03.Září 2006,18:16
Kombinace alkoholu a marihuany násobí jejich rizika

Alkohol i marihuana přinášejí zdravotní rizika, ale kombinace těchto látek je v některých směrech ještě rizikovější. Platí to zejména pro řidiče, vyplývá ze studie Karla Nešpora z Psychiatrické léčebny Bohnice a Ladislava Czémyho z Psychiatrického centra.
21.2. 2005 10:56
PRAHA - Řidiči posilnění alkoholem mají tendenci více riskovat, více si věří, ale reagují pomaleji a jejich schopnost rozeznat blížící se světla či odhadnout vzdálenost se zhoršuje.
Intoxikace konopím oslabuje paměť, zhoršuje koordinaci pohybů a prodlužuje reakční čas. Při kombinaci alkoholu a marihuany se zvláště zpomalují reakce a zhoršuje se vnímání postranních ulic i reakce na změny rychlosti.
Vyšší riziko infarktu
Opilost vede k prudkému zvýšení krevního tlaku i tepové frekvence a může předcházet cévní mozkové příhodě. Při kouření marihuany dochází také ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení tlaku a navíc ke snížení vazebné kapacity krve pro kyslík. Během kouření marihuany roste riziko infarktu čtyřikrát. Souběžné užívání alkoholu a marihuany zvýšeně ohrožuje srdeční i oběhový systém.
Alkohol spolu s tabákem zvyšují riziko rakoviny více než každá z těchto látek samostatně. Marihuana obsahuje podobné rakovinotvorné látky jako tabák, a to ve větším množství a navíc negativně ovlivňuje imunitní systém lidského těla.
V České republice podle zprávy vládní rady pro koordinaci protidrogové politiky narůstá experimentální a rekreační užívání konopných drog a extáze. Zvyšuje se i spotřeba tabáku a alkoholu.
ČTK
 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: