Červené maso oslabuje střevní mikroflóru, hrozí tak vážné infekce
Pravidelná a častá konzumace červeného masa oslabuje střevnímikroflóru, kvůli čemuž jsou pak střeva náchylná k virulentním kmenůmbakterie E. coli. foto: http://www.panix.com
Pravidelnáa častá konzumace červeného masa oslabuje střevní mikroflóru a činístřeva náchylnějšími k napadení nebezpečnými bakteriemi způsobujícímikrvácení provázené průjmy. Nesprávný jídelníček založený na časté apravidelné konzumaci hovězího a vepřového oslabí střeva tak, že jsoupak náchylná k virulentním kmenům bakterie Escherichia coli.
Podletýmu amerických a australských odborníků lze problematiku objasnit namolekulární úrovni. Červené maso totiž obsahuje molekuly sacharidunazývaného Neu5Gc, který se ukládá a hromadí v buňkách kolem střevnísliznice a krevních cév.
Tyto molekuly fungují podle všeho takéjako jakési magnety pro toxiny, které jsou vylučovány určitými kmenybakterie druhu Escherichia coli a tak se mohou toxiny snáze dostat dokrevního řečiště a působit zdravotní komplikace.
Výzkum provádělTravis Beddoe z Monash University v Melbourne a Ajit Varki z Universityof California v San Diegu. Jejich závěry otiskl prestižní vědeckýčasopis Nature.
E. coli žije běžně ve střevech savců včetněčlověka. Většina kmenů této bakterie je neškodná, ale některé mohoupůsobit i smrtelné průjmy provázené krvácením.
Zdroj: Novinky,Famous