08.Březen 2009

Beastie Boys se nejdříve dali dohromady jako punková skupina, a to roku 1981 v New Yorku. Zakládajícími členy byli Michael Diamond [Mike D], Adam Yauch [MCA], dále Kate Schellenbach a John Berry. Kate a John později ze skupiny odešli a roku 1983 přišel do kapely Adam Horovitz. Ti tři nyní tvoří aktuální sestavu kapely.

Jejich prvním singlem je píseň Polly Wog Stew EP, z roku 1982, kterou nahráli na audiokazetu. Později vydávají 12palcový singl Cooky Puss.Jednalo se o první nepunkovou věc Beastie Boys. Píseň se stala známápro svoji výjimečnost - Beastie Boys v ní použili nahrávky telefoníchhovorů (vytočili jakékoliv číslo a vždy k telefonu chtěli Cooky Puss).Nečekaný ohlas přiměl manažera Run-D.M.C. Russela Simmonse a DJe RickaRubina, aby Beastie Boys pomohli k uskutečnění svých hudebníchpředstav. To byl poslední krok Beastie Boys od punku k rapu.

Beastie Boys se objevili r. 1985 v hiphopovém filmu Krush Groove, pro který nahráli singl She´s on It. Roku 1986 vydávají desku Licensed To Ill,která se zařazuje mezi nejprodávanější desky té doby. Z této desky sedostal do MTV klip Fight For Your Right (To Party), který se roku 1987dokonce stává hitem #1. I další singly She's Crafty, No Sleep TillBrooklyn, Brass Monkey a Paul Revere se dostaly do hitparádyBillboard's Hot 100, a to jako od jediné bělošské rapové skupiny.

Pofinanční krizi se roku 1989 Beasties přestěhovali do Los Angeles. Druhádeska Paul´s Boutique ze srpna 1989 se ještě více ukázala jako rapovádeska, ale i průlomová. Zvuk byl více psychedelický, míchaný s funkem70. let, za kterým se později světový rap začal stále více ubírat.Prodej desky nebyl takový jako u Licensed To Ill, přesto se hitem stalsingl Hey Ladies. Tato deska už vyšla u labelu Capitol.

Deska Check Your Head z roku 1992 představila kvalitu instrumentálních poloh Beastie Boys. Podobně pokračovali i deskou Ill Communicationz roku 1994, která se v hitparádě Billboard umístila velmi vysoko. Vdobě koncertů Lollapalooza Tour (1994) vydali i EP Some Old Bullshit,na kterém jsou jejich punkové věci z dob před Licensed To Ill.

Albem Hello Nastyz roku 1998 Beastie Boys představili svůj inovovaný zvuk, jehož základyobsahovala už deska Ill Communication. Album vyprodukovalo dva skvěléhity Intergalactic a Body Movin´. Důležitým mezníkem kapely je výběr The Sounds Of Science (2-CD), který obsahuje jejich nejlepší hity od vzniku skupiny až po desku Hello Nasty.

Velkým počinem bylo vydání 2-DVD titulu Beastie Boys Anthology.Obě DVD obsahují všechny zásadní klipy Beastie Boys (kromě klipů z éryalba Licensed To Ill) včetně remixů či různých videoverzí nebo bonusů.

Šestým řadovým albem To The 5 Boroughsz roku 2004 se kapela hudebně opět posunula trochu jinam. A to dotakové míry, že mnoha fanoušky album dočasně otřáslo, ale i naopak novéfanoušky získalo. V roce 2005 následuje "bestovka" Solid Gold Hits, v roce 2006 další cenný titul - koncertní DVD Awesome;I Fuckin´ Shot That!

Vložil: Ezak ¤