30.Září 2008,11:17

Burzy se po zamítnutí plánu zmítají ve stále větší krizi

Muž sleduje pád trhů na burze v Tokiu

Muž sleduje pád trhů na burze v Tokiu. foto: Nicky Loh, Reuters

Stabilizačníplán americké vlády pro potácející se finanční sektor v hodnotě až 700miliard dolarů v pondělí krachl. Sněmovna reprezentantů jej odmítla.Akcie na Wall Street šly okamžitě dolů. Trhy zažily největší propad zaposledních dvacet let. Následné otřesy pocítily po úterním otevřeníokamžitě asijské trhy.

30. 9. 2008 08:06 - NEW YORK

Ztráty na amerických burzách po hlasování ve Sněmovně reprezentantůbyly okamžité a velké. Dow Jonesův index klesl o téměř sedm procent.Vyjádřeno body to byl vůbec největší jeho pokles v dějinách. Dalšíindexy včetně Nasdaqu se v procentech propadaly ještě víc - o 9,14procenta.

Pokles zaznamenaly i tři největší pilíře nynějšíhoamerického bankovního sektoru. Akcie Bank of America oslabily o téměř18 procent, Citigroup a Goldman Sachs o víc než 12 procent. S poklesemkurzu dolaru se ceny zlata na světových trzích přiblížily rekordnívýši. Jen cena ropy poklesla o jedenáct dolarů na něco přes 96 USD.

Kvůli propadům se dokonce v úterý zastavilo obchodování na ruské burze. Důvodem je opět rychlý propad akcií.

V USA už zkrachovalo 14 bank

Ve Spojených státech už tento rok zkrachovalo čtrnáct komerčních bank. Poslední v řadě byla Wachovia, kterou v pondělí koupila Citigroup. Třiatřicet procent Američanů si podle průzkumu Gallupova ústavu myslí, že ekonomika země je v depresi.

Na zamítnutí finanční injekce dofinančního sektoru USA americkými zákonodárci a další ztráty na tamníchburzách reagovaly v úterý hned po otevření i asijské trhy. Pár hodináchpo začátku obchodování měly ztrátu až pět procent.

Debata o podobě záchranného balíku pokračuje

VUSA pokračuje debata ohledně efektivního dalšího postupu. Všichni seshodují, že plán pomoci musí přijít co nejdříve a Kongres o jeho podobězačal hned jednat. Prezidenta George Bushe hlasovánízákonodárců zklamalo, slíbil však, že i on bude pokračovat v úsilí, abyse problémy okamžitě řešily. Ještě v pondělí obvolával republikány,kteří pro jeho plán nehlasovali. A těch bylo víc než dost, dvě třetinyve Sněmovně zastoupených.

Políček neuštědřili ale jen Bushovi, nýbrž i spolustraníkovi McCainovi, který chce Bushe příští v úřadu nahradit. McCainplán pomoci podporoval a jeho nepřijetí naznačuje rozkol vrepublikánských řadách, který jistě měsíc před volbami není pro stranužádoucí.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: