Stránka o pozitivním myšlení...nalezení klíče k úspěšnému
štestnému a plnému životu založená na vlastních
zkušenostech. "Touto formou bych chtěl mé poznatky
rozšiřit i mezi vás"..
07.Březen 2008,08:11

Činnost mozku probíhá na principu výměny elektřiny. Všechny mozkové buňky spolu komunikují pomocí elektrických výbojů, které proudí mozkem neustále. Rychlost elektrické aktivity mozku, které se nazývají frekvence, se dělí do čtyř skupin, tzv. hladin vědomí. Jednotlivé hladiny vědomí mají tedy různou frekvenci a každá odpovídá jinému duševnímu i tělesnému stavu.

Hladina Beta ( 14 a více Hz )

Je charakterizována menším či větším napětím a vydrážděním, je stavem vědomého soustředění se na vnější svět, akceschopnosti a připravenosti reagovat. V hladině beta se nacházíme převážnou část dne a jejích nejvyšších hodnot ( nad 30Hz - tzv. superbeta )dosahujeme při vysokém duševním výkonu nebo při vypjatých stresových situacích. Hladina beta představuje pro organismus vysoký výdaj energie.

Hladina Alfa ( 8-13Hz )

Je stavem plné bdělosti bez jakéhokoliv napětí, v němž se mozek nezabývá soustředěným myšlením. Tento bdělý odpočinek je doprovázen příjemnými a slastnými pocity v návaznosti na zvýšenou tvorbu přirozených opiátů ( neurohormonů, z nichž nejznámější jsou endorfiny ). Hladina alfa je žádoucí stav většiny známých meditací. Schopnost člověka navodit kdykoliv přítomnost vln alfa může v tradičních meditačních technikách znamenat 10 a více let poctivého tréninku. Setrvání v hladině alfa posiluje a regeneruje všechny životní funkce.

Hladina Theta ( 4-7Hz )

Je částečným útlumem vědomí, kdy mozek nereaguje na smyslové podněty zvenčí. Dostáváme se do ní při nejhlubším uvolnění nebo ve spánku doprovázeném sny. Hladina Theta ( trans ) znamená jediný přístup k našemu podvědomí. Vyznačuje se vybavováním si vzpomínek - především nedůležitých. Snění ve stavu theta podporuje představivost a tvořivost. Navodit samovolně hladinu theta a setrvat v ní znamená důsledný trénink.

Hladina Delta ( 0,5-3Hz )

Je charakterizována útlumem všech mozkových funkcí. Během hlubokého bezesného spánku, kdy do ní vstupujeme, dochází k výrazné regeneraci všech životních funkcí a hromadění energetických rezerv.

pozn.: Zajímavostí dnešní doby, je snaha dostat člověka do těchto stavů bez treninku a co nejrychleji. K tomuto účelu vynalezl člověk už mnoho, více či méně, uspěšných přístrojů. Zmínil bych podle mě asi nejefektivnější a tím je psychowallkman. Jde v podstate o wallkmana s tím rozdílem že posloucháte hudbu* o frekvencích blízkých těm na, které se chcete naladit. Některé psychowallkmany spojují dokonce akustický vjem s obrazovým a jsou vybaveny ještě brýlemi ve kterých vám v oněh frekvencích problikávají různé určité barvy. Osobně sem psychowallkmana jako takového nevyzkoušel, ale nalezl jsem na jedněch stránkách (..mám je v rubrice LINK..) v sekci download program do počítače, který funguje uplně na stejném principu. Samozřejmě sem si to stáhl a vyzkoušel a musím ríct že to celkem funguje. Nezkoušel jsem se sice dostat do tranzu (..to si vždy radši udělám posvém..), ale účinky jsem na sobě pocítil poměrně silně. Psychowallkman jako takový dokáže poměrně dobře stimulovat mozek k hbitějšímu přemýšlení, lepšímu učení nebo uvolňující relaxaci...Samozřejmě je schopen poté i lépe regenorovat tělo a tak dále, ale předchozí uvedené vlastnosti jsou podle mě krásně rozpoznatelné a pocítitelné snad už po prvním použití...

 

* není to ve skutečnosti hudba jako taková, ale spíše ruzné tóny, zvuky a "skřeky". Někomu může zprvu dělat problém se uvolnit a zaposlouchat se do toho, ale trpělivost přiváší ovoce.

 
vloženo Brandis
Permalink ¤