30.Leden 2009
Dánsko-švédský snímek režírovaný Lukasem Moodyssonem zachycuje život dvou lesbiček ve skandidávském maloměstě Amalu. Odtud také originální název filmu Fucking Amal (Zkurvený Amal) do české kinematografie přeložen romantičtěji jako Láska je láska.


Původní název přesně vystihuje náladu v naprosto nudném městečku do kterého se před dvěma lety nastěhovala šestnáctiletá Agnes se svými rodiči a mladším bráškou. Ani po dvou letech se nenápadná, nespolečenská a uzavřená školačka nedokázala začlenit do místního kolektivu teenagerů. Na nepovedenou oslavu jejích šestnáctých narozenin přijde kromě neoblíbené handicapované spolužačky, která po menší roztržce odchází, její tajná láska Elin se svou sestrou.


Holky se během oslavy z agnesinýho deníku doví o oslavenčiný orientaci a uzavřou sázku, že se Elin s Agnes za dvacet babek políbí. Elin ovšem nepřipadá polibek tak nechutný, jak předstírá před svými kamarády a postupně objevuje svojí homosexualitu… .


Film si zaručeně najde své zastánce i odpůrce. Mezi ty první by neměli chybět diváci, které nenechá v klidu líbání dvou dívek, pohled na lesbičku sahající si pod kalhotky… . Snímek je velmi reálný a je nutno dodat, že není náhodou, že vznikl právě ve Švédsku (a Dánsku), zemi, ve které je povolené nejen registrované manželství homosexuálních párů, ale i adopce dětí.



Cílem režiséra je zřejmě upozornění na problémy homosexuálů, jejich opovržením od společnosti, jejich všedními starostmi a na nutnosti zamyslet se nad tímto tématem. Režisér si proto vhodně zvolil dvě mladistvé lesbičky, které zřejmě přijme společnost pozitivněji, než kdyby se vám na plátně začali líbat dva chlápci ve svých letech.

Kategorie: Láska | vložil: Majky0070 ¤