Rickson Gracie, bojové umění a capoeira

Skvělá scéna: Rickson Gracie, známý bojovník brazilského jujutsu, se v tomto MMA zápase při protivníkově takedownu otáčí ve vzduchu a dopadá pružně na nohy...:

http://www.youtube.com/watch?v=YZ2NHIFTqxE

Pro mě je toto video ukázkou skutečného BOJOVÉHO UMĚNÍ - ne všechny ty předem pečlivě nachoreografované sekvence, kde "útočník" provede jednu techniku a pak nehybně stojí, zatímco "obránce" si na něm vyhoní péro sérií cool filmových technik (které by ovšem fungovaly pouze na někoho, kdo už čtrnáct dní hnije). Stejně tak u mě bojové umění není nesmyslné kopání do vzduchu, ať už je doprovázeno salty a vruty jakkoliv oslňujícími - to je prostě bojová onanie, nic víc.

Naproti tomu Rickson v tomto videu předvádí to, čím by bojové umění být mělo - reaguje na útok  naprosto improvizovaným, nepřipravovaným pohybem  a nejenže elegantně uniká z nebezpečné situace, ale obrací útok proti svému protivníkovi.

Pokud jste si u toho vzpomněli na Cintura Desprezada, nejste sami - podobné dovednosti chtěl své studenty naučit Mestre Bimba prostřednictvím svých baloes (viz též Iuna). Ovšem dnešní capoeiristy takové kousky předvádět neuvidíme. Proč to mohou dělat zápasníci jujutsu, a capoeiristé, kteří mají údajně na akrobacii patent, se v boji většinou škubou jako dva roboti s týden trvající úpornou zácpou?

Zde je moje teorie: Je to proto, že od jisté doby se většina capoeiristů snaží vyhýbat improvizovaným střetům, a namísto toho dávají přednost buď předem nachoreografovaným sekvencím, nebo rovnou sólové akrobacii. A proto nemají místo ani čas, kde by takové "improvizační" schopnosti mohli rozvíjet.

Moje poselství proto zní: Zapomeňte na předpřipravené útoky a úhyby, na držení se zpátky; namísto toho se do sebe pusťte se vší vervou! Pokud je ve vaší capoeiře něco dobrého, tak to v boji vyplave!

 

Ovšem problém je, že skutečné BOJOVÉ (nikoliv divadelní) dovednosti se rozvíjejí pouze ve spont8n9m, nepřipravených střetů;

V moderní capoeiře tak chybí samotná živná půda, z níž by eventuelně mohly vyrůstat a rozvíjet se nové efektivní techniky, strategie.

Proto capoeira jako bojové umění stagnuje, a stagnovat bude, dokud budou capoeiristé chodit do roda se předvést a ne "dostat toho druhýho bastarda na zem".

O autorovi

  • Jméno OldPainless
  • Bydliště Zbytek světa
Můj profil