fakticky pravda

05.Leden 2005

Proč muži neradi vyznávají lásku?
Úterý | 4. 1. 2005


Slova "miluji tě" většina mužů říká nerada, a dokonce je řadí mezi největší stresové faktory. Ženy ovšem na rozdíl od mužů rády vyznávají svým partnerům lásku. Zároveň by samy chtěly slýchat sladká slova co nejčastěji. Odborníci tvrdí, že kdyby muž alespoň jednou denně zdůraznil své partnerce, jak moc ji miluje, mohl by vést celkem klidný a spokojený život. Tak málo prý totiž většině žen stačí ke štěstí. Muži to však nedělají a tato skutečnost je jednou z častých příčin partnerských krizí. Problém je natolik závažný, že se jim začali zabývat přední světoví psychologové, sociologové a fyziologové.

Výsledkem je pět hlavních důvodů, proč muži neradi říkají "miluji tě":

Chybějí mu neurony

Neurolog Paul Greengard tvrdí, že obě pohlaví mají rozdílnou strukturu nervových drah. V ženském mozku existují neurony, které spojují citové a řečové centrum, proto ženy nemají problém hovořit o svých citech. U mužů toto spojení chybí. Když si položí otá

Vytisknout Poslat e-mailemzku: "Je to, co cítím láska?", neznají odpověď, a proto raději mlčí.

Bojí se následků

Psycholožka Barbara de Angelis tvrdí, že obě pohlaví komunikují různým způsobem. Rozhovor je pro muže vždy prostředkem, kterým chtějí dosáhnout určitý cíl, u žen však může být cílem samotný rozhovor. když žena cítí k partnerovi lásku, tak mu to prostě řekne, aniž by tím sledovala něco jiného, než jen vyznání lásky. Muž si ovšem klade otázky: Proč to žena chce slyšet? Proč bych to měl říkat zrovna teď? Co se stane, když to udělám? Potřebuje mít jiný důvod, než "pouze" vyznat lásku.

Má to v genech

Psycholožka Bettina Pauli tvrdí, že muži mají v genech zakódováno, že se nemají vázat. Na druhou stranu si v sobě nosí jakýsi ideál lásky, takže prý neustále podvědomě očekávají, že by mohlo ještě přijít něco lepšího. Vyznání lásky považuje za něco definitivního a neodvolatelného, tak se ho od něj hned tak nedočkáme. Genetickou teorii podporuje i evoluční psycholog Richard Dawkins. Podle něj jsou muži od přírody mnohem víc hraví a tvořiví. Pořád něco zkoušejí, aniž by uvažovali o důsledcích - narozdíl od žen, které jednají s větším rozmyslem. za vyznáním lásky pak cítí příliš velký závazek.

Chce být mužný

Sociolog Gert Simon tvrdí, že většina mužů si vyznání lásky spojuje s pubertou a považuje je za nemužné. Navíc, jak se říká, slovo dělá muže - když se jednou rozhodne pro určitou ženu, nechce svá vyznání donekonečna opakovat.

Jde s dobou

Americký jazykový institut, který se zabýval zkoumáním dialogů nejúspěšnějších filmů, zjistil zajímavou skutečnost. Zatímco v sedmdesátých letech se to v hollywoodských filmech milostnými vyznáními jen hemžilo, dnes v nich slova "miluji tě" zazní jen výjímečně. Odráží to fakt, že mnoho dnešních mužů považuje tato dvě slova za jakousi neupřímnou a patetickou frázi. Je to smutné, ale je to tak.

Existují ovšem situace, v nichž řada mužů přeci jenom ženě dvě vytoužená slůvka řekne. Problém je v tom, že mnohdy zvolí naprosto nevhodný okamžik. Ale když už Vám to řeknou, tak:

- Když se to od nich čeká

Podle Bettiny Pauli muž ženě lásku vyzná, když si myslí, že se to od něj čeká. Když mu partnerka jako první řekne "miluji tě", pravděpodobně jako ozvěna zamumlá "já tebe taky". Pak má sice úlevný pocit, že už to má z krku, ale zároveň i špatné svědomí, že prvotní impuls nepřišel od něj.

- Když chce sex

"Řada mužů vyznává ženě lásku, když ji chce dostat do postele a ona se zdráhá", říká Gert Simon. Muži se podle něj nejvíce snaží tehdy, když narazí na překážky. A vyznání lásky bývá velice silnou zbraní. Ne že by byli takoví pokrytci, v těch chvílích to tak opravdu cítí. Když ale začne vznikat dlouhodobější vztah a oni zavětří možný závazek, najednou, jako by oněměli.

- Když má pocit viny

Dr. Dawkins tvrdí, že muži mají v genech mnohem větší sklony k nevěře. Když manželka na jejich "bokovku" příjde, pravděpodobně uslyší: "To nemá s námi nic společného, miluji jen tebe!". Ve skutečnosti to znamená: "U tebe je můj domov, bezpečná základna pro mé další výlety."

- Když už je pozdě

Muži mnohem hůře vnímají signály hroutícího se vztahu. Když žena ještě bojuje o jeho záchranu, muž si často vůbec nevšimne, že je něco špatně. A když už žena boj vzdá a rozhodne se vztah ukončit, je muž překvapen a na všechny její výhrady odpovídá: "Ale jí tě přece miluju". Jako kdyby to bylo kouzelné zaklínadlo, které může všechno vyřešit.

- Když si to pravdu myslí

Skutečně existují muži, kteří své partnerce vyznávají lásku, i když nemají špatné svědomí a nic je k tomu nenutí. Většinou tak činní v okamžicích nadšení. Když uzavřeli dobrý obchod, nebo jsou spokojení po dobrém sexu apod.

Připadá Vám to tak beznadějné? Snad Vás alespoň utěší slova americké psycholožky Deborah Tanne: " Muži vyjadřují lásku jinak než ženy, například formou respektu a ohleduplnosti. Každá z nás by si proto měla takovýchto signálů všímat a nebrat slova jako jedinou možnost vyznání lásky.

napsal/a: Peter19 13:23 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář