Ferrari slaví osmý titul za posledních deset let | Ferrari

Dramatické finále letošní sezóny vyvolalo u Ferrari velmi smíšenéemoce. Šance Felipeho Massy na zisk titulu v jezdcích byla siceminimální, ale průběh závodu připravil nevídanou zápletku, kteránevyhnutelně rozpoutala emoce na všech stranách. Kdyby byl býval Massacelý závod mimo hru o titul, asi by nebyl v cíli tak smutný.

Nadruhé straně tým Ferrari obhájil titul mistrů světa v konstruktérech snáskokem 21 bodů před McLarenem a to je velký důvod k radosti, cožpotvrdil šéf italského týmu Stefano Domenicali.

"Byl toneuvěřitelný závěr sezóny a musím zopakovat, že podle mě musíme býthrdí na to, co jsme dokázali. Není důvod, abychom se ohlíželi zpět aříkali, co by se stalo, kdyby... S takovými kdyby můžete postavit celýsvět," uvedl Domenicali.

Pro Ferrari je letošní prvenstvídůležité ze dvou důvodů. Tím prvním je, že může slavit bezprecedentníúspěch v podobě zisku osmi titulů v období deseti let. Tím druhým jeskutečnost, že se to podařilo po završení organizačních změn, v rámcikterých se do čela Scuderie postavil před začátkem sezóny StefanoDomenicali.

"Jediné co můžu říct je, že jsme velmi šťastnidíky úspěchu, kterého jsme dosáhli v poháru konstruktérů. V osmi zposledních deseti let jsme byli mistři. To dokázalo jen Ferrari, takžejsem velmi hrdý na tým, na všechny lidi tady i doma. Pro nás je tovelký úspěch." "Také jsem velmi rád za Felipeho. Mělneuvěřitelnou sezónu a to nikdo na začátku sezóny neočekával. LetosFelipe odjel dva závody, které se zapíší do jeho kariéry. Jeden byl vMaďarsku, kde jsme bohužel měli ten problém, ale on byl fantastický. Apak tu byl dnešek. Velmi vyspělý výkon a jsem hrdý na to, že mámeFelipeho v našem týmu, protože tak bychom sem měli stavět k našíbudoucnosti," řekl Domenicali.

Ve stínu událostí vInterlagosu tak trochu zůstal Kimi Räikkönen, který letos vypadl z bojeo titul již dva závody před koncem sezóny. V Číně pomohl týmovémukolegovi k zisku druhého místa a v Brazílii měl za úkol dojet mezivedoucím Massou a Hamiltonem. To se mu podařilo a v závěru závodu vzdalboj s Alonsem, aby nehrozil Massovy šance.

"Jsem rád, žese týmu podařilo zvítězit v šampionátu konstruktérů a je mi lítoFelipeho, který přišel o titul o jeden bod. Takové jsou závody a musímes tím žít. Jsem zvlášť rád za Stefana, který je první rok ve funkcišéfa týmu, protože vím, s jakým tlakem se musel vyrovnat a myslím, žetento konečný výsledek je dobrou odměnou," řekl na úvod Räikkönen.

Vsamotném závodě měl Fin již tradičně potíže s pneumatikami, ale když semu podařilo je přimět správně fungovat, rychle se dotáhl na druhéhoFernanda Alonsa. Na trať se ovšem v tu chvíli vrátil déšť.

"Pakjsme přezuli na mokré pneumatiky, hodně jsem se přiblížil (Alonsovi),ale tým mi řekl, abych neriskoval, protože měl Felipe šanci vyhráttitul, takže jsem útok na něj vzdal. Skončila sezóna, která pro měnebyla moc pozitivní, ale udělám vše, co bude v mých silách, abych sito vynahradil příští rok," dodal Räikkönen.

O autorovi

  • Jméno MAXxDimension
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • Mno tak nevím co o sobě psat. Já veselá, romantická a svým smylsem i lehce bláznivá osoba. Co bych jen mohl napsat? Snad jen to, že se rád seznamuju, když mi písnete vzkázek, tak určitě odepíši.
Můj profil