02.Leden 2007,18:37
Kdo spí sám, tloustne
×××××××××××
Spánek o samotě prý zvyšuje hladonu jednoho z hormonů.
×××××××××××

Život o samotě je pro člověka skutečně nebezpečný. Ačkoli trend svobodného života se zvyšuje, lékaři to vidí jen velmi neradi. Kdo totiž ulehá a usíná v posteli sám, ráno se probouzí s vyšší hladinou stresového hormonu kortisolu v krvi. Tento hormon nadledvinek je pak odpovědný za deprese, obezitu a mnohé další zdravotní komplikace.
×××××××××××
31.12. 2006 08:15
Ačkoli je kortisol pro řízení mnoha tělesných pochodů důležitý, jeho dennodenní zvýšená hladina v krvi může být nebezpečná. A právě lidé žijící samostatně, kteří usínají den co den sami, mají hladinu tohoto hormonu vyšší. Jsou náchylnější k depresím, mnoha nebezpečným chorobám a také obezitě.
×××××××××××
"Do postele jdete s pocity opuštěnosti a smutku, což v těle produkuje řadu stresových hormonů, abyste ráno měli dostatek energie vstát," tvrdí docentka Emma K. Adamová z Northwestern University v Chicagu.
×××××××××××
Zvýšená hladina kortisolu umožňuje člověku ráno vyskočit z postele a potýkat se s každodenními problémy. Tělo se tím snaží bránit, ale dlouhodobě zvýšená hladina tohoto hormonu může nakonec uškodit.
×××××××××××
Famous
 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: