05.Září 2007,19:27

WHO: Hrozí globální epidemie

Světoví experti upozornili na vznik nových nemocí a stále rychlejší šíření nákaz

ŽENEVA - Infekční nemoci se šíří rychleji než kdykoliv předtím.Tak by se dalo shrnout varování, které zaznívá v právě vydané výročnízprávě Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ve zprávě nazvané Bezpečnější budoucnost se uvádí, že množstvínových nemocí se zvyšuje „historicky bezprecedentní“ rychlostí jedné zarok. Od roku 1967 se objevilo 39 nových chorob.

Podobně varující závěry se týkají epidemií. Jen v posledníchpěti letech jich totiž bylo identifikováno přes 1100 - zejména cholery,dětské obrny a ptačí chřipky. „Bylo by velmi naivní konejšivěpředpokládat, že se už nikdy neobjeví další AIDS, ebola či SARS,“ uvádízpráva.

Rychlému šíření nemocí nahrává i letecká doprava: ročně totižmají aerolinky přes dvě miliardy pasažérů. Přenos choroby do celéhosvěta tak může být otázkou několika hodin. WHO proto ve zprávě naléhavěvolá po zvýšení úsilí v boji proti novým ohniskům nákaz. Především všakvyzývá ke globální spolupráci vědců ve sdílení informací o virech avývoji vakcín. Bez těchto předpokladů mohou mít epidemie fatální dopadna světovou ekonomiku a mezinárodní bezpečnost. Za nejdůležitější úkolzpráva v tomto roce považuje vytvoření systému sdílení lékařských dat atechnologií mezi bohatými a chudými zeměmi. V tomto smyslu organizacivelice pobouřil spor s Indonésií ohledně vzorků viru ptačí chřipkyH5N1. Jakarta odmítla tyto vzorky poskytnout ostatním zemím v obavě, žeby je farmaceutické společnosti využily pro výrobu vakcín, které byvšak pro Indonésany byly příliš drahé. Také Čína s předáním svýchvzorků H5N1 otálela a spolupracovat začala až letos v červnu.

Dále zpráva WHO vyzývá vlády k větší informační otevřenosti.Skoro o polovině propuknutí nákaz se totiž organizace dozvídá až zmédií. „Mezinárodní bezpečnost veřejného zdraví je věcí jak našehospolečného úsilí, tak vzájemné odpovědnosti,“ uvedla v předmluvě zprávygenerální ředitelka WHO Margaret Chanová. Dále uvedla, že spolupráce asolidarita jsou v současnosti hlavní zbraní v boji proti epidemiím. Zanejvětší nebezpečí nadcházejících let byla označena pandemie chřipky.Bdělost vyžaduje stále rozšířená obrna a nejnovější hrozbu představujeextrémně odolný druh tuberkulózy, který se objevil v tomto roce.

Falešný pocit bezpečí Zpráva poukázala i na problémy, kteréšíření chorob napomáhají. Zejména kritizuje falešný pocit bezpečívedoucí k malým investicím do zdravotnictví nebo politickounestabilitu. která například letos v Nigérii zavinila zastaveníočkování a následný návrat dětské obrny do oblasti. Ozbrojené konfliktyv nestabilních regionech mají také za následek nucenou migraci lidí,živořících v přeplněných táborech, kde hygienické podmínky představujíideální epicentrum nákazy.

S čím se podle WHO bude svět potýkat

*Nové infekční nákazy se objevují stále rychleji (SARS, Ebola, viry Marburg a Nipah)

*Pandemie chřipky může zasáhnou 1,5 miliardy lidí (25 % světové populace)

* Narůstá antimikrobiální rezistence, zejména u tuberkulózy

*V posledních 25 letech došlo k návratu cholery, žluté zimnice a meningokokálních epidemií

*Spolupráce zemí ve výzkumu a informovanosti je nedostatečná

........To nás ale čeká krásná budoucnost. Jak se má potom člověk koukat na svět optimisticky?!

BTW: není to můj článek, pouze jsem ho skopčila, autorem jsou lidové noviny...

 
kategorie: °Les Autres° | vložil: Nienna_von_Surreal ¤


0 Komentáře: