27.Listopad 2008,12:17

Grónsko udělalo krok k nezávislosti

K referendu se dostavily přibližně tři čtvrtiny oprávněných voličů.

K referendu se dostavily přibližně tři čtvrtiny oprávněných voličů. foto: ČTK/AP

Grónskoudělalo další krůček k nezávislosti na Dánsku, v úterním referendu 75,5procenta obyvatel odhlasovalo větší autonomii. Největší ostrov světatak dostane větší právo na využívání bohatých zásob ropy u svéhopobřeží a možnost více ovlivňovat svoji zahraniční politiku.

26. 11. 2008 09:09 - NUUK

Podlekonečných výsledků přes 75 procent Gróňanů hlasovalo pro většíautonomii, necelých 24 procent se postavilo proti. K referendu sedostavily přibližně tři čtvrtiny oprávněných voličů.

"Užbylo načase, abychom dostali práva a svobody, které byly ukradeny našimpředkům,“ citovala agentura AFP jednoho z místních, bývalého rybářeDavida Brandta.

Grónsko odhaluje netušené nerostné bohatství

Většíautonomie Grónsku dává právo na využití nerostných zdrojů na jehoúzemí. Podle odborníků pod ledovým příkrovem ledu na objevení čekajíobrovské zásoby uhlovodíků a minerálů. Podle některýchodhadů by se zásoby ropy u grónského pobřeží mohly rovnat nerostnémubohatství jedné z největších palivových velmocí světa Norska.

Možnostitěžby se navíc stále rozšiřují s tím, jak tají grónské ledovce apobřežní vody už nezamrzají tolik jako dříve. Spolu s většími právy navyužití zdrojů se ale Grónsku zkrátí dotace od Dánska, které vsoučasnosti tvoří asi třetinu příjmů jeho rozpočtu.

Grónsko,které částečnou autonomii na Dánsku získalo již v roce 1979, bude takényní jako samostatný národ vnímáno i v mezinárodním právu. Oficiálnímjazykem se namísto dánštiny stane grónština.

Grónsko k získání nezávislosti směřuje od roku 1979,kdy díky autonomii získalo vlastní vládu a parlament. V roce 1985vystoupilo z Evropského společenství kvůli neshodám o výlovu ryb. Vzemi žije na 57 tisíc lidí, z nichž 50 tisíc tvoří domorodí Inuité.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: