Cesta k umělé inteligenci


Naše kulturní lidská civilizace nám ulehčuje existenci na této planetě, pokud něco potřebujeme tak to zde hledáme, nebo se to snažíme vytvořit pomocí naší inteligence a šikovných rukou. V současnosti mnoho potřebujeme umělou inteligenci a tak se jí snažíme logicky i vytvořit, zpočátku jsme si mysleli, že vytvoření umělé inteligence nebude veliký problém, že je to jenom program a databáze nic jiného, ale ukazuje se, že vytvoření umělé inteligence není jenom otázkou programu a databáze, ale je zde i mnoho jiných problémů se kterými jsme nepočítali. 
Podívejme se nejprve na lidi, co mají velmi vysokou inteligenci a studujme jejich život a porovnejme jejich život s životem lidí, co mají malou inteligenci a co zjistíme? Zjistíme, že je jejich inteligence otázkou genetiky a výchovy, inteligentní lidé mají inteligentní děti a ty inteligentně i vychovají, naopak lidé s malou inteligencí mají děti s malou inteligencí a ty i podle toho vychovají. 
Inteligence vzniká díky neustálému vylepšování řídicího systému a nahrazování starého řídicího systému, novým lepším řídicím systémem, inteligence se vždy na něco specializuje, univerzální umělá inteligence je naivní utopie. Jakmile zde byla potřeba něco neustále kontrolovat, tak začala vznikat i živá inteligence, čím více je toho třeba kontrolovat, tím větší a složitější je k tomu logicky i inteligence, inteligence tedy vždy a všude jenom něco kontroluje, aby to nechybovalo, a snaží se zabránit chybování a zajistit tak funkčnost a jednoduchost systému. 
Podíváte se na něco a vaše inteligence zkontroluje to, co vaše oči spatří a potom podle toho řídí vaše tělo, inteligence tedy je složitý kontrolní systém který se dokáže přizpůsobovat změnám podle situace. Pokud nemůžeme mít něco pod kontrolou máme strach, a snažíme se to dostat pod naší kontrolu, abychom měli jistotu, o tom je systém každé inteligence. 
U mnohého není možné provádět kontrolu za chodu systému a tak se musí systém vypnout po dobu kontroly a oprav, náš spánek to je období, kdy je náš systém vypnut, aby se mohla provést nutná kontrola a opravy systému. Mnohdy je proto nutné systémy zdvojit a tak se nemusí systém vypnout, ale se jenom přepne jeden systém na záložní systém po dobu oprav. 
Kontrola systému může být centralizovaná nebo decentralizovaná, lepším řešením je decentralizovaná kontrola, protože zajišťuje to, že se systém bude neustále zdokonalovat a nebude degenerovat. Tvůrci současné umělé inteligence ale prosazují centralizovanou kontrolu, aby mohli mít snadno umělou inteligenci pod kontrolou, jenže to nefunguje a dokud neopustíme systém centralizované kontroly řízení systémů, do té doby nedojde k pokroku ve vývoji umělé inteligence.

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy