Optimální využití složitého systému


Existujeme ve světě, kde je nekonečné množství složitých systémů a mnoho složitých systémů se snažíme optimálně využívat, abychom z toho měli i zisk a tyto složité systémy nám nezpůsobovali ekonomickou ztrátu. Nejsou zde jenom složité počítačové a jiné technické systémy, které se snažíme optimálně využívat, je zde třeba i náš mozek který je složitým živým systémem a který po celý život i využíváme a logicky se snažíme jej i optimálně využívat což se nám ale často bohužel nedaří. Čím více se rozvíjí naše kulturní civilizace a naše věda a technika tím více si uvědomujeme, že je výhodné optimálně složité systémy využívat a že je to základní priorita kterou musíme aplikovat, abychom se zde měli dobře.

Jak probíhá optimální využití složitého systému na to je mnoho názorů, rozhodující pro optimální využívání složitých systémů je optimální vyhodnocení situace, a potom podle situace se aplikuje to, jak bude složitý systém optimálně využit a je jedno jestli jde o; internet, počítače, mobily, motor, dopravu, obchod, burzu, zpravodajství, školství, zdravotnictví, sociální systémy, politiku, náboženství, daně, ekosystém, podnikání, odpočinek, atd.

Zjednodušeně jde o to se k složitému systému přiblížit, abychom mu porozuměli a tak mohli tento systém optimálně vyžívat, není možné dělat více věcí najednou, tím zhoršujeme kvalitu svojí práce a nedokážeme optimálně využívat systém, který nám nějak slouží.

Je to jako s řízením automobilu, pokud řidič optimálně řídí automobil tak optimálně i využívá složitý systém, jenom kvalitní řidič může optimálně řídit automobil to je každému jasné. Vše zde souvisí nějak se vším, a pokud je zde nějaký systém, který není optimální, nebo není optimálně využíván, způsobuje tento systém problémy ostatním systémům.

Klasickou ukázkou zde jsou geneticky nekvalitní lidští jedinci co se zde mnoho a snadno rozmnožují, protože využívají toho, že náš řídící centrální byrokratický složitý systém není dosud optimální a nedokáže optimalizovat rozmnožování správných jedinců a eliminovat rozmnožování geneticky nekvalitních lidských jedinců.

Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy