info   27.Duben 2007


Gilmorova děvčata (Gilmore girls) je velmi úspěšný komediální (i když leckdy dokáže být velmi dramatický) seriál americké televizní stanice WB (nově CW). Natáčí se od roku 2000 a pochází z dílny úspěšné scénáristky a producentky Amy Sherman-Palladino, kterou v roce 2006 nahradil v její funkci David Rosenthnal. Seriál má prozatím šest sérií, sedmá je připravená pro sezónu 2006/2007; podle všeho má být poslední.

Hlavní hrdinka seriálu, v první sérii třiatřicetiletá Lorelai Gilmore (Lauren Graham) je krásná, vtipná, na kávě závislá vedoucí hotelu Nezávislost a hlavně svobodná matka šestnáctileté Rory (Alexis Bledel). Bydlí v malém connecticutském městečku Stars Hollow, kde starosta Taylor Doose (Michael Winters) každý týden pořádá nějakou slavnost, slečna Patty (Liz Torres) dává hodiny tance, Kirk (Sean Gunn) nejspíš rozjíždí další ze svých neuvěřitelně úspěšných podniků a nejlepší kávu tu zaručeně koupíte v bistru U Luka (Scott Patterson).

V první sérii se s Gilmorovými děvčaty setkáte v okamžiku, kdy je Rory, velmi chytrá studentka, která sní o studiu na Harvardu a kariéře novinářky, přijata na exkluzivní soukromou školu Chilton. Jelikož Lorelai nemá dost peněz na školné, je nucena požádat o pomoc své bohaté rodiče Emily (Kelly Bishop) a Richarda (Edward Herrman), s nimiž se posledních šestnáct let - od narození Rory - příliš nevídá. Ti souhlasí - výměnou za každotýdenní páteční večeře v sídle Gilmorových - a tak má Rory šanci dostat se o krok blíž ke své vysněné škole. A poznat nové spolužáky - Paris Gellerovou (Liza Weil), šefredaktorku školních novin, premiantku a na dlouhou dobu i Roryinu nepřítelkyni číslo jedna, její kamarádky Louise (Teal Redmann) a Madeline (Shelly Cole) nebo okouzlujícího Tristana (Chad Michael Murray). Samozřejmě jsou tu i ti "staří" starshollowští přátelé, v první řadě Roryina nejlepší kamarádka Lane Kim, dcera velmi konzervativní majitelky obchodu se starožitnostmi a velká hudební fanynka. A taky Dean. Kluk, co se do města přistěhoval sice nedávno, ale i za tu krátkou dobu si stihl získat Roryino srdce.
Ani máma Lorelai nemá život snadný. Pracuje jako vedoucí hotelu Nezávislost společně se svou nejlepší přítelkyní a nejbáječnější kuchařkou pod sluncem Sookie St.James a trošku bláznivým Francouzem Michelem; svůj den si nedokáže představit bez kávy a palačinek od Luka Danese; každý pátek musí strpět večeři u rodičů, kteří jí ještě stále nedokázali odpustit, že v šestnácti otěhotněla, odešla ze školy i z domu, a život jí sem tam obrátí vzhůru nohama okouzlující Christopher (David Sutcliffe), její dětská láska a Roryin otec. A co teprve milostný život! Jedním slovem tragédie...tedy aspoň do doby než se na obzoru objeví Roryin sympatický profesor angličtiny Max Medina (Scott Cohen). Bude on pro Lorelai ten pravý?

Druhá série nám ukáže, že Max ten pravý nebyl. A možná ani Dean není ten pravý pro Rory... zvlášť když se ve městě objeví nový kluk - Lukův problémový synovec Jess Mariano (Milo Ventimiglia), který sdílí s Rory nejen lásku ke knihám. I letos bude Stars Hollow plné napínavých dramat: Lorelai zruší svatbu s Maxem, protože je stále zamilovaná do Christophera, ale záhy zjišťuje, že Chris si k nové práci a novému autu pořídil i novou přítelkyni a tentokrát to myslí vážně; Rory je na přání prarodičů uvedena do společnosti; Richard má problémy v zaměstnání a svými neustálými změnami nálad dohání Emily k šílenství; Paris se rozhodne stát studentskou prezidentkou; Sookie se vdává - a ženichem není nikdo jiný než její dodavatel ovoce a zeleniny Jackson (Jackson Douglas); Christopher se rozejde s přítelkyní, a tak on a Lor mají možná šanci na nový začátek. Nebo se jim něco zase postaví do cesty?

Přichází třetí série a s ní i Roryin poslední rok na Chiltonu. Léto nebylo pro Gilmorovic děvčata zrovna jednoduché - Lorelai se musela vypořádat s faktem, že Chris a jeho přítelkyně Sherrie čekají dítě, Rory se zase nemohla rozhodnout mezi Deanem a Jessem. S novým školním rokem přichází i spouta nových změn... Lorelai je bez přítele, a tak musí strpět dohazování své matky Emily, která by ji nejraději viděla po boku nějakého milionáře, rande s Kirkem i narození Chrisovy dcery Gigi. Navíc začíná přemýšlet o tom, zda náhodou necítí něco k majiteli svého oblíbeného bistra; vybere si na to ale špatnou dobu, protože v Lukově životě se objevuje vážná známost, právnička Nicole. Rory má po starshollowském tanečním maratonu jasno - rozchází se s Deanem a začíná chodit s Jessem...jenže ani tenhle vztah nesměřuje ke šťastnému konci. Lane začne hrát v kapele a zamiluje se do Davea (Adam Brody), který má daleko ke korejskému studentovi medicíny, kterého si pro svou dceru představuje paní Kimová... Hotel Nezávislost vyhoří a Lorelai se Sookie se tak znova vrací ke svému snu otevřít si vlastní hotel...

Čtvrtá série začíná návratem Lorelai a Rory z jejich vysněného výletu do Evropy. Nejsou ale jediní, kdo prožil dobrodružné léto - Luke se vydal s Nicole na plavbu po moři a oženil se! A už se dokonce i rozvádí... Rory se stále ještě nevzpamatovala s Jessova náhlého odchodu a už je tu Dean se šokující novinkou - pozváním na jeho svatbu s Lindsay; k tomu přidejte ještě první rok na nové škole (ne Harvardu, ale Yalu), nové profesory, spolužáky i spolubydlící, stres s učením a ve vedlejším pokoji nikoho jiného než Paris a asi si dokážete představit, že letošní rok nebude pro Rory dvakrát nejsnadnější. Lorelai se Sookie si otvírají cateringovou společnosti a pomalu ale jistě se pouštějí do vlastního podnikání. Jackson a Sookie čekají dítě. A Kirk? Kirk má holku a na přání vám to klidně milionkrát zopakuje :)
Když už jsme u milostného života...Paris se zamiluje do svého profesora Ashera, Rory si vyjde na rande s "naháčem" Martym, Lorelai si začne s Richardovým obchodním partnerem Jasonem a Luke se snaží dát dohromady své manželství s Nicole... Jenže na konci je všechno jinak. Lorelai si na svatbě Lukovi sestry uvědomuje, koho dlouhá léta miluje, a na slavnostním otevření hotelu U Vážky to konečně přizná (svědkem jejího prvního polibku s nejmenovaným majitelem bistra je i nahý Kirk). Rory se znova setkává s Jessem, který ji vyzná lásku a požádá ji, aby s ním utekla - Rory ho odmítne...a končí v náruči ženatého Deana...

Na začátku páté série je celé město na nohou. Luke a Lorelai spolu? To přece nejde. Dokážete si představit, jaké důsledky by mohl vyvolat jejich rozchod? Jestli ne, Taylor vám moc rád poradí. Liz a TJ měli na svatební cestě nehodu a tak Luke musí na čas odjet jako výpomoc na renesanční trh. Mezi Lorelai a Rory vládne napětí po té, co Lorelai přistihla Rory a Deana v posteli. Rory situaci řeší útěkem do Evropy, kam odjíždí s Emily na dovolenou...
I tentokrát se dočkáte řady zvratů...Lorelai a Luke konečně vypadají šťastně. Ohrozí jejich vztah nějak fakt, že Chrisova žena Sherry utekla a nechala ho samotného s malým dítětem? Rory po návratu z Evropy začne chodit s Deanem, přestože je stále ženatý. Brzy je ale jasné, že jejich vztah nebude klapat a po party, kde se Emily a Richard snaží dohodit své vnučce některého z bohatých studentů Yalu, se rozchází. Rory se pouští do učení a do práce v novinách a pomalu se sbližuje s okouzlujícím (a shodou okolností i bohatým) spolužákem Loganem Huntzbergerem. Lane se, poté co ji máma vyhodila z domu, stěhuje do bytu se Zachem a Brianem z kapely...navíc mezi ní a Zachem přeskočí jiskra. Emily a Richard jsou na nože a chtějí se rozvést...a chvíli jim potrvá, než si zase uvědomí, že bez sebe nemohou žít. Lukova sestra Liz a její manžel TJ se k Lukově velkému nadšení stěhují do Stars Hollow; Paris se dává dohromady s šéfredaktorem Doylem a Sookie je už zase těhotná. A co teprve konec! Rory ukradne s Loganem loď, skončí ve vězení a po hádce s mámou se stěhuje k prarodičům. Lorelai je na dně...a učiní Lukovi neodolatelnou nabídku.

Šestá série nám přinese víc drama než komedie. Všechno se pomalu ale jistě hroutí... na scéně se objevuje Lukova dvanáctiletá nemanželská dcera April, kvůli níž Luke nakonec odloží svatbu. Do Lorelaina života se vrací teď už rozvedený a díky dědictví po příbuznému velmi bohatý Christopher, kterému Lorelai pomáhá s výchovou dcery. Vztah Lane a Zacha nabírá na obrátek, Zach požádá Lane o ruku a dostává se do nelehké situace - musí přesvědčit paní Kimovou, aby svolila ke svatbě. Lorelai a Rory spolu dlouhou dobu nemluví kvůli událostem minulého roku, navíc Lorelai naprosto nesouhlasí s dceřiným rozhodnutím opustit školu. Naštěstí Rory (díky návštěvě Jesse, který studuje na univerzitě a vydal svoji první knihu) dostane rozum, vrací se na Yale a usmiřuje se s mámou. Paris se stává šéfredaktorkou yaleských novin, ale je toho na ní moc, ohrožuje to její vztah s Doylem, a po té, co se skoro zhroutí, je donucena svoji pozici opustit a přenechat ji...Rory :) Vztah Rory a Logana je plný vzestupů a pádů, a když už to konečně vypadá, že budou spolu šťastní, dozvídá se Rory šokující novinku - hned po promoci odjíždí Logan pracovat do Londýna...

A co nám přinese sedmá a s největší pravděpodobností i poslední sezóna? Nechte se překvapit...

Nový komentář

zapomenout
napsal/a: B.a.r.c.aaa 15:40 | gilmorky Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář