31.Říjen 2008,10:47

Romský policista kryl rasový lynč, čeká ho soud

Obviněný policista po zatčení letos v květnu foto: Patrik Biskup, Právo

Kauzaromského policisty, který kryl rasově motivovaný lynč v Ostrově naKarlovarsku, míří nyní k soudu. Případ po odhalení letos v květnuotřásl veřejností. Dvojice Romů zbila a těžce zranila muže, přivolanýromský policista z místního obvodního oddělení však zbitému muži místopomoci vyhrožoval.

31. 10. 2008 05:12 - OSTROV

„Chcípni,bílá svině. Žádnej bílej se nebude roztahovat na našem teritoriu,“křičela dvojice romských svalovců na muže světlé pleti před restauracív Ostrově na Karlovarsku. Přitom se mu pokoušeli vypíchnout oči hrotemzlomené násady od lopaty, kterou o něho asi po šedesáti ranáchpřerazila.

Na místo krvavého lynče přijíždí sjednat pořádekromský policista z místního obvodního oddělení. Místo pomoci se alezmlácený muž dočká dalšího slovního ataku a výhrůžek.

„Dostal jsi málo. Měli tě zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat,“ hovoří strážce zákona k téměř bezvládnému tělu.

Obžalováni jsou útočníci i policista

„Podali jsme obžalobu na policistu i oba útočníky,“ potvrdila večtvrtek Právu Dagmar Lindenthalová z plzeňského krajského státníhozastupitelství.

Bijci jsou obžalováni z trestného činu pokusutěžké újmy na zdraví s rasovým podtextem. „Policista se bude předsoudem zpovídat ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování avydírání. Všem třem hrozí až desetileté tresty,“ doplnila státnízástupkyně.

Původně skončili ve vazbě všichni tři obvinění, povýslechu všech důležitých svědků soud po několika týdnech policistupustil na svobodu.

Zkoušeli muži vypíchnout oči

Kincidentu došlo už koncem loňského prosince. Kolem čtvrté ráno dvojiceobviněných Romů napadla před restaurací v Ostrově muže, kterého tlouklinásadou od lopaty. Uštědřili mu nejméně pětašedesát úderů. Přitom doněho ještě kopali.

Jeden z útočníků se mu pokusil hrotem zezlomené násady vypíchnout oběti oči, což se mu díky poslednímu zbytkuodporu zlomeného muže nepodařilo. Obviněný policista, který po ohlášeníudálosti svědky dorazil na místo jako první, měl podle obžaloby zavolatoperačnímu důstojníkovi s tím, že se nic nestalo, a zbitého muže podpohrůžkou přinutit, aby o incidentu mlčel. Vyhrožoval mu i později,když se muž rozhodoval, zda má napadení oznámit.

„Zmařil řádnéobjasnění zvlášť závažné úmyslné trestné činnosti tím, že nezajistil namístě pachatele, stopy a případné svědky. Tím pomohl pachatelůmuniknout trestnímu stíhání,“ uvedl zdroj, který má o vyšetřovánípřípadu informace. Zbitý muž skončil v nemocnici. Léčení trvalo téměřčtyři měsíce. Ze strachu nejprve tvrdil, že spadl ze schodů.

Lékařůmse ale nezdál mechanismus zranění, který neodpovídal verzi o pádu zeschodů, a upozornili proto policii. Muž tedy později uvedl, že honapadli neznámí pachatelé. Bál se je ale popsat, proto policisté případodložili s tím, že pachatele nevypátrali. Případ se dostal znovu do hrypoté, co se letos na jaře objevila nová svědectví.

Diskuze je zablokována