O autorovi


Jméno: Jarka42
Region: Praha-východ
O mně:
Můj profil

Poslední příspěvky
Archiv
Poslední návštěvy
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Jarka42

SOUKROMÉ NEŘESTI Jaroslavy Brokešové
08.Červenec 2007
Proč " SOUKROMÉ NEŘESTI " !?!
Nazdar lidi

Patrně očekáváte , že zde budu psát o tom , jak je tento svět nespravedlivý a strašný k lidem , kteří se tak nějak vymykají z většinové společnosti tohoto národa . A už jen z výše-jmenovaného názvu lze vyčíst , o čem tento blog bude .

Bohužel se Vážení přátelé (i nepřátelé) mýlíte .

SOUKROMÉ NEŘESTI - Až půjdete někdy kolem některé z DVD půjčoven , nezapomeňte se zastavit a tento film si půjčit - možná že pochopíte .

********************************************************************************

Ač je to pro mnohé nepochopitelné , tak já se zajímám o spoustu jiných věcí , než jak jít do obchodu a koupit si podprsenku , nebo vyrazit plavkách na pláž (i nudistickou - samozřejmě bez plavek) . Tyto záležitosti už mám zaplaťpanbuh jednou pro vždy vyřešené .

Jednou , pro některé z Vás nepochopitelnou zalíbou je vojenství a vše co s ním souvisí . Nejsem samozřejmě expertka na nějakou historii , ta se koneckonců dá opsat z dostupných článků na internetu . Můj neúspěšný vstup do řad armády ČR patrně znáte taky , jakož celou mediální smršt okolo této anabáze . Tak o tom také zde nemá cenu psát . První příspěvek ale přeci jen bude o vojně . O jednom vojenském příběhu , který by měl být poučením nejen pro mladou generaci , která něco podobného už nikdy (buďte rádi) nezažije . Začneme tedy tam , kde jsem před více jak 20-ti lety skončila . V jednom malebném moravském městě honosícím se názvem Kroměříž .


KROMEC 84 - 86

Už to je více jak 20 let , kdy na Kroměřížské nádraží přijel v podvečerních hodinách motoráček a z něj vystoupila parta vojáčků ve vycházkových uniformách ke kterým kontroverzně ladila na zádech plná polní . Převelení ! Noční můra každého absolventa poddůstojnické školy . A tak , když jsem dostala do vojenské knížky razítko "PŘEVELEN k VÚ 5100" , částečně mi bylo jasné kolik uhodilo . Ale o tom bude řeč někdy v budoucnu . Teď si Vás dovolím seznámit s výše jmenovaným útvarem tak , jak fungfoval v totalitních letech roku 1984 - 1986 .
Vojenský útvar 5100 byl v té době podřízen velení 4 armády v Písku a byl součástí pozemního vojska PVO . Struktura utvaru obsahovala 5 palebných baterií , RTZ .... a další - doplňte mě . Já osobně byla zařazena k 2.palebné baterii , která čítala cca. 30 vojáků rozdělených do tří čet . Prvá četa se skládala z obsluhy řídícího a samonaváděcího radiolokatoru (dále jen SURN) , druhá a třetí četa z obsluh čtyř odpalovacích zařízeních (dále jen 2p25) . Většinou se tyto obsluhy , až na malé vyjímky skládaly z absolventů poddůstojnické školy , ke kterým jsem patřila i já a samozřejmě z důstojníků , velitelů čet . Palebná baterie měla ale ještě další funkce , a tak mezi další obsluhy o kterých se nesmím zapomenout zmínit patří obsluha nabíjecího přepravníku (2T7) , obsluha KPC , obsluha 30mm protiletadlového dvoukanonu (PLdvK) , řidič ZIL , řidič velitelského UAZ . Po celou dobu vojenské služby , pokud se neplnily úkoly související s nadpisem tohoto příspěvku probíhala normální vševojsková příprava , zajišťovala se strážní a dozorčí služba a vlastně veškerá zaměstnání , výuka , ošetřovaní techniky v autoparku dle stanovených denních rozkazů . Až na výjezdy do VVP - Vojenských výcvikových prostorů , jako je třeba Libavá , kde jsem byla asi dva měsíce , a samozřejmě vycházek a opušťáků , kterých bylo v té době jak šafránu ( na první dovolenou jsem se dostala až po 11. měsíci služby) nic moc zajímavého . O to více bylo zajímavé vyjíždět do tkzv . POHOTOVOSTNÍHO SYSTÉMU , nebo jak se u nás lidově říkalo - "jedem na kopec , na PéCéčko" . PC - neboli Posádkové cvičiště , vyberte si , jak tomu chcete říkat . V každém případě se jednalo o HOTOVOSTNÍ PALEBNÉ POSTAVENÍ 251 plp .
Až do této doby byla vlastně vojna takovou hrou . Tady se už mohl stát každý omyl osudným ! Díky ostrým , na technice nabitým raketám 3M9, připravených 24 hodin denně k aktivaci a odpálení . Neboť jak zněl HLAVNÍ ÚKOL palebné baterie v tomto prostoru - "... Z místa dislokace odrážet nálety vzdušného nepřítele přehrazením náletového směru České Budějovice - Brno - Ostrava . Vést boj s nízkoletícími cíli (NLC) při nenadálém napadení ČSSR ..... atd".

Zaujal vás tento příspěvek ?

Pokračování najdete na :

www.raketaci.wbs.cz/index.php?menu=3
posted by Jarka42 @ 07:51  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů