"ale capoeira není jenom tanec!" - to není, ale...

Stalo se už takovým internetovým folklórem, že se capoeiristé snaží dokazovat, že capoeira není jenom tanec, ale že se jedná o plnohodnotné (nebo aspoň polohodnotné) bojové umění.

S takovýmito snahami z celého srdce souhlasím - úplně nejlépe by se to samozřejmě dokázalo tak, že by se v roda místo tancování konečně bojovalo, hmmmm - ale ani rozumná argumentace není k zahození.

Průšvih je, když se to někdo snaží dokázat takovýmto nebo podobným videem (jako jsem to už několikrát viděl):

http://www.youtube.com/watch?v=1UPgxdZW6CU

Ano, odehrává se to v roda; a ano, lidi se tam škubou jako koně. Ale co to má společného s capoeirou? Jediná capoeira, která tam je, je k vidění tehdy, když jsou protivníci dostatečně daleko od sebe - pak si dělají parádičky a otočky co hrdlo ráčí. Ale jakmile se do sebe pustí, je celá capoeira zapomenuta, a nastupuje klinčování, zápasení a škubání se na zemi (+nějaký ten fotbalák a galopante). To má být ta "bojová capoeira"?

Nepochopte mě špatně - nejsem naivní, abych si představoval, že capoeirista bude v boji používat salta a ladné piruetky. Technika v boji zaniká jako první.

Na druhou stranu by ale měl používat alespoň nějaké strategie a dovednost, které capoeira rozvíjí - a to jsem zatím v žádném podobném videu nevidět. Naopak co je vidět všude jsou takové strategie, které jsou v naprostém protikladu v těm, co se učí v capoeiře - jako například klinčování, zápasení apod. Jak píše Mestre Decanio, capoeirista nikdy nechytá proto, aby držel:

"Kdo chytá a drží, je krab a skončí na pánvi"!

Capoeira tedy možná není tancem - ale tímhle tedy není určitě.

 

O autorovi

  • Jméno OldPainless
  • Bydliště Zbytek světa
Můj profil