Vítejte ve WordPressu 3.3.1



Děkujeme, že používáte WordPress 3.3.1. Doporučujeme vždy aktualizovat na nejnovější verzi, která pomáhá uživatelům zdokonalit svůj vzhled, zdůraznit osobnost a usnadnit správu webu. Dobře, platí sice jen to poslední, ale přece :-)


Verze 3.3.1

NovinkyAutořiLicence



Opravná a bezpečnostní verze


WordPress 3.3.1 opravuje bezpečnostní problém a 15 dalších chyb. Podrobnější informace naleznete na oficiální stránce o této verzi (anglicky).



Snadnější nahrávání souborů





Automatické rozpoznávání typů souborů


Celý proces nahrávání souborů byl zpřehledněn! Už nemusíte nadále přemýšlet nad výběrem vhodné ikonky pro nahrávání různých typů mediálních souborů, ale pro všechny už stačí jen jedna. Jakmile soubor nahrajete, tak bude automaticky rozpoznán jeho konkrétní typ a podle něj se zobrazí příslušný formulář pro kontrolu a doplnění dodatečných informací.

Jednoduché nahrávání souborů přetahováním z počítače


Nahrávání obrázků a dalších mediálních souborů je zase trochu jednodušší. Nemusíte už zdlouhavě hledat přesnou cestu k souborům v počítači, ale stačí jen pomocí myši přetáhnout příslušné soubory přímo z počítače na stránku určenou pro nahrávání. A nemusíte se omezovat pouze na jeden soubor, ale můžete jich tam přenést klidně několik najednou.

Další povolené formáty souborů


Seznam všech formátů souborů, které je možné bez problémů nahrávat do WordPressu, byl nově rozšířen o formáty často používaných archivů rar a 7z.





Grafický vzhled administrace



Rozevírací navigační menu


Pomocí nového způsobu fungování levého navigačního menu došlo ke zrychlení pohybu v administraci a omezení zbytečného klikání myší. Pokud přejedete kurzorem myši přes jednotlivé položky tohoto menu, okamžitě se zobrazí příslušná nabídka (submenu), takže se pomocí jediného kliknutí dostanete na většinu administračních stránek ve WordPressu.

Záhlaví + Administrační lišta = Navigační lišta


Abychom ušetřili místo, sjednotili vzhled a usnadnili navigaci, tak byla administrační lišta sloučena s původním záhlavím administrace do jedné přehledné navigační lišty. Pokud přejedete kurzorem myši přes jednotlivé položky, automaticky se hned objeví související nabídka, takže jsou mnohé důležité funkce okamžitě dostupné.





Flexibilní design


Mnoho stránek v administraci bylo optimalizováno, aby se jejich vzhled automaticky přizpůsoboval různým velikostem moderních zařízení. Správa webu je tak přístupnější třeba i pro uživatele tabletů (iPad) či velkých monitorů.



Přehledná nápověda


Nový vzhled získaly také záložky s nápovědou, které naleznete v pravém horním rohu administrace pod informacemi o přihlášeném uživateli. Samotný textový obsah nápovědy byl rozdělen na menší související celky, mezi kterými lze snadno překlikávat, což je pro nové uživatele mnohem přehlednější. Odkazy na manuál a fórum podpory zůstávají stále zobrazené a připravené k okamžitému použití.





Poprvé v novém WordPressu





Představení zajímavých funkcí


S každou novou verzí se v administraci WordPressu zpravidla objeví i nějaká zajímavá funkce nebo dojde k úpravám vzhledu či rozmístění některých prvků. Mnozí uživatelé však mohli být nečekanou změnou poněkud překvapeni (nebo si naopak nějaké užitečné funkce ani nevšimnou), takže nyní už budeme na všechny důležité změny raději upozorňovat, a to pomocí nových názorných ukazatelů, které se vždy zobrazí na příslušném místě se stručným vysvětlením.

Přehled novinek


Právě zde se nyní nacházíte! Po každé aktualizaci WordPressu budete na tuto stránku automaticky přesměrováni, abyste si mohli prohlédnout, co se vlastně objevilo nového. Pokud se budete chtít k těmto informacím ještě později vrátit, tak je tato stránka snadno dostupná z horní navigační lišty, kde stačí přejet kurzorem myši přes logo WordPressu v levém rohu a zvolit položku O WordPressu.

Uvítací sekce


Jakmile dokončíte instalaci WordPressu a následně se poprvé přihlásíte do administrace, objeví se na Nástěnce speciální uvítací sekce, která začátečníkům představuje (a pokročilým připomíná) základní možnosti nastavení a úprav, které uživatelé obvykle provádějí hned po samotné instalaci. Pokud uvítací sekci prozatím uzavřete a budete se k ní chtít později vrátit, stačí použít záložku Nastavení zobrazených informací a zaškrtnout příslušnou možnost.





Nástroje pro správu obsahu




Snadnější spolupráce uživatelů


Už se vám to možná také stalo. Právě jste se chystali zkontrolovat a upravit příspěvek, který někdo z uživatelů teprve nedávno dokončil, ale místo toho můžete sledovat jen výstražné červené upozornění, podle kterého původní autor s tímto příspěvkem stále ještě pracuje. Nyní už by se však toto upozornění mělo objevovat pouze v případě, kdy konkrétní příspěvek opravdu někdo upravuje, protože bylo opraveno jeho nepravidelné zpožďování.



Možnost importu z Tumblr


Rozhodli jste se skoncovat se službou Tumblr a chcete snadno přejít na WordPress a uchovat přitom existující obsah webu? Samozřejmě! Stačí jen využít nabídku Nástroje → Import a zvolit příslušný importovací nástroj, který převede všechny stávající příspěvky z Tumblr přímo do WordPressu a přiřadí jim i odpovídající formáty příspěvků. Poznámka: Pro využití všech možností importovaných příspěvků si vyberte nějakou šablonu, která podporuje zobrazování formátů příspěvků.



Zachování widgetů při změně šablony


Šablony obsahují různý počet definovaných ploch pro widgety (nejčastěji jde o postranní panely) a může se také lišit jejich pořadí a rozmístění, takže každá změna šablony dosud vyžadovala i opětovné rozmístění widgetů. Nyní už ale můžete na webu bez obav zkoušet nově objevené šablony, protože po případném návratu k předchozí šabloně zůstane rozmístění widgetů zachováno v původní podobě. Poznámka: Pokud jste během zkoušení nové šablony přidali i nějaké další widgety, které budete chtít používat po návratu k původní šabloně, tak je pak budete muset ještě přesunout z oblasti Neaktivních widgetů.





Pro pokročilé




Optimalizované trvalé odkazy


Můžete si nastavit libovolnou strukturu trvalých odkazů, a to již bez obav z negativního vlivu na výkon WordPressu, který se mohl v některých případech objevovat. Nemusíte tak do URL adres přidávat ani datum či ID příspěvku, abyste zpracování hezkých odkazů usnadnili.



Opravené názvy v URL


Speciální znaky použité v názvech příspěvků (např. zakulacené uvozovky získané kopírováním textu z Wordu) by neměly nadále poškozovat automaticky vytvářené názvy v URL. Stručně řečeno, hezké odkazy už by neměly obsahovat různé podivné znaky.



jQuery a jQuery UI


Součástí WordPressu je nejnovější dostupná verze javascriptové knihovny jQuery 1.7.1 a kompletní balíček s rozšířením jQuery UI.





is_main_query()


Nová užitečná metoda, pomocí které snadno zjistíte, zda je konkrétní objekt WP_Querypoužíván na pozici hlavní nebo vedlejší smyčky (výpisu).



Nové API WP_Screen


Zejména pro vývojáře pluginů a šablon je určeno nové API, které jim usnadní práci při tvorbě vlastních administračních stránek. Mohou tak pomocí dostupných funkcí např. jednoduše získat kontext aktuálně zobrazené stránky a použít ho pro definování vlastní nápovědy.



Modernizované API pro editor


Součástí nově aktualizovaného API pro editor je implementace kompletních javascriptových kódů a kaskádových stylů, které jsou potřeba pro správné zobrazení a fungování editoru. Podporován je také několikanásobný výskyt editoru na jedné stránce.



Ekonomika Ideologie Inteligence Internet Psychoterapie Sobectví Společnost Video  GVKB CZ

Poslední návštěvy