SlipknoT

26.Září 2008

Tato kapelav podstatě vznikla v roce 1993, kdy se dva kamarádi, Anders Colsefini aShawn Crahan, rozhodli založit skupinu. Ovšem vše nešlo tak, jakchtěli, proto se kapela rozpadla a znovu se dala dohromady v roce 1995.Shawn Crahan kontaktoval svého kamaráda Paula Graye, který byl v tédobě v Los Angeles,který do skupiny vstupoval ještě se svým, tehdy nejlepším, přítelem,Natahanem Jonasem Jordisonem. Ke skupině se postupem času přidávalidalší členové jako např. Donnie Steele a Josh Brainard, kteří hráli vrůzných místních kapelách. Shawn v té době vlastnil ve městě klub, kdeskupina odehrála většinu svých koncertů.

Poté za své vlastní peníze vydali své první album Mate, Feed, Kill, Repeat. Vydalo se ho 1000 kusů a ihned bylo vyprodáno.Do skupiny vstoupil nový člen Craig Jones, který nahradil DonniehoSteela. Craig hrál původně na kytaru, ale po zjištění, že-jak sámtvrdil-byl jediný z celé kapely, kdo věděl, že něco podobného vůbecexistuje, se začal naplno věnovat samplům a hře na klávesy. Jeho místo kytaristy nahradil další nový člen, Mick Thompson.

Kapela se začínala pomalu ale jistě prosazovat, navíc se Shawnovipovedlo něco skvělého, když přivedl do kapely Coreyho Taylora, ježstojí za dnešními úspěchy Slipknot. Ovšem s příchodem Coreyho, kterýměl být původně jen doprovodným vokalistou, Anders pochopil, že jeCorey mnohem lepší než on a že je jen otázkou času, kdy bude odsunut nadruhou kolej. Raději tedy odešel sám a založil vlastní skupinu.

S příchodem Coreyho se kapela začala lišit od ostatních „normálních“kapel. Každý člen dostal jedno číslo (od 0 do 8) a začali vystupovat vbláznivých kostýmech, např. Corey se převlékal za kněze.Později začali nosit kombinézy. V brzké době přicházejí další dva novíčlenové, jmenovitě Greg Welts a spolu s ním Sid Wilson. Ovšem Greg vkapele dlouho nevydržel a po dalších změnách se nakonec jako třetíbubeník uplatnil Chris Fehn, který v kapele působí dodnes.

Poté čekal kapelu další úspěšný počin: začali spolupracovat s Rossem Robinsonem, který už měl zkušenosti jako producents jinými, v té době již známými, kapelami. Slipknot sice dostalinabídky i od jiných společností, ale rozhodli se pro novou, založenouprávě Rossem.

S touto společností tedy v roce 1999 Slipknot vydávají své již druhé album se stejným názvem jako sama skupina, Slipknot. Album sklízí obrovský úspěch po celém světě. Slipknot se vydávají na turné za propagací svého alba na vyhlášený Ozzfest. Album se stalo velmi rychle platinovým!

Sklipknot se poté vydávají na turné po USA s méně známými skupinami. Následuje ohromné turné se skupinou System of a down. Slipknot nevynechali ani starý kontinent, takže skoro žádný fanoušek nepřišel zkrátka.

Další vydané album nese název Iowa (2001). Na toto album se upínal zrak mnoha hudebních kritiků i fanoušků a Slipknot opět nezklamali.

Dalším počinem bylo dvd Disasterpieces, které se též stalo platinovým a slavilo obrovský úspěch.

Poslední album vydané v roce 2004, a to Vol.3: (The Subliminal Verses),vyvolalo mezi fanoušky rozporuplné reakce. Zlí jazykové tvrdí, že totoje album je více komerční. Jiní hudební kritici tvrdí, že to nenípravda.

V současné době Slipknot připravují nové album,které je ovšem plánované až na léto 2008, což je 4 roky po vydáníposledního alba. Je to způsobeno tím, že se Slipknot poslední dobouvěnují vedlejší projektům, ale jak jednohlasně tvrdí, Slipknot je proně stále tím hlavním.

Členové

Corey Taylor

Corey Taylor, zpěvák, na začátku působení napodoboval Anderse Colsefiniho, jelikož neměl dobrou techniku, což mu působilo často ztrátu hlasu. Na prvním Ozzfestu dokonce ztratil hlas a musel vyhledat lékařskou pomoc. Corey si získal dvě přezdívky: Faith (Víra) a Sickness(Nevolnost, nemoc), díky svým zvráceným textům. Z členů patří knejhlučnějším. V osobním životě je tomu ale naopak. V mládí obdivoval Elvise Presleyho. Měl velké problémy s drogami, když ve svých 15ti letech málem zemřel na předávkování. V minulosti pracoval v sexshopu a působil v kapele Stone Sour, kde se objevuje dodnes. Má dva syny: Chrise a Griffina Parkera. Jeho oblíbenou věta je: "I don´t wanna your fuckin hug!“

Mick Thomson

Mick Thomson je druhý kytarista. Je robustní postavy a proto se mu přezdívá Log (Poleno). Před hraním ve Slipknot působil jako učitel kytary.Nicméně toho nezanechal a věnuje se učení nadále. Zajímavostí je, žemísto vztyčeného prostředníčku pouze ukáže na svou kytaru, která jepopsána nápisem H A T E. Na novém albu již vyměnil značku kytary z B.C. Rich na Ibanez,s nápisem SEVEN – jeho číslo v kapele. Mezi jeho záliby patří rybaření, přičemž chodíval s Andersem, který kapelu už opustil. Miluje kočky a sám vlastní jednu, které říká Moose. Jeho heslem je: „Don´t fuck with me, and you will be fine.“

Shawn Crahan

Shawn Crahan je nejstarším členem a zakladatelem. Je bubeníkem adělá také zpěvné vokály. Kdysi pracoval jako svářeč, což mu umožnilovyrobit si své vlastní bubny, na které hrál na s\t tour. Jeho přezdívkaClown vznikla z jeho masky. Jednou z jeho úchylek je zajistépůsobení si bolesti, nejčastějí mlácení hlavou o zeď, čímž si způsobilnemalé zdravotní problémy. To také souvisí s jeho častými zraněními,mimo jiné poškozený ramenní kloub, naštípnutá lebka, mnoho zlomených kostí a nepočítaně jizev od stehů. Shawn se nejčastěji účastní rozhovorů. Rád začíná slovy: „Chcete se bít?“ , a jeho oblíbená hláška zní: „We are the future and we are going to fucking kill you"(Jsme budoucnost a jdeme vás sejmout). Clownova rodina je poměrněpočetná – má dva syny a dceru s manželou Chantal. Mezi jeho počiny lzezařadit produkci kapely Downshesun a založení vydavatelství Big Orange Clown Records. Nějakou dobu také vlastnil punk metalový klub Safari v Des Moines. Ten ale kvůli nedostatku času musel zavřít. b

Craig Jones

Craig Jones je zvláštní článek. Zpočátku hrál na kytaru, nyní dělá samply. Jeho přezdívka 133je odvozena od frenkevce 133 MHz. Craig přišel do kapely jako náhradníkza Donnieho Steela. Docela zajímavá je kombinace s níž si vybral číslo5. Jeho výpočet vypadá následovně: 133 x 5 + 1 = 666. Zvláštní součástí je proto, že se před koncertem téměř izoluje od ostatních a rychle po show je zase opouští. Důvodem je údajně zachování soukromí. Jeho velkou zálibou jsou počítače a počítačové hry. Mnoho časů tráví u online hry QuakeIII. A s počítačem pracuje i při tvorbě a udržování webových stránekSlipknot1.com. Craigovi se stávají celkem kuriozní nehody díky jehomasce s hřebíky. Jednou při snaze jedné fanynky navázat s ním kontaktse na ni tak prudce otočil, že se jeho hřeby zamotaly do vlasů onédívky a jeho kolegům Shawnovi a Paulovi prý dalo velkou práci dívčinyvlasy vymotat. Ještě bizarnější je nehoda, při níž si sám propíchlhřebem ruku běhěm rozvášněného stavu házení hlavou.

Jim Root

Jim (James vlastním jménem) Root, jemuž říkají Peach (Broskvička) díky jeho bývalému účesu. Kytarista hraje na modely Fender, Paul Reed Smith, Jackson nebo Ibanez. Peach je posledním přistoupivším členem a s výškou přes šest a půl stopy je také nejvyšší. Jeho kariéra začala ve skupinách Dead Front, Atomic Opera a Stone Sour,kde hraje doteď. Jeho tvrzením o vlastní osobě je, že před vstupem dokapely byl tichým a slušným. Prý se to úplně změnilo, nicméně o dívkynouzi nemá podle vlastních slov.

Chris Fehn

Chris Fehn, přezdívaný Dicknose (Nosáč), je nejusměvavější člen kapely. V předchozím zaměstnání působil jako elektrikář a jeho kariera začala se skupinou Shred. Hodně lidí zmátl, jelikož bylo mnoho názorů, že předešlý člen Cuddles byl právě Chris v jiné masce, což nebyla samozřejmě pravda. Ve Slipknotu hraje na bicí,delá zpětné vokály. Jeho maska má téměř 18ti centimetrový nos, kterýChris s velkou oblibou ohýbá při nejrůznějších událostech. Hudebníčasopis Rolling Stone ho popsal jako nejlépe vypadajícího člena skupiny Slipknot.

Paul Gray

Paul Gray, třetí ze zakladatelů Slipknotu a původních členů, je basistou. Svůj pseudonym Balls(Koule) si získal díky jeho postovi vůči strachu, který prý nezná.Vyprodukoval společně se svým nejlepším přítelem Joyem většinu textů.Je jeden ze dvou členů, jehož rodným místem není Des Moines. Narodil se v Los Angeles a až později se přestěhoval. Svou karieru nastartoval působením ve skupinách VeXX, Inveigh Catharsis, Body pit a Anal Blast.

Joey Jordison

Joey Jordison, vlastním jménem Nathan Jonas Jordison, je bubeníkem azároveň nejmenším a nejupovídanějším (sebe samotného nazývá tichýmintrovertem) členem formace. Kromě bubnů umí hrát také na kytaru, sekterou začal už v pěti letech. Na kytaru prý hraje raději než na bubnyale sám tvrdí,že nesnáší otázky typu který nástroj má raději. Na bubnyhraje od 10 let a jeho snem je bubnovat se Slayer. Jeho přezdívka je Superball,jak jinak než díky jeho občasným výstupům představení. Joey pracoval načerpací stanici, odkud dostal výpověď. Jedním z důvodů bylo zajisté„řádění“ s Shawnem, který ho v zaměstnání často navštěvoval. Je velmiaktivní a působí také součástí skupiny Hell Pig. V minulosti působil ve skupinách Motividious a Anal Blast.Ataké v Murderdolls.Žije stále se svou matkou, která se netají velkounákloností ke Slipknot a Murderdolls,nosí jejich oblečení a Joeyho vždypodporovala a prý podporovat i nadále bude.Velmi se shlédnul v Ozzy Osbournovi,který ho už v mládí zaujal svými bizarními kousky.Například jak Joeyslyšel,že Ozzy ukousl hlavu netopýrovi a hned druhý den si koupil jehoCD.Mezi jeho další tvorbu patří například remix Fight songu od Marilyna Mansona. Dokonce se objevil v klipu Tainted love, čoz mu Manson oplatil účinkováním ve videoklipu Dead in Hollywood skupiny Murderdolls, kterou založil společně s Trippem Eisenem. Od malička patří k jeho zálibám horory, z nichž nejoblíbenější je The Phantasm Car. Joeyho lze také poznat podle jizvy na hlavě, kterou mu způsobil Shawn, když po něm hodil sud od piva.

Sid Wilson

Sid Wilson je původem z Anglie a je nejmladším členem skupiny. Díky své energii a skokům během koncertů si získal přezdívku Ratboy Monkeyboy. Sidovy předchozí zaměstnání se týkaly víceméně mixování hudby, kdy působil jako DJ v Des Moines a Omaze.Mezi jednu z jeho významných úchylek patřilo například zapalovánídesek, s nimiž hrál. Musel této činnosti zanechat z důvodu problémů shasičským sborem, jelikož mu hrozily vážná obvinění. U tohotokontroverzního člena stojí za zmínku záchvaty zuřivosti běhemvystoupení, jež jsou způsobeny nošením plynových masek.Z těchto stavů mu musí pomáhat další z členů Shawn, se kterým má občasnějakou potyčku. Mezi jeho koníčky patří snowboarding a vaření. Netajíse tím, že mezi jeho oblíbence patří skupina Beastie Boys. Věnuje se taky svému vlastnímu projektu s názvem DJ Starscream. Velmi se dostal do povědomí lidí svým „kouskem“, kdy se přímo při živém přenosu v jednom rádiu vykálel ve studiu.

Alba

Mate. Feed. Kill. Repeat. (1996)

  1. Slipknot
  2. Gently
  3. Do Nothing / Bitchslap
  4. Only One
  5. Tattered And Torn
  6. Confessions
  7. Some Feel
  8. Killers Are Quiet
  9. Dogfish Rising (bonus)

Slipknot (1999)

  1. 742617000027
  2. (sic)
  3. Eyeless
  4. Wait And Bleed
  5. Surfacing
  6. Spit It Out
  7. Tattered & Torn
  8. Frail Limb Nursery
  9. Purity
  10. Liberate
  11. Prosthetics
  12. No Life
  13. Diluted
  14. Only One
  15. Scissors + Eyeore

Iowa(2001)

  1. (515)
  2. People = Shit
  3. Disasterpiece
  4. My Plague
  5. Everything Ends
  6. The Heretic Anthem
  7. Gently
  8. Left Behind
  9. The Shape
  10. I Am Hated
  11. Skin Ticket
  12. New Abortion
  13. Metabolic
  14. Iowa

DVD Disasterpieces (2002)

Live Setlist

  1. People = Shit
  2. Liberate
  3. Left Behind
  4. Eyeore
  5. DisasterPiece
  6. Purity
  7. Gently
  8. Eyeless
  9. My Plague
  10. New Abortion
  11. The Heretic Anthem
  12. Spit It Out
  13. Wait And Bleed
  14. (sic)
  15. Surfacing

Videos

  1. My Plague
  2. Left Behind (Director's cut)
  3. Wait And Bleed
  4. Wait And Bleed (Animated)
  5. Spit It Out

Vol. 3: (The Subliminal Verses) (2004)

  1. Prelude 3.0
  2. The Blister Exists
  3. Three Nil
  4. Duality
  5. Opium Of The People
  6. Circle
  7. Welcome
  8. Vermilion
  9. Pulse Of The Maggots
  10. Before I Forget
  11. Vermilion Pt.2
  12. The Nameless
  13. The Virus Of Life
  14. Danger - Keep Away
  15. Scream (japonský bonus)

 All Hope Is Gone (léto 2008)

  1. Execute
  2. Gematria (The Killing Name)
  3. Sulfur
  4. Psychosocial
  5. Dead Memories
  6. Vendetta
  7. Butcher's Hook
  8. Gehenna
  9. The Cold Black
  10. Wherein Lies Continue
  11. Snuff
  12. All Hope is Gone
  13. Child of Burning Time (Bonus Track)
  14. Til We Die (Bonus Track)
  15. Vermillion Pt. 2 (Bloodstone Mix) (Bonus Track)

Koncerty

Koncert

Skupina Slipknot se proslavila nejen vynikající hudbou, která oslovuje stále více lidí, ale také jejich extrémními live-shows. Jejich koncertyjsou vyhlášené. Není vůbec divu, když se začnou mezi sebou mlátit nebopo sobě házet různé předměty. Mezi vrchol show patří když Joey a jehocelá souprava bubnů vyjedou asi 3 metry do vzduchu a natočí se odevadesát stupňů dolů, čili Joey kouká přímo do země, a přitom stálebubnuje. Sid zase má v oblibe skákat mezi fanousky, skákat. Uz todopadlo i s narazenymi patami a naslednym upoutanim na vozicek.Slipknot neohrožují jen sami sebe, ale už několikrát ublížili i svýmfanouškům. Ale Slipknot své fanoušky a koncerty milují. Podle nich bynemohli hrát, kdyby necítili tu live-podporu jejich „maggots“ , jak říkají svým příznivcům. Česky znamená slovo maggots červi.

napsal/a: C.O.O.L_B.O.Y. 21:47 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář