17.Duben 2007,15:15
Poslech hudby zlepšuje koncentraci
×××××××××××

Každý maturant nebo vysokoškolák o tom ví své. Když se před zkouškou potřeboval soustředit na vstřebání spousty učiva, pustil si k vyčerpávajícímu úkolu obvykle nevtíravou hudbu. A náhle mu šlo všechno jako po másle.
×××××××××××
17.4. 2007 10:26
GLASGOW - Pro tento efekt mají pochopitelně vědecky podložené vysvětlení také experti, kteří se zabývají funkcemi mozku. Tým z glasgowské university totiž zjistil, že právě zvuky, jež člověka obklopují, zvyšují průtok krve v nejdůležitějším orgánu myšlení. Tím ho zásobují větším množstvím kyslíku a zlepšují i schopnost koncentrace.
×××××××××××
A nejen to. Například pravidelná hra na klavír vede dokonce k anatomické reorganizaci specifických mozkových oblastí, jež koordinují motoriku rukou a odpovídají za kvalitu sluchu. I ve chvílích, kdy pianisté pouze naslouchají některé ze skladeb, dochází k oživení motorického regionu nezbytného pro aktivní hraní, aniž by přitom dotyční vůbec pohnuli prstem.
×××××××××××
Navíc výzkumy dětí prokázaly vzájemnou souvislost mezi muzikálností a inteligencí. Přitom nejde o vrozené dispozice. Záleží pouze a výhradně na prostředí, v němž vyrůstají. Rodiče, kteří přikládají váhu vzdělání svých potomků, jsou většinou sami značně inteligentní a neobejdou se bez hudebních zážitků. Jejich sociální postavení je přitom zcela irelevantní.
×××××××××××
Zdroj : Korzo (novinky.cz)
 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: