na mírném ohni. Přidáme 1/2 lžičku chilli, sůl, pepř, papriku (mletou) dle chuti.
Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Utopenci v marinádě
1/2 Kabanosu, buřtů nebo špekáčků, 2 velké cibule, 3 kyselé okurky,
2 majolky(majonézy).
Marináda: 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce worcesteru, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře.
Uzeninu nakrájíme na nudličky, cibuli a okurky na kostičky, a pak zalijeme marinádou, promícháme s majolkou (majonézou).
Když je necháte uležet budou ještě lepší!!!
Utopenci v nálevu
2kg špekáčků, 10 cibulí, hořčice, pálivá paprika, pepř.
Špekáčky rozkrojíme podélně,potřeme hořčicí. Do sklenice dáme cibuli nakrájenou na kolečka, potřeme pálivou paprikou a pepřem.
Střídáme vrstvy špekáčků a cibule.
Nálev: 0,5l octa, 2 polévkové lžíce deka, 0,5l vody, 6 kuliček nového koření,
6 kuliček černého pepře, 6 ks bobkového listu, špetka zázvoru, špetka tymiánu.
Nálev vaříme 30 minut. Studeným nálevem zalijeme špekáčky.
Necháme týden uležet.
napsal/a: Aris3 22:33 Link