www.orky.cz
Prodej, servis vysavačů ORKY - vhodných i pro alergiky. Vysavače se záchytem nečistot do vody pomocí rotujícího separátoru. Vysavače nevíří prach. Vysoká, stálá účinnost vysavačů zajištěna absenci sáčků a filtrů.
 

WWW.orky.cz

Na trhu je velké množství vysavačů, ale jak se v nich vyznat? Náš článek Vám poradí, jak se správně zorientovat v široké nabídce všech typů vysavačů. Existují vysavače bezsáčkové, klasické sáčkové vysavače v různých cenových kategoriích, průmyslové vysavače, robotické vysavače, vodní vysavače a vodní vysavače s rotačním separátorem. Jsou i tzv. víceúčelové vysavače, ale ty se už hůře začleňují, protože zde jde zařadit parní vysavač, ale třeba i vodní vysavač s rotačním separátorem. Každý vysavač je určený na jiné účely, ale co se týká kvality a účinnosti úklidu vnitřních prostor je jednoznačně nejlepší vodní vysavač s rotačním separátorem.

Vezměme to popořadě:

 Bezsáčkový vysavač: jedná se o vysavače nejlevnější kategorie. Jedinou jejich výhodou je, že není třeba neustále nakupovat sáčky. Účinnost vysávání je, velmi špatná. Obsahují jeden nebo 2 filtry a tyto se velmi rychle ucpávají a pokud ne, tak mají tak velké póry, že vlastně vše co vysajeme nám vyletí druhou stranou vysavače ven (hrubé nečistoty zde samozřejmě zůstanou, ale ty lidskému organismu škodí nejméně). Velmi nehygienické je čištění nádoby na prach. Určitě nelze doporučit pro úklid obývaných místností pro alergiky.


 Klasický sáčkový vysavač: Obsahuje sáček a několik filtrů. Nejlepší jsou ty, které jsou opatřené hepa filtry. Kvalita úklidu je ovšem také nic moc. Filtry se časem ucpávají a tím se výrazně snižuje proud vzduchu proudící skrze vysavač. Jakmile ztratíme proud vzduchu, nejsou nečistoty již nasávány a drobné částečky spíše zažehlujeme do osnovy koberce. Nečistoty s viry, plísněmi a bakteriemi nám ulpívají na filtrech, kde se množí a prorůstají celým filtrem. Jakmile pak zapneme vysavač všechny jsou vyfouknuty zpět do prostoru.
To je také jeden z důvodu proč by třeba alergici neměli být při vysávání v místnosti. Další nevýhodu je krátká životnost vysavače. Při ucpání filtrů a snížení proudu vzduchu (jehož účelem je i chlazení motoru vysavače) se motor přehřívá a dojde k jeho spálení. I u kvalitnějších sáčkových vysavačů tedy raději nepočítejme se životností delší než 5 let. Levnější kolikrát nevydrží ani 2 roky.


 Průmyslové vysavače: Používají se primárně ve stavebnictví a v průmyslových zařízeních. Často mají kovové nádoby a jejich cílem je odstranit hrubé nečistoty, které do klasických vysavačů nesmí.Bývají velice hlučné, ale mají velký výkon. Avšak pro vysávání v domácnosti jsou absolutně nevhodné, jelikož nedisponují téměř žádnými, nebo minimálními filtry, což z hlediska hygieny, není zcela vhodné.

 Robotické vysavače: Praktické a pohodlnné řešení pro většinu domácností. Tento typ vysavače se strategicky pohybuje po ploše tak, že nevynechá žádné nevysaté místo. Výhodou je, že nám ušetří práci, čas a jsou tiché. Jejich výdrž na jedno nabití se pohybuje kolem 45 minut a jakmile robotickému vysavači začne docházet baterie, automaticky sám zaparkuje do nabíjecí stanice. Díky UV záření desinfikují mikroby a bakterie. Speciální kartáč efektivně vysaje i po Vašem domácím čtyřnohém mazlíčkovi a vysaté nečistoty se nachytají do sběrného koše, který jednoduše vysypete a který je omyvatelný vodou.


 Vodní vysavače: Místo sáčku mají nádobu s vodou. Výhodou je že nemusíme kupovat sáčky a obsah nádoby po vysávání vylijeme do záchodu. Mají ovšem filtry, které významně snižují účinnost vysávání. Filtry musí mít z důvodu, že jemný prach je mastný a je tedy zachycen až na filtru a ne ve vodě. Část prachu se vody vůbec nedotkne, část se odrazí od povrchového napětí vody a část proletí v bublinkách.


 Vodní vysavače s rotačním separátorem:
Jsou špičkou pro domácí úklid. Náš internetový obchod nabízí tento typ vysavačů od německého výrobce Orky. Tento typ vysavače je velmi vhodný pro alergiky a rodiny s dětmi a jsou oblíbené i ve školkách. Podstatou jejich zázračné účinnosti je rotační separátor, který se otáčí rychlostí okolo 25 000 otáček za minutu. Tento způsobí v nádobě s vodou vodní vír, který sráží i ten nejjemnější prach zpět do vody. Nemusí mít tedy žádné filtry což je obrovská výhoda a účinnost vysávání je zachována po celou dobu úklidu. A je jedno jestli vysáváme s vysavačem novým, nebo 5 let starým, protože účinnost je pořád stejná.Většina těchto vysavačů má účinnost záchytu i toho nejjemnějšího prachu 99,9%.

Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která je dána vysokými náklady na výrobu vysokootáčkového motoru. Tato investice se nám, ale rychle vrátí v podobě lepšího zdraví (záchyt prachu a nečistot, ale také čištění a ionizace vzduchu, která u jiných vysavačů není). Navíc životnost těchto vysavačů přesahuje 10 let a provoz je takřka zadarmo, protože nemusíme kupovat žádné sáčky a filtry. Schválně si zkuste spočítat, kolik dáte za 10 let za sáčky a filtry do vysavače.Dovolím si ještě poznámku k tzv. omyvatelným filtrům. Omývat filtry je pouze marketingový tah, ale pro zdraví Vaše i Vašeho vysavače je to nevhodné, pokud totiž filtry nejsou vymyty opravdu důkladně a poměrně rychle vysušeny (tohoto doma takřka nelze dosáhnout) vznikne ze špatně vymytého prachu „mikroskopické blátíčko“, které ucpe póry ve filtru a tím se sníží účinnost vysavače. Na tomto blátíčku se také rychle množí bakterie, viry a plísně, které si pak vyfoukneme přímo do místnosti.
Tento vysavač naleznete na stránkách www.orky.cz