14.Leden 2009
Jednoho dne se narodil kelt, měl zrzavé vlasy. Jeho matka se jmenovala Dobrýška, jeho otec se jmenoval Erš byl náčelníkem kmene, který se jmenoval Játur. Jednou jeho otec řekl,aby se mu dalo jméno Dobrýška vůbec nevěděla jak jejího syna pojmenovat ani její muž ne. Dobrýška se ptala obyvatel kmene, zda je nenapadlo nějáké pěkné jméno, její se sestra řekla :,,atˇ  se jmenuje podle kmene"!A tak se také stalo dítě se jmenovalo Játur. Zničeho nic uběhl jeden měsíc a Arka byla ráda že se úroda sklidila včas. Játurovy už mělo bít 7.1 jeden rok. Arka si brala Šaka, byl z jiného kmene, a moc se mu líbilo u Játurova knene. Šak měl také rád Játura který se už pomale batolil. Další den ráno šel se celý kmen hrabat seno  (i Játur). Dobrýška dala malou otep sena pod syna a šla pomoci ostatním. Arka vykřikla ,,mračí se rychle přikryjte seno atˇ nezmokne. Někdo si všiml že, že Játur je pryč, Arka šla uklidit také některé jídlo a v tom zmatku si všimla batolícího se Játura rychle ho vzala s sebou do chýše aby nezmokl. Celý kmen se bál, že Játura unesl sousední kmen. Dobrýška běžela ke své sestře která byla v chýši aby jí rychle pověděla co se stalo.A tam také uviděla svou sestru a syna, vrátil se jí úsměv do tváře. Celý kmen byl rád že Játura neunesli a jeho otec Erš také. Pomale se blížil podzim lidé věděli že tato zima bude velice studená a mrazivá.
Už je tu listopad. Arka s Šakem se stěovali do nové chýše protože očekávali nový přírůstek do rodiny. Játur si přeje aby to byla holčička a jeho otec je rád že do kmene přibude jeden člověk, batole. Erš de těšil až se narodí potomek jeho švagrové. Vzkazoval lidem aby se dobře oblékali protože je velká zima. V těch nejstudenějších mrazech přišla na svět Ejla. Játur byl hrozně rád že se mu jeho přání splnilo. Nová matka dostala od obyvatel kmene kožešiny pro ni a pro dítě.
Vložil: Pigmentag ¤


Komentáře (4):
  • 25.05.2010 10:09:28, mar.tex

    na tak krátký text je tam příliš jmen, které dokonale zamotají hlavu (a patu). Navíc, vše je vyprávěné, jak repotáž jedním dechem.. neni to moc záživný

  • 17.01.2009 19:36:00, blnk

    me se to upa páčí to je prostě bombastický

  • 17.01.2009 19:22:27, Pigmentag

    tak ti díky

  • 17.01.2009 19:19:12, --blanika--

    hej t je krute:-) to se ti povedlo káji:-) tleskám :-)