Konopí   01.Leden 2007


Může existovat zvláštní vztah mezi rostlinou a lidstvem? Jak je možné, že z miliard forem života na zemi má jen nekonečně malý počet vztah k člověku? V živočišné říši máme zvláštní vztah s dobytkem, psy, kočkami, koňmi a několika dalšími zvířecími druhy, žijícími blízko nás, se kterými sdílíme svůj životní prostor a které nám v dobrém oplácejí. Těžko si představit život bez těchto výjimečných a těsných svazků, které máme od nepaměti. Ale co rostlinná říše? Jsou rotliny, ke kterým máme tak těsný a důvěrný vztah, že bez jejich pomoci by nemohl rozvoj civilizace mít tu podobu, kterou známe? Stromy nám dávají dřevo, stavební materiál, a bavlna nás šatí. Pšenice, kukuřice a další obilniny jsou naší potravou. Léčivé byliny nám pomáhají v čase nemoci a po ruce jsou mnohé další rostliny, nabízející pomoc a podporu v lidském snažení. Přesto známe jen jednu jedinou rostlinu-pomocnici, v celém světě užívanou od pradávna, která nám poskytuje výživu, ošacení, stavební hmoty, paliva, léky, a která á navíc moc ovlivnit naše vědomí, naši představivost a vnímáníé světa. Touto rostlinou je konopí, Cannabis sativa.
Konopí se objevuje v aréně světa na úsvitu lidské zkušenosti. semena, provazy a konopné tkaniny nacházíme v nejstarších hrobkách. V roli léčitele se vyskytuje v nejranějších lékařských textech. Hlavní roli hraje v mnoha kíčových událostech moderních dějin. Když se rozběhly Guttenbergovy tiskařské lisy, byl to konopný papír, který přijal inkoust a rozšířil slovo Bible v probouzející se Evropě. Když nutkání nalézt nový svět a nový způsob života dalo před 500 lety vzkvést věku zámořských objevů, bylo to konopí, které tuto potřebu pohánělo a dávalo objevitelům lanoví a plachty k překonání oceánů. Když nastal čas definovat tento Nový svět, jeho cíle a snahy, byl to konopný papír, na který byly zapsány články Ústavy Spojených států amerických a Deklarace nezávislosti. když se tento mladý národ posunul na západ, vozy osadníků zakrývaly konopné plachty. I poté, co byla postavena mimo zákon, vracela se tato pronásledovaná rostlina, aby pomohla v čase výjimečné nouze. Za druhé světové války, kdy Japonci zablokovali zásoby surového vlákna, bylo konopí znovuzavedeno na americké farmy v úsilí podpořit válečné snažení, a americké Ministerstvo zemědělství vyhlásilo program "Konopím k vítězství". V 60. letech vpadlo na světovou scénu hnutí mladých lidí, inspirované ideály míru a lásky, a postavilo se proti panujícímu sociálnímu, ekonomickému a náboženskému řádu. Toto hnutí miliónů nemělo vůdce, ideologii ani strategii změn. Mělo jen hluboce zakořeněné vědomí pokrytectví "materialistického svštového názoru vládnoucí vrstvy" a zvláštní vztah s jistou rostlinou- rostlinou, na jejíž biochemické zprávy v mozku čekají speciálně vyhrazené receptory. Sdělení úcty k zemi, jejím rostlinám a živočichům, k našemu tělu a potravě, kterou se živíme, k ostatním kulturám a lidem bylo vyslyšeno a jím vzedmuté moře změn se dodnes neutišilo.
V současnosti konopí opět vstupuje na scénu, tentokrát ovšem v roli ekologa a léčitele. Konopí nám dnes nabízí velice reálná a okamžitá řešení deforestrace, následků petrochemické výroby a ničení povrchových vrstev půdy, jakož i pomoc při léčení zdravotních problémů tak vzdálených, jako jsou zelený oční zákal a AIDS.
Jen anorgace moderního ducha a obětování pokroku na oltář církve by odmítaly a popíraly dějiny a přednosti konopí. je nutné mít z konopí strach a stavět je mimo zákon? Nebo se snad ve skutečnosti snažímě zbavit změny vědomí? Ať se namáháme, jak chceme, změna vědomí a kultury už probíhá- změna, která ctí zemi a hájí léčebné, ekologické a duchovní kvality výjimečného vztahu mezi konopím a člověkem. napsal/a: Mariskaaa 17:04 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář