V Brazílii zvítězil Felipe Massa, mistr světa je Lewis Hamilton | Ferrari

Skončilasezóna 2008 a Grand Prix Brazílie rozluštila tajenky obou šampionátů,na domácí půdě sice zvítězil Felipe Massa, ale mistrem světa se stalLewis Hamilton, přičemž prvenství v poháru konstruktérů obhájiloFerrari. Ovšem cesta, která k těmto výsledkům vedla, byla doslovainfarktová. O vše se postaral déšť.

První dešťová přeháňkapřišla do Interlagosu těsně před startem, což přimělo vedení závodu kjeho odsunutí o deset minut. Týmy přezuly své jezdce na přechodnépneumatiky a vše bylo připraveno k největšímu dramatu letošní sezóny.

Startse na prvních místech obešel bez incidentů a předjížděcích manévrů, vprvním kole tak bylo pořadí na čele: Massa, Trulli, Räikkönen aHamilton. Poslední závod kariéry bohužel skončil předčasně již v prvnízatáčce pro Davida Coultharda, kterého zezadu postrčil Nico Rosberg,přičemž se skotský pilot dostal do kontaktu s vozem Kazukiho Nakadžimy.Mimo trať se o chvilku později poroučel Nelson Piquet a po nárazu dobariér musel rovněž pěšky do boxů.

Na trať vyjel následněSafety car, aby mohl být bezpečně odstraněn Red Bull Davida Coultharda.Po restartu závodu se na čele pozice opět neměnily, Massa ujížděl naprvním místě, následovali Trulli, Räikkönen a Hamilton.

Jelikožtrať rychle osychala, bylo jen otázkou času, kdy se jezdci odváží doboxů pro suché pneumatiky. Mezi prvními tak učinili Fernando Alonso aSebastian Vettel a brzy se ukázalo, že šlo o správnou volbu. Dále jelpřezout Massa, který si udržel vedení, ale těsně za ním se ocitli dvazmínění jezdci. Hamilton zamířil k mechanikům spolu s Räikkönenem aTrullim o kolo později než soupeř v boji o titul, což ho ve svémdůsledku stálo pozice.

Räikkönen se v boxech dostal předTrulliho, Hamilton se na trať vrátil až na sedmé pozici. Trulli měl navlhké trati problémy, kterých Hamilton využil pro předjetí. To bylovšem souboj o šestou pozici a pokud chtěl mít britský pilot McLarenuklid, potřeboval předjet ještě pátého Giancarla Fisichellu. To se mupodařilo v sedmnáctém kole.

Na čele závodu mezitím stíhalSebastian Vettel Felipeho Massu, ale jak se později ukázalo, měl opoznání lehčí vůz. Němec zamířil do boxů v 27. kole a Massa mohl volnědýchat, protože Alonso měl již menší ztrátu. Tu se mu nepodařilo smazatani díky pozdější zastávce v boxech a zdálo se, že všichni v klidudokrouží do cíle.

Jenomže poté se do Interlagosu vrátil déšť ajezdci museli znovu ke svým mechanikům, aby se vrátili na přechodnépneumatiky. Massa znovu s přehledem udržel vedení v závodě a LewisHamilton byl pátý, což mu zaručovalo zisk mistrovského titulu.

Vté době šestý Sebastian Vettel ovšem na Hamiltona zaútočil tři kolapřed cílem v poslední zatáčce a byl úspěšný. V garáži McLarenu zavládlozděšení, protože tímto manévrem Hamilton virtuálně ztratil titul mistrasvěta. Celý svět se v posledních kolech soustředil na duel těchto dvoujezdců, Hamilton potřeboval dojet alespoň na páté pozici, kterou v tuchvíli držel Vettel.

Německý pilot Toro Rosso však nechyboval,Hamiltonovi útok nedovolil a svoji pozici před ním ubránil až do konce.V té chvíli vypukl jásot v garáži Ferrari, protože se tam domnívali, žeHamilton dojel až šestý, což při současném vítězství Massy zaručovalotitul právě brazilskému jezdci.

Radost ovšem byla i v boxechMcLarenu, protože tam si všimnuli, že byl Lewis Hamilton klasifikovánna pátém místě, což mistrovský titul přisuzovalo právě jemu. A jak tomudošlo? V zápalu boje mezi Hamiltonem a Vettelem jen málokdozaregistroval, že Timo Glock v závěrečné fázi závodu nejel přezout napřechodné pneumatiky. Se svojí Toyotou tak měl potíže se udržet nasuchých pneumatikách na mokré trati a v poslední zatáčce posledníhokola se před něj Hamilton s Vettelem dostali.

Britský pilotMcLarenu se tak posunul na potřebné páté místo a stal se nejmladšímmistrem světa v historii formule 1. Ferrari díky prvnímu místu Massy atřetímu místu Räikkönena jednoznačně zvítězilo v poháru konstruktérů.

O autorovi

  • Jméno MAXxDimension
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • Mno tak nevím co o sobě psat. Já veselá, romantická a svým smylsem i lehce bláznivá osoba. Co bych jen mohl napsat? Snad jen to, že se rád seznamuju, když mi písnete vzkázek, tak určitě odepíši.
Můj profil