30.Září 2008,11:13

Problémy s alkoholem nejvíce postihují příležitostné kuřáky

Zároveň se ukázalo, že čím více lidé pijí, tím větší je jejich spotřeba cigaret foto: gizmodo.com

Zjištěníamerických vědců, že příležitostní kuřáci jsou více závislí na alkoholunež lidé, kteří nekouří, není zvlášť překvapivé. Zarážející ale je, žeje závislost na alkoholu ohrožuje více než ty, kdo kouří pravidelně.

29. 9. 2008 11:35 - NEW YORK

Lékaři sledovali 5 838 osob ve věku 18 - 25 let, z nichž bylo 25,2procent pravidelných, 7, 2 procenta příležitostných kuřáků a 67, 6procent nekuřáků. Ukázalo se, že příležitostní kuřáci jsou šestnáctkrátohroženější alkoholismem než nekuřáci a dvakrát více než ti, kdo kouřídenně.

"Předpokládali jsme, že spojitost mezi konzumacíalkoholu a návykem na nikotin bude u nepravidelných kuřáků větší, alepřekvapilo nás, do jaké míry," prohlásila vedoucí výzkumu,psychiatrička Sherry McKeeová.

Vědci zjistili, že lidé, kteřínekouří pravidelně, se domnívají, že kouření umocňuje účinky alkoholu.Zároveň se ukázalo, že čím více pijí, tím větší je jejich spotřebacigaret.

McKeeová o tom říká: "Je dobré, když se v podnicích,kde se podává alkohol, nesmí kouřit. Náš výzkum potvrdil, že tentozákaz snížil spotřebu alkoholu, zvláště mezi těžkými pijáky."

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Drogy, závislosti ¤


0 Komentáře: