06.Květen 2007,15:40

 

Emo je americký slangový výraz označujícístyl oblékání nebo hudby, nebo též nešťastný a melancholický stavmysli. Jako emo jsou také označování členové „emo scény“ a osoby zapadající dopříslušného stereotypu. 

Historie

Od poloviny osmdesátých let byl výraz emo používán výhradněpro hudební styl inspirovaný tehdejší washingtonskouscénou. Když se hudba koncem devadesátých let dostala do povědomí širšíhopublika, začalo slovo nabývat dalších významů.

Původ výrazu samotného je nejasný. V roce 1985 členové skupiny Rites of Spring poznamenali v interview pročasopis Flipside, že je někteří fanoušci začali označovat jako „emo“, údajněpodle emocí, které skupina ukazovala při svých vystoupeních. V následujícíchletech bylo „emo“ vnímáno jako zkratka z „emotive hardcore“, či „emotionalhardcore“, čímž byl tehdy druh hudby označován.

V dnešní době je slovo emo používáno v širším významu, a ječasto považováno za zkratku slova „emotivní“. Po roce 2000 začaly hudebnískupiny jako Dashboard Confessional popularizovat dramatičtější a osobnější„emo“ styl, jehož texty daleko více oslovovaly teenagery, poprvé zakoušející životní a vztahovou frustraci.

Spolu s tím začala být hudba známější, a „emo“ začalo býtokolím používáno jako termín pro přehnané melodramači ublíženost. Na fanoušky pak často mířily věty jako „nebuď tak emo“ či „vzmužse, emo děcko“ vyjadřující dojem, že se berou příliš vážně.

Když začala velká vydavateství zařazovat podávat skupinyjako „emo“, postupně se sjednotily i zpočátku různé styly jejich prezentace. Stím začal být s emo spojován styl skupin jako My Chemical Romance nebo Panic! at the Disco, a to včetně černého líčeníočí a dlouhých vlasů, zakrývajících oči, i když ti už mají s prapůvodním ememjen málo společného.

Móda a kultura

Jako emo jsou označovány dva různé styly oblékání. Prvnívychází z „indie emo“ scény devadesátých let, a má vazby na indie rock a punk rock.Zahrnuje oblečení obnošeného vzhledu, typicky v khaki barvách. Trička bývají menší, s potiskem ve stylu osmdesátých let.Tašky a batohy bývají zdobeny špendlíky a odznáčky různých kapel.

Druhý populární styl je tmavší a vyznačuje se narovnanýmivlasy obarvenými na tmavo (typicky černou, červenou, nebo nějaký nepřirozenýodstín tmavé barvy). Muži nosí upnuté kalhoty, obvyklý je piercing rtů či obočí a tmavý makeup (u žen i u mužů;nejvýraznější je černá tužka na oči, ale vyskytují se i červené oční stíny).Častým doplňkem jsou brýle s tlustými tmavými obroučkami, které občas nosí ijedinci kteří brýle nepotřebují.

Oblíbenou obuví jsou kotníčkové tenisky nebo skate boty.

Přestože „emo“ označuje jak oblékání a postoje fanoušků emoscény, tak i původní hudební styl, jsou od sebe tyto dva významy značněvzdáleny. Emo jako hudební styl dlouho předchází slangovému označení „emo“.Současně je mnoho dnes aktivních hudebních skupin označováno jako „emo“ zhustajen proto, že se jejich styl oblékání shoduje s významem slangového výrazu.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Emo
 
vložil: Merisha
Permalink ¤


0 Komentáře: