31.Říjen 2008,13:40

Češi jsou stále nejvíce ohroženi rakovinou tlustého střeva

Ročně zjistí lékaři po celém světě téměř milión nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, zhruba poloviční množství lidí každý rok této chorobě podlehne.

Ročně zjistí lékaři po celém světě téměř milión nových případů rakovinytlustého střeva a konečníku, zhruba poloviční množství lidí každý roktéto chorobě podlehne. foto: Profimedia

Rakovinatlustého střeva a konečníku je druhé nejčastěji vyskytující seonkologické onemocnění na světě. Bohužel Česko si již několik let držívelmi smutný primát, kdy frekvence výskytu rakoviny tlustého střeva akonečníku patří mezi nejvyšší na světě.

Sami můžete ovlivnit:

  • dojídelníčku zařaďte více potravin s vysokým obsahem vlákniny (zdrojevlákniny: obiloviny - celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, ovoce abrambory)
  • snižte množství živočišných tuků vpříjmaných potravinách (jezte více čerstvých ryb, libového výsekovéhomasa a drůbeže, a méně paštik, uzenin, hamburgrů…)
  • omezte červené maso a nahraďte jej raději drůbežím
  • hlídejte svou váhu a kondici
  • pro pravidelnou stolici pomůže i pohyb
  • snižte spotřebu alkoholu
  • nekuřte
30. 10. 2008 08:44

Výskytrakoviny tlustého střeva ovlivňuje hned několik faktorů, které jednaknemůžeme ovlivnit, kam patří například dědičnost, věk, prostředí a potéfaktory, jimž lze předcházet a sem patří především strava a životnístyl.   

Za vše může genetika

Genetické poruchy vedoucí krakovině mohou být různé. Bohužel často je genetické zatížení ujednotlivce opravdu velmi vysoké - ohroženi jsou všichni nejbližšípříbuzní.

V současné době lze pomocí vyšetření prokázat, zda jejedinec ohrožen rakovinou. V případě pozitivních výsledků je pak velminutné zavést opatření snižující rizika vzniku onemocnění, jedná sepředevším o úpravu jídelníčku a změnu životního stylu.

"Ohroženikolaterálním karcinomem jsou pak i více lidé s nespecifickými střevnímizáněty, kam především patří ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc. Titolidé by měli hlavně spolupracovat s lékařem, chodit na pravidelnékontroly a dodržovat předepsanou léčbu," vysvětlují odborníci naserveru Střevní-záněty.cz  .  

Začněte u jídla

Navznik rakoviny má vliv jednak velký podíl živočišných tuků, vysokéteploty, při kterých jsou potraviny upravovány, a také vysoký příjemkalorií. Lze tak i vysvětlit, proč touto rakovinou bývají velmi častonapadeni obézní lidé.

Svůj velký podíl na vzniku onemocnění mátaké nedostatek vlákniny v jídelníčku. Vláknina přispívá k pasáži aformování stolice. Pomáhá mechanicky „očisťovat“ střeva od látek, kteréby na střevní sliznici mohly působit škodlivě. Proto by náš jídelníčekměl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a luštěnin.

Problémymůže způsobit i alkohol. Proto by se ho lidé s pravděpodobnostíonemocnění měli vzdát. Asi nejnebezpečnější je tvrdý alkohol a potépivo, u nějž se předpokládá, že způsobuje změnu bakteriálního osídlenístřeva, což může být důvod vedoucí k rakovině.   

Pohyb, pohyb a zase jen pohyb

Sedavýzpůsob života střevům rozhodně neprospívá. Nedostatek pohybu může véstk chronické zácpě, vzniku hemoroidů a dlouhodobě může zvyšovat rizikorakoviny střev.

Začít se víc hýbat by proto mělo být úplnousamozřejmostí. Nemusí jít přímo o vrcholový sport. Stačí úplně vícechodit, procházet se a omezovat takové vymoženosti jako je výtah čiautomobil.

Lidé by si měli především uvědomit, že karcinomtlustého střeva patří mezi velmi závažné onemocnění, které lze všakvelmi dobře léčit, pokud člověk přijde k lékaři včas.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Zdraví, vztahy, sex ¤


0 Komentáře: