Nelekej se sladkého vzhledu, ten roztomilý medvěd za to nemůže:)Chci se jen podělit o své úvahy a fotky/hudbu pro kamarády...
Publikováno: 23.Prosinec 2007
v 15:14



Autor: CrazyUndine

komentáře (1)
Jak vlastně vypadá český Ježíšek???
Jako malé dítě jsem měla o Ježíškovi jasnou představu - nosí dárky. Později jsem se rozhodla, nejspíš vlivem reklamy a zahraničních pohádek, přijmout za svého Ježíška amerického. Nejspí jako většina dětí. Pohádky například ruské mě nikdy nezaujaly, byly dlouhé a nehezky barevné. Ty americké mi ukázaly veselého a dobrého staříka v červeném kompletu s čepičkou, pytlem dárků a saněmi. Později jsem svou představu doplnila ještě o létající soby, jmenovitě myslím Rudofla a Kometu....
V posledních letech se začala veřejnost rozčilovat, že je amerických staříků přespříliš. Moje učitelka ruštiny si chtěla koupit figurku dědy Mráze, ale nebyl k nalezení (už vůbec ne ke koupi v Kauflandu) a moji rodiče se rozčílili při reportáži z Novy, "Jak jsem stará, tak nevím, jak vypadá český Ježíšek," kdy reportéři i filosofové a kdoví kdo řešili, jak česká tradice upadá, jde ke dnu, umírá... Jenže jaká byla ta tradice? Vítě, jak vypadá Ježíšek? Představujete si ho jako... jak? Malé miminko, které se směje a kouzlem přenáší hromady dárků pod stromeček? Nebyl náhodou Ježíšek původně chudý? Pokud bychom ho stotožnili s Ježíšek Kristem, ten umřel poněkud mladý a rozhodně ne jako obtloustlý starý pán:) Kdoví... Jak vnímali lidé Ježíška za první republiky jsem se na internetu nedopídila. Snad příště... až se naučím lépe hledat.
 

Komentáře

« Domů | Přidej komentář

Markéta 10.12.2011 11:59:04

Ahoj touto otázkou: Jak vypadá Ježíšek mě překvapila naše 5 dcerka zatím jsem jí neodpověděla jen jsem jí řekla že, se podívám na internet a pokusím se najít obrázek Ježíšek .

O autorovi

Autor blogu
Autor: CrazyUndine
Region: Nový Jičín
O mně: Když ráno vstanu, kávu si dám! :) Jsem ukecaná, kamarádská a trošku dost divná, záleží na úhlu pohledu:) Komu nevyhovuju, ať natočí hlavu, nebo jde dál.
Můj profil

Kategorie

Credits

Template e grafica by
IN ARIA... & kiocciola

Risorse grafiche by
Lunarea's Graphics

Distribuito su
IN ARIA..., kiocciola, NST & GRAFICA DI STILE