11.Prosinec 2007
G-Power BMW M5 Hurricane



Najít nedostatky ve výkonu BMW M5 je těžké. Ale stále existuje sortalidí, kteří chtějí mít skutečně něco extra a 500 koní je jim málo.G-Power pro ně dokáže připravit tuning, po kterém se zkrátí dech imajitelům Lamborghini.

G-Power BMW M5 Hurricane je automobilem, který se představil na essenkém autosalonu. Firma sama o voze mlčí i na svých stránkách a nenajdete zde žádnou informaci, kromě otevírací fotografie, kteránení ničím jiným, než motorem z tohoto vozu. Ani jinde na internetunení informací zrovna přehršel. Kolem tohoto vozu se na výstavě klidněprošlo a jen málokdo si všiml, že automobil má na cedulce napsáno 537kW a maximální rychlost 340 km/h.

Po úpravě elektroniky pak naměřili u G-Power nárůst výkonu až na již zmiňovaných 537 kW (730 koní).

Ovšemtakovému nárůstu síly nemůže odolat ani tak dobrý podvozek, jaký BMW M5v základu má. Nahradilo ho proto závodní zavěšení, jaké známe zokruhových speciálů. O pružiny se postarala firma Bilstein, G-Power sipak nechala vyrobit speciální kotoučové brzdy se šestipístkovými třmenyu značky Brembo.

A jak k tomu vlastně M5 přišla?No jednoduché to nebylo. Do válců totiž tlačí vzduch dva mechanickyhnané kompresory o obřích rozměrech a velkém tlaku (0,3 nebo 0,5 barupodle provedení). Díky tomu mohly být do spalovacích prostorů nasazenyvětší vstřikovací trysky, které propustí větší množství paliva.

Jenževíce paliva zase způsobuje přehřívání pístů, které proto musely býtvyměněny za závodní „kováky“. Také kliková hřídel, pístní čepy, ojnice,ložiska, spojka… To všechno muselo jít ven a nahradily je novéodlehčené a především pevnější součástky z moderních materiálů.

Vložil: CoreMax23 ¤