Někdo bere hiphop jako věc, kterou se dá zviditelnit, udělat slavným, být "kůl", prosadit svojí osobnost, většinou nenormální a nereálné názory jen, aby si ho lidi pamatovali jako kontroverzního "týpka", co se nestydí za svý názory a rozhejbe scénu jako nikdo předtím.

Spousta lidí teď bere hiphop jako styl, ale zapomíná na to, že je to především kultura a na to, jak tato kultura vznikla a proč se vlastně začalo mluvit do rytmu hudby. Zapomíná se dnes taky na to, že rapovat se nedá bez nějakého zaujetí. Je názor osobnosti, zda-li je v pořádku rapovat příběhy, které se rapper vymyslí. Podle mě jsou na nejvyšší úrovni právě texty, které se staly nebo je autor prožil, má z toho nějaký pocit, potřebuje něco vyjádřit a lidem nastínit nějaký problém, na který se například zapomíná nebo lidem nedochází důležitost tohoto problému. Problémy nesmí být samozřejmě typu chci tě zabít, protože mě neposloucháš a já jsem ten nejlepší, jenom vám to všem nedochází! Proto musí být rapper na jakési mozkové úrovni, aby dokázal správně podat problém, jeho nevýhody i výhody, autor musí být chytrý, musí mít pod čepicí a nejen tu dnes všeobecné identifikující čepici.  Styl, který mám ráda a má pro mě velkou hodnotu, pomalu ale jistě mizí z textů českých mcs. Dnes se rapuje převážně o tom, jak je kdo dobrej nebo špatnej, o penězích, o holkách a hlavně sami o sobě. Nebudu se tu vyjadřovat, jestli je to dobře nebo špatně, protože je na každým, jak si to v hlavě přebere.

Teď už konkrétně k tomu, o čem jsem chtěla napsat především. Možná vám něco říká jméno Definitiv crew, už víte? Jestli ne, tak se tu toho moc nedozvíte, jelikož i já o ní vím minimum, jen to, že je z našeho hlavního města a jejím členem byl známý český rapper a freestyler Rest. Ale jestli alespoň tušíte, tak možná budete znát pecku nazvanou Proč?!. Pro mě je to jeden z nejlepších tracků vůbec. Ten pocit ve mně nevyvolává flow, super beat, super expres master, ani ultra podání, ale jenom a pouze text a smysl tracku. Není to track, kterej by chtěl prosadit Definitiv crew, tak jak se to dneska dělá. V celém tracku ani jednou nezazní název crew ani jméno nějakého jejího člena, což je dost obdivuhodné. Téma tracku je zvolené dost originálně i dnes, v dobé, kdy se říká, že všechna zajímavá témata už někdo zpracoval. Nevím proč, ale toto téma se mi zdá dost neohrané a málokrát zpracované i když problém, který text vyjadřuje je mnohonásobně větší, než kterýkoliv jiný často řešený problém jako například politika, drogy, atd. Emoce, které ve mě tento track dokáže vyvolat se nedají vyjádřit slovy.

Abych řekla pravdu, tak jsem se o hodně věcech, které jsem chtěla dneska napsat nezmínila, ale kdo mě chápe, tak si to všechno uvědomuje sám a nepotřebuje k tomu nějakou pomoc. Neříkám, že mé názory musíte brát jako dogmata, určitě má někdo jiný názor, než já, ale to je přeci úplně normální. Teď už jen stahujte, poslouchejte a přemejšlejte o tom, co jsem dnes napsala i když ne nejlíp.

 

napsal/a: Katrin-remix 14:39 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář