Lékař nebo piercer?   31.Květen 2008


Podstoupit aplikaci piercingu raději ve studiu nebo u lékaře?

Piercing je pro mnoho lidí velké lákadlo a touha - pro mnoho rodičů však velkým strašákem, kterého mají na svědomí různé zprávy a báje o rizicích spojenými s piercingem. Pak se nelze divit otázkám - A nebylo by lepší zajít k lékaři? Cožpak lékař není zárukou bezpečnosti?

Jedna z mých zákaznic, kdysi dávno netušíce o blízkém studiu, podstoupila aplikaci piercingu u lékaře. Po místním umrtvení lékař provedl skalpelem malý řez na horní straně pupíku, vložil do něj stříbrný kroužek a poté řez uzavřel několika stehy. Výsledek byl katastrofální - v místě řezu se vytvořila jizva, piercing samotný byl stále zhnisaný a zanícený. Proto kroužek raději vyndala.

Proč se ale piercing nehojil? Především se piercing aplikuje pomocí piercingových jehel a ne skalpelem. A dle směrnic Evropské unie se do čerstvého piercingu nesmí - krom šperku z titáni a PTFE - vsazovat šperk z materiálů jako je stříbro a podobně. Krom toho kroužek samotný není také pro čerstvý vpich vhodný, protože svými hranami neustále dráždí piercingový kanálek a způsobuje tak komplikace při hojení.

Takových případů je ale víc, zejména díky polopravdivým zprávám v bulvárních televizních pořadech a časopisech o nehygienických studiích. Mnozí pak raději navštíví lékaře aniž by tušili, co je může potkat. Pravdou ale zůstává, že některá studia neodpovídají hygienickým požadavkům a stále například používají materiály pro čerstvý piercing z materiálu jako je tzv. chirurgická ocel, i když tento materiál obsahuje vyšší procento hliníku, který nepříznivě působí na čerstvý piercing.

A je tedy přeci jenom lepší navštívit nějaké to profesionální studio? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Neboť rozhodující pro správné provedení piercingu není ani tak otázka, zda je proveden v piercingovém studiu nebo v lékařské ordinaci, jako spíše to, že musí být dodrženo mnoho kritérií:

- Každý, kdo piercing provádí, musí být obeznámen s jeho technikou a hlavně vědět, jak se různé piercingy provádějí.

- Také musí znát, jaký šperk je nejvhodnější pro daný piercing. Pro některý piercing jsou vhodnější kroužky, pro jiný zase tyčinky - banana bells a podobně. Jako materiál pro první vsazení přichází v úvahu pouze šperky z titanu nebo teflonu - PTFE.

- Samozřejmostí ze strany každého odborníka je poskytování rad a osvětlení dané problematiky.

- Jedním z nejdůležitějších předpokladů odborně provedené práce je dodržování hygieny při aplikaci piercingu - při jejím nedodržování hrozí velké problémy v podobě infekce a zánětu.

- Neméně důležitá je znalost odborníka anatomie zejména v oblastech, kde se piercingy provádějí.

Z výše uvedených zásad je však patrné, že je může splňovat nejen piercer, ale také lékař. Ten má navíc znalosti o anatomii a hygieně již ze studií medicíny. A piercer si tyto znalosti osvojuje před založením živnosti. Alespoň Ti zodpovědnější. Není nutné mít lékařské vzdělání, neboť se musí pro provádění piercingu vyznat pouze v anatomii právě těch částí, kde se piercing aplikuje a podrobnosti ohledně funkce mozku, diagnózy různých nemocí a způsob jejich léčení je pro piercera zbytečné.



Na druhé straně ale musí lékař, který chce provádět piercing, podstoupit samostudium o technice piercingu, vhodnosti použití těch či oněch materiálů šperků i o způsobech následné péče o piercing a průběhu jeho hojení, poněvadž se tyto okolnosti při studiu medicíny nevyučují - samozřejmě.

A tak stále ještě existují nejen neprofesionální studia, ve kterých se pracuje v nehygienickém prostředí bez potřebných znalostí a jsou také lékaři, kteří aplikují piercing bez jakýchkoli vědomostí o této problematice. Často se pak objevují problémy, které by mohly být - za předpokladů výše uvedených - ve většině případů naprosté tabu.

Nelze také opomenout kosmetické salony. Většina se dá přirovnat k způsobu provádění tetování v různých nápravných zařízeních . Že jsou pupíky a rty prostřelovány pistolí určenou pro dírky v ušních lalůčcích, není žádnou výjimkou.

Pokud ale vezmeme v potaz zkušenost - vlastnost historií osvědčená - měli bychom se zamyslet, jak často provádí piercing - například pupíku - profesionální piercer a jak často lékař. Pokud vycházíme z toho, že se takový piercing provádí v dobře fungujícím studiu několikrát za týden, kdežto v lékařské ordinaci párkrát do měsíce - vychází nám z toho fakt - lékař zkrátka nemůže mít stejné zkušenosti oproti serióznímu piercerovi.

A proto je rozhodující pro výběr střediska, kde si nechat aplikovat piercing jednak zkušenost a odpovídající způsob provedení v daném prostředí. Neboť právě tak jako existují lékaři, kteří neznají a neumějí provádět piercing, se objevují i piercingová studia, kde se pracuje nedokonalým způsobem v naprosto nevyhovujícím prostředí. Ale i lékař se může naučit piercerovat - neboť má vysokoškolské vzdělání - bude-li se tím důkladně zabývat. Nicméně nebude mít nejspíše stejnou možnost při vykonávání své medicínské praxe získat tolik zkušeností oproti piercerovi, který se tím zabývá na plný úvazek. A nutno podotknout, že se ve většině piercingových studiích pracuje stejně tak čistě a hygienicky jako v lékařské ordinaci. napsal/a: P-A-I-G-E 23:41 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

P-A-I-G-E 01.06.2008 22:18:36

Tak já mam pírsing jenom v pupíku a to mi dělali v salonu ale chci i do jazyka naten bych měla jít oprázdninách


notimou 01.06.2008 00:01:11

sama