05.Květen 2007,17:30
MY CHEMICAL ROMANCE jsem sice poznala nedávno, ale jejich cédečko o rakovině mě teda dostalo.

Kapela MY CHEMICAL ROMANCE z amerického státu New Jersey, která se vezmíněný den premiérově představí českému publiku v pražském Veletržnímpaláci, na sebe totiž strhla pozornost některých tuzemských nadšenců užv létě roku 2002, kdy na punk-rockovém labelu Eyeball Records vyšlojejí debutní album s výstředním názvem "I Brought You My Bullets, YouBrought Me Your Love". Zaujalo především syrovým a intenzivním, ažtéměř hardcoreovým soundem, kombinovaným s půvabnou a zároveň děsivou,temně romantickou poetikou textů, pečlivě podpořených charismatickýmimage. To vše přinášelo velice originální, a přesto kompaktní celkovévyznění.

Jeho příčinou byla především šťastná kombinace osobností, kterékapelu na podzim 2001 vytvořily. Přesněji řečeno, v září 2001, týden pokatastrofickém útoku na World Trade Center, jehož přímým svědkem sestal i Gerard Arthur Way, designér a komiksový kreslíř z městečkaBelleville. Otřesný zážitek z manhattanských událostí v něm kroměintenzivního šoku zároveň vyburcoval odhodlání vytvořit fenomén, kterýmu umožní přímější a efektivnější vyjádření jeho pocitů, než kresleníkomiksových příběhů - vlastní kapelu.

Way, který stejně jako velká spousta amerických teenagerůvzhlížel spíše k lokálním hudebním interpretům, coby k "hrdinům z masaa kostí", než k rockovým hvězdám, miloval kapely ze sousedství jakoTHURSDAY, THE BOUNCING SOULS, H2O či MIDTOWN - některým z nich dokoncedesignoval trička. Kromě inspirace uvedenými soubory měl ale v soběsilně zakořeněné i hudební vlivy z rozličných kapitol svého dětství -lásku ke kapelám jako The Misfits, Green Day, The Smiths nebo The Cure.Kombinace těchto stylů se posléze zřetelně projevila ve tvorbě jehoformace.

Tu s ním založil kytarista Ray Toro, pocházející z méněundergroundového hudebního podhoubí, ovlivněný především kytarovýmiindividualitami a tvrdým rockem od Jimiho Hendrixe přes Ozzyho Osbournaaž po Metallicu či Slayer. Kromě něj Way přizval i bubeníka MattaPelissiera, a posléze i svého o tři roky mladšího bratra Mikeye. Tennavrhl název MY CHEMICAL ROMANCE, inspirovaný titulem jednoho z románůspisovatele Irvina Welshe. Není divu - Mikey Way v době založení kapelypracoval v knihkupectví, konkrétně v největším americkém knižnímřetězci Barnes & Noble.

Kapela obdržela v rekordně krátké době nabídku od Eyeball knatočení alba - ještě předtím ale Gerard odložil kytaru, aby se věnovalpouze sólovému zpěvu. Strunný nástroj za něj převzal svým tehdejšímúčesem s dreadlocky identifikovatelný Frank Iero, bývalý kytaristaprojektů jako Sector 12 či Give Up The Ghost. My Chemical Romance takbyli kompletní.

Krátce po vydání alba se z lokální kapely stala celoamerickázáležitost - MCR dostali nabídku na společná turné s partami jako TheAlkaline Trio či Avenged Sevenfold a díky nápadnému názvu, image, alepředevším hudbě brzy popularitou předčili své zajetější kolegy. Necelýrok po vydání debutu podepsali Way & spol. smlouvu smega-vydavatelstvím Reprise Records (u nás Warner Music) a začalipracovat na druhém albu. To vyšlo na jaře 2004 pod názvem "Three CheersFor Sweet Revenge" a během několika týdnů se vyšplhalo do nečekanýchpozic v žebříčcích nejen rockových rádií, ale i prodejnosti, a tozejména díky šokujícímu úspěchu singlů "I'm Not Okay (I Promise)" a"Helena". Senzace byla na světě.

My Chemical Romance se vzápětí po vydání alba dostali do konfliktu sbubeníkem Pellissierem, a velmi brzy ho nahradili - novým rytmickýmmotorem se stal z Chicaga pocházející Bob Bryar. Ten se s kapelouseznámil v pozici zvukaře populárních THE USED, se kterými MCRodjezdili několik měsíců jako tour support po USA. Posledníminterpretem, kterému Way kývl na nabídku k předskakování, pak bylipočátkem roku 2005 jeho idoly z dětství, GREEN DAY, kteří pozvali MCRjako exkluzivní hosty na své gigantické turné k "American Idiot". Vjeho rámci měli v červnu 2005 vystoupit i v pražské Sazka Aréně, naposlední chvíli však svoji účast odvolali.

Namáhavé cestování, a do značné míry asi i vypořádávání se snečekaným úspěchem, totiž vedly prakticky u všech členů kapely kfyzickým i psychickým zdravotním problémům. Zejména bratři Wayové siprošli nelehkými obdobími, které se ale i díky soudržnosti kapelypodařilo překonat. V říjnu 2006 vydali My Chemical Romance své třetíalbum, polo-konceptní epos nazvaný "THE BLACK PARADE" a triumfálně sním dobyli nejvyšší představitelné pozice v alternativně-rockovéoblasti jak v USA, tak i Velké Británii, a trochu překvapivě i vněkolika regionech s menší tradicí v daném žánru - jedním z nich jebezesporu i naše republika.

http://my-chemical-romance-zmena-mista-konani.nepropasni.cz/

 
vložil: Merisha
Permalink ¤


0 Komentáře: