11.Listopad 2008,11:19

Ruskou jadernou ponorku, která pohřbila 20 lidí, měla dostat Indie

Ponorka Něrpa v docích na záběru ruské televize.

Ponorka Něrpa v docích na záběru ruské televize. foto: Profimedia

Moderníruská nukleární ponorka, na jejíž palubě v sobotu zemřelo dvacet lidí ajednadvacet dalších bylo zraněno, měla putovat do Indie, uvedla ruskámédia. Příčiny nehody se stále vyšetřují. Jisté je, že plavidlo bylopřelidněné. Na jeho palubě bylo 208 lidí, loď však byla kapacitnězařízená pro 73člennou posádkou.

11. 11. 2008 10:03 - MOSKVA

Útočnáponorka Něrpa měla být pronajata indickému námořnictvu na deset let zav přepočtu zhruba 12,5 miliardy korun. Indové ji chtěli uvést doprovozu příští srpen, i když list Kommersant uvedl, že původní srpnovédatum její dodávky museli Rusové dvakrát posunout kvůli výrobnímpotížím.

Indie záležitost nekomentovala, v minulosti však uvedla,že vyjednává o pronájmu dvou ruských jaderných ponorek. Posílilo by tojejí pozici vůči Číně v Indickém oceánu. Indie si už ponorku od Moskvypronajala v letech 1988 a 1991.

Něrpa při havárii hasicího systémuu pacifického pobřeží Ruska poškozena nebyla. Muže na palubě zabilfreon při mylném spuštění systému. Vyšetřovatelé se snaží zjistitpříčinu nehody a absenci plynových masek u obětí. Guvernérchabarovského kraje Viktor Išajev řekl, že byl testován novýautomatický systém. Panují spekulace, že tragédii mohla způsobitzapálená cigareta.

Na palubě Něrpy bylo 208 lidí oprotinormálnímu počtu 73. Jen 81 byli námořníci, zbytek byli civilníinženýři z doků Bolšoj Kamen. Pozůstalí po obětech dostali prvníkompenzace v hodnotě zhruba 70 tisíc korun.

Sobotní haváriebyla nejhorší nehodou v ruském námořnictvu za posledních osm let. Něrpaje jedna z nejtišších ponorek a její rakety mají dosah 3 000 kilometrů.