O autorovi
Autor blogu
Jméno: If__
Region: Chomutov
O mně: Život je smrtelná nemoc, přenášená pohlavním stykem
Můj profil

Kategorie
Archiv
Předchozí příspěvky

13.Srpen 2007
Sárí

Sárí (hinsky साड़ी [saṛī], anglicky sari nebo saree) je svrchní ženský oděv, nošený na celém indickém subkontinetu; pozůstává z pruhu zejména hedvábné látky, obtočeného kolem těla. Vychází se z toho, že slovo pochází ze sánskritského výrazu sati, což znamená pruh látky.

Látkový pruh, obvykle z hedvábí,zřídka z bavlny, může dosáhnout délky až kolem šesti metrů, existujívšak sárí dlouhé až 9 metrů (ženy bráhmánů nosí většinou takové sárí).Nejdekorativnější částí je tzv. paluv (také pallu),část, která zakrývá ramena a je nejnápadnější; střední (nejdelší) část,která se obtáčí kolem těla, není tak nákladně zdobena, většinou má jenpodélný ozdobný pruh; spodní konec který obvykle volně visí vpředu nebovzadu) někdy nese opět dekorativnější příčný pruh, často v jiné barvě.Pod sárí se obvykla nosí dlouhá spodní sukně, nahoře blůza (čoli,hindsky (चोली).

Existuje více regionálních zvyků, jak se sárí nosí (obtáčí kolem těla), mimo jiné:

  • ve stylu nivi, původnem ze státu Andra Pradeš,dnes zřejmě nejoblíbenější v Indii; jeden konec je zastrčen do spodnísukně a jednou obtočen kolem spodní části těla a zvlněn pod pasem
  • v Gugžarátu visí konec sárí (přehozen přes obvykle pravé rameno) vpředu místo (obvykle) vzadu
  • styl původem ze státu Maharaštra kde střední část sárí je položena svilse na zádech, až oba volné konce se obtáčejí kolem těla
  • dravidský styl se zvlněnou rosetou kolem pasu
  • ve stylu gond ze střední Indie, kdy sárí je napřed zřaseno kolem levého ramene, až potom se aranžuje po těle
  • sárí z dvou částí, nošené ve státě Kerala

Existuje však mnoho dalších možností a typických zvyků, jak sárínosit, a také mnoho způsobů dekorace, mimo Indii je sárí populární na Srí Lance, v Bangladéži, v Pákistánu je stále oblíbeno, i když oblíbensot klesá.


Kategorie: Indie | vložil: If__ ¤