Internetové Radio Golem | Akce s Dramcem

autor: Nikytata | 26.Únor 2009
Rádio GOLEM funguje již déle než jeden rok. Možná už jste na něj při brouzdání po internetu dokonce narazili. Zakladatelem rádia je Honza Vamberský, moderátor, který prošel několika předními českými rádii a jemuž se založením Rádia GOLEM splnil sen.
Právě Honza Vamberský, kterého nyní můžete na GOLEMU slýchat při Ivánkově ranní skývě, se v březnu letošního roku rozhodl nabídnout žákům kroužku dramatické výchovy při společnosti Ambrozia , kterou vede jeho kamarád Lukáš Kobrle, možnost naučit se základům moderování a práce v rádiu. Zájem byl opravdu veliký a tak se na začátku dubna rozjel vůbec první kroužek mediální výchovy v Hradci Králové, a to na ZŠ Pouchov. Žáci se opravdu snažili a odměnou jim bylo, že na konci školního roku mohli ti nejlepší z nich slyšet své vstupy ve vysílání Rádia GOLEM. Rádio v té době ještě nemělo vlastní studio, proto se veškeré vstupy a reportáže musely předtáčet.
Od té doby se ale mnoho věcí podstatně změnilo. O prázdninách se pilně pracovalo a na začátku roku čekalo na žáky mediální výchovy, jak ty stávající, tak ty budoucí, veliké překvapení. Podařilo se sehnat provizorní prostor, který se vybavil tou nejzákladnější technikou, a vybudovalo se zde opravdové vysílací studio. Z tohoto studia se od začátku školního roku pravidelně živě vysílá. Moderátory živého vysílání se stali ti nejlepší a nejpilnější z těch úplně prvních žáků mediální výchovy.
1
Moderátoři si vytvořili své vlastní pořady, které si už našly stálé posluchače. Mezi nejoblíbenější z nich patří: Ivánkova ranní skýva - zde vám náš Ivánek každé všední ráno prozradí, co je nového doma i ve světě, o čem se aktuálně mluví, co byste si rozhodně neměli nechat ujít v televizi nebo v kině a dozvíte se také, co vám předpovídají horoskopy; Ať to fičí z GOLEMA, aneb kdo jsme a jak jsme se tu vzali - to je pořad dvou nejaktivnějších moderátorek Niky Krejčové a Aničky Babkové, které vám vždy poví něco o tom, co se právě v ten den událo, kdo má ten den svátek nebo jaká osobnost se právě dnes narodila, a nikdy nechybí ani zajímavý host, se kterým holky rozebírají nějaké aktuální téma; Topol dance party - tříhodinový mix té nejlepší taneční muziky, který vám přináší DJ Jáchim Topol, a to dvakrát týdně, přesně v úterý a v sobotu; Odpolední GOLEM - další z pořadů Niky a Anči, holky vám zde dají spoustu zajímavých tipů na to, co podniknout o víkendu, kdy zajít na fotbal nebo na hokej, a pokud nemáte čas se na zápas sami vypravit, dozvíte se zde i aktuální výsledky utkání; Hydepark - hodinový hudební pořad, který se pokaždé zaměří na jiný hudební styl a přinese vám to nejlepší, co daný žánr nabízí.
A v neposlední řadě je tu pořad, který nese název Bůčkoviny. Zde vám náš krkonošský zpravodaj Bůček přináší ty nejneočekávanější zprávy a informace, jaké si jen dovedete představit. Nebudete věřit svým uším, co že všechno se to v té naší malé zemi děje! Říjnovou novinkou je hodinka s názvem GOLEM Retro, během které budou na váš sluch útočit pouze české a slovenské písničky. Pokud zrovna ve vysílání Rádia GOLEM neběží žádný z těchto pořadů, míchá pro vás ty největší hity od 80. let neunavitelný DJ Cecyl.
Od svého začátku až do dnešní doby udělal GOLEM obrovský krok kupředu. Z rádia, které na začátku poslouchalo jen pár nadšenců a které vysílalo z jednoho počítače, který měl jeho zakladatel v obýváku, se stalo rádio, které už si našlo několik desítek stálých posluchačů, a další pomalinku přibývají. GOLEM má vlastní vysílací studio, které se zatím nachází v prostorách školy. Rádio se stalo prostředkem mediální výchovy mládeže, to znamená, že žáci nyní již dvou kroužků "mediálky", které v Hradci králové fungují, se neučí pouze holou teorii, ale věci, o kterých si na hodinách povídají a věci, které se naučí, si mohou ihned v praxi vyzkoušet, což bezesporu slouží jako obrovská motivace! Cílem těchto kroužků je kvalitně připravit mladé lidi pro práci v rádiu, vychovat z nich mladé moderátory. Naučí se, jak se vyrovnat s trémou, jak správně mluvit, pracovat s informacemi, zacházet s rozhlasovou technikou a hlavně jak se vyrovnat s veškerými nástrahami, které jim budoucí práce moderátora může přichystat. Další prázdninovou novinkou je začátek spolupráce s nejsilnějším stream partnerem v ČR, a to portálem Play.cz.
A jaké jsou plány Rádia GOLEM do budoucna? Především získat prostory pro trvalé umístění vysílacího studia. Dalším cílem je rozšíření nabídky moderovaných pořadů, jejich postupné zařazení do programu a hlavně zapojení dalších a dalších žáčků mediální výchovy do živého vysílání, což přinese zatraktivnění celého programu a přitáhne, alespoň doufáme, další posluchače. Dále pak sehnat sponzory, kteří by pomohli nejen s dovybavením studia.
Pokud se o internetovém Rádiu GOLEM chcete dozvědět víc, nebo si třeba nechat zahrát písničku na přání, neváhejte a podívejte se na stránky www.radiogolem.cz, kde si zároveň můžete naladit živé vysílání plné těch největších pecek od 80. let až po současnost.