Marpo | music skupiny

autor: Darkness.Tynush | 02.Březen 2008

sdf

Dnes dvacetiletý MC z okraje Prahy se objevil na hip-hopové scéně před více než šesti lety. Své debutové album "Původ Umění"vydal teprve před několika dny. Marpo s kapelou Charakter crue vyniká především ojedinělou lyrickou částí svého rapování. Jeho texty byly zpočátku nejen české, ale také anglické a španělské. Ačkoli jsou na debutu jen české texty, Marpova inspirace pochází především od amerických battle rapperů, jakýmsi jsou například Chino Xl, případně Canibus. "Mohu je poslouchat denně a nikdy nemám dost," říká sám Marpo.

K albu samotnému se dá po lyrické stránce říci, že v něm posluchač najde skoro vše, co hledá. Metaforické texty jsou v našich vodách opravdu velkou neznámou. Marpova lyrika je trefná, přesná, vtipná, ale zároveň neuvěřitelně broušená, ostrá a rázná. Častý názor na battle styl je takový, že se chce MC především vytáhnout, udělat ramena anebo zkrátka zapůsobit coby ten nejlepší na scéně. Ale i o tom to je. Ostrá slova a jistá "namachrovanost" na pódiu s mikrofonem v ruce nemusí znamenat totožné chování MCho v běžném životě.

Produkční stránku alba obstarala dvojice Paranormalz, především Gipsy ze Syndromu Snopp. Pokud neznáte tuto pražskou dvojku, vězte, že mají na svém triku již několik alb. Nejenže vydali tři LPčka Syndrom Snopp, podíleli se i na debutu Inside kru, Notes From Prague a Gipsy sám za sebe vydal anglicky rapovanou sólovku, která měla úspěch i za hranicemi naší vlasti. V této souvislosti je důležité podotknout, že Gipsyho čeká zahraniční turné v Německu, a to 14 -18. 2005.

Jako hostující interprety na albu můžeme slyšet výše zmíněného Hugo Toxxxe ze Super Croe, Gipsyho ze Syndrom Snopp, ale také amerického Outthera, který mimo jiné spolupracoval s B.Realem ze světoznámé formace Cypress Hill.

sdf

dsdasd

sdasdad

poéáá

ě

sdf