30.Duben 2007,21:07
Arabský plnokrevník

Jeto nejstarší a nejčistší koňské plemeno, je často považován zanejkrásnějšího koně na světě. Svou ušlechtilou hlavou, štičím profilem,výraznýma očima, živou povahou a neopakovatelným plavným pohybem jebezpochyby jedním z nejdokonalejších zvířat. Přestože byl po mnohostoletí s velkou péčí šlechtěn, jeho skutečný původ není jasný.Čistokrevní arabští plnokrevníci se nyní chovají na celém světě. Kroměpřehlídek se nesmírně hodí i na vytrvalostní ježdění. V poslední doběse opět zvyšuje zájem o arabské dostihy.
Zajímavost:
Jedinečný vzhled arabského plnokrevníka je určován, utvářením páteře, které seliší od ostatních koňských plemen v několika ohledech. Arab má 17 žeber(ostatní koně 18), 5 bederních obratlů (ostatní 3) a 16 ocasníchobratlů (ostatní 18).
Popis plemene:

Výška:
144,2 - 152,5 cm

Zbarvení:
Hnědáci, ryzáci, bělouši, vzácně i vraníci. Bílé odznaky na nohách a na hlavě jsou časté.

Charakter:
Arabští plnokrevníci jsou velmi inteligentní a vynikající vytrvalci. Jsou známí svým ohnivým temperamentem.

Chody:
Arabský plnokrevník je známý svými elegantními pohyby, které vyniknouzejména ve cvalu. V klusu se arab pohybuje velmi harmonicky a uvolněně.

Hříva
a ocas jsou neobyčejně jemné, hedvábné.

Krk:
Typickým rysem araba je mitbah, slovo označující úhel spojení hlavy skrkem. Tvoří typický oblouk, díky kterému se hlava může volně obracetdo všech stran.

Kohoutek:
Krk ladně přechází do vysokého a širokého kohoutku, nasazení na plece je zřetelné.

Tělo:
Arab má krátký, lehce prohnutý hřbet, silná bedra a delší rovný kříž.

Nohy:
Nohy jsou suché a čisté, bez přílišné mohutnosti holení. Šlachy jsoujasně patrné a nohy mají téměř dokonalý tvar i rozměr. Zadní nohybývaly dlouho u arabů slabší, ale u všech příslušníků plemene jsouzdravé a v pohybu uvolněné.

Hlava:
Hlava je nazměnitelná a nezapomenutelná. Je krátká a velmi jemná, nosje zřetelně štičí. Nozdry jsou neobyčejně velké, stejně jako oči,široce otevřené a posazené níže než u jiných plemen. Typickým rysem jejibbah, štítovitá vypuklina mezi očima, která začíná u uší a končí nanosní kosti. Je v celé koňské rodině jedinečná.

Ocas:
Kořen ocasu je nasazen nápadně vysoko na zádi. Při pohybu je nesen obloukovitě vzhůru (prapor).











 
kategorie: Horses
vložil: Leila_Hamilton ¤


0 Komentáře: