05.Prosinec 2007, napsal R10_Lukyn_R10 v 19:29 ... Nickelback

Nickelback je kanadská rocková skupina, která vzniklav roce 1995 ve městě Hanna. Nejvíce je známá jejich písničkaHow You Remind Me z alba Silver Side Up, která se v roce2001 dostala na první příčku americký hitparád. Není tedy divu, ževětšina jejich desek se prodala právě v Americe. Celosvětově se prodalopřes 25 milionů nosičů. Jejich posledním počinem jealbum nazvané All the Right Reasons, které vydali v roce2005. Na přelomu roku 2007/2008 se kapela chystá vydat nové album.

Historie kapely

V městečku Hanna v kanadské provincii Alberta, s mámou učitelkoutance, s tátou bůhvíkde, se starším bráchou Mikem a s kytarou; poněkolika vloupáních do školy a pár měsících v polepšovně – radšinež kariéru raubíře si budoucí hitmaker vybral kariéru muzikanta. Postřední škole založili kapelu s Mikem, Ryanem Peakem a zpěvákem, jehožjméno si není třeba pamatovat, nicméně prý Chada Kroegera naučil, coobnáší úděl frontmana. Obehrávali dokola cizí písničky a brzy se jim tozajedlo a rozešli se.

Kroegerovi se ale na prknech, co znamenají rock'n'roll, zalíbilo a nevzdalse. Bez problému složil všechny písně na EP „Hesher“, začal zpívat(neměl svůj hlas rád, ale máma ho přesvědčila, že to není tak hrozné)a přemluvil Peaka a Mikea, ať to s ním ještě zkusí. Skupinadostala název podle fráze, kterou Mike odříkával ve Starbucks, když vracelzákazníkům drobné: „Here's your nickel, back – Tady máte nikláknazpátek“. EP nakonec vyšlo v roce 1996 díky půjčce čtyřtisíc dolarů od Kroegerovic otčíma.

Nickelback

Některý z tisíce výlisků můžete koupit na internetové aukci eBay;připravte si zhruba 600 dolarů. Za bicími NICKELBACK sedělbratranec Brandon Kroeger, domácký typ. Stačil ještě nabubnovat debutovéalbum „Curb“ (vydané v nezávislé distribuci), jenže znelíbil se muživot na cestách. Po epizodě s Mitchem Guindonem ho nahradil Ryan Vikedal,pro pořádek přezdívaný „Nik“. Naskočil do odbržděného expresu:kapela už vyhrávala regionální soutěže a mohla poslouchat své vlastnípísně v místním rádiu.

Bylo slyšet přímočarý a úderný mix ALICE IN CHAINS (bez jejichtemných zákoutí), SOUNDGARDEN (bez psychedelických excesů), NIRVANY (bezpunkové rozjívenosti) a METALICA (bez thrashových základů); to vše typickysekaným rytmem. Z grunge si Chad Kroeger vyzobl především emocemi nabitýzpěv. Nabytý kapitál pokryl náklady na nahrávání další desky „TheState“, jíž se nakonec chopil metalový label ROADRUNNER. „Dostali měsvými písněmi,“ říká Ron Burman z ROADRUNNER, který tehdypřesvědčil vedení, aby do NICKELBACK investovalo.

Měli především vynikající, řemeslně propracované a emocionálnípísně, které se vždycky v rádiu uchytí." První rozhlasové hity sejmenovaly „Breathe“ a „Leader Of Men“.

Nickelback

NICKELBACK plní své plány na 150 %. Už v době, kdy jeli turné k„The State“, měli připravené skoro kompletní album „Silver Side Up“(nazvané podle instrukcí, jak nosit jistý prsten Chada Kroegera). „Musímese nějak zabavit,“ říká Ryan Peake, nové věci nám pomáhají přežítturné. Vdechnou do nás nový život. Jenže příběh největšího hitukapely byl docela jiný.

Za deset minut bylo hotovo

Týden před nahráváním nové desky přehrál zpěvák zbytku kapelykostru písničky, která ho zrovna napadla. Za deset minut bylohotovo. „Už když jsme ji aranžovali, říkali jsme si: ,To jedobrý. To je MOC dobrý.' Každá část je propracovaná a dali jsme do nispoustu energii. Ale šlo to neuvěřitelně rychle.“ „How You Remind Me“je píseň o rozchodu a je adresovaná skutečné slečně jménem Jodi. Jenžesíla Kroegera jakožto textaře je v tom, že dokáže upřímně reprodukovatpocity z nepříjemných situací, které sám prožil, a zároveň je zahalitdo vágních a víceznačných formulací, které si každý posluchač můževztáhnout k sobě.

Nickelback

„Takhle mi připomínáš, jaký opravdu jsem,“ zpívánalomený mládenec a vzápětí vyčítá: „Nebyla bys to ty, kdybysřekla ,promiň‚.“ Tak to bývá. „Je to náš ,HotelCalifornia‘. Lidi k té písničce mají citový vztah,“ dodáváskladatel. Hitovost zpečetil zvukový mistr Randy Staub a jeho nekonfliktní,minimalistický, ale vybroušený mix s čistým vokálem a nenápadněgradujícím riffem v předrefrénu.

Staub má také prsty v načasování vydání. „Věděl jsem, že to budehit,“ vzpomíná, „ale ten obrovský úspěch mě samozřejmě překvapil.Přišli s tím na konci vlny rap-rocku, takže byli lidi možná připravenína změnu – zpátky k dobré melodii. Ta píseň je navíc jednoduchá a toobvykle pomáhá.“ „How You Remind Me“ je nejhranější písní roku2002 v USA ve všech rozhlasových stanicích dohromady, ačkoli vyšla jakosingl už v září 2001. I další dva singly „Too Bad“ (kde řešísvůj vztah s otcem, který se odstěhoval od rodiny) a „Never Again“(o domácím násilí) zabodovaly. Alba „Silver Side Up“ se celosvětověprodalo přes sedm milionů kusů.

Členové kapely

Chad Robert Turton-Kroeger (*15.11.1974)

Chad Kroeger Chad Kroeger je hlavní zpěvák a kytarista kapely.Původně se jmenoval Chad Robert Turton, ale později si změnil příjmení posvém nevlastním bratrovi Mike Kroeger.

Michael Douglas Henry Kroeger (*25.7.1972)

Mike Kroeger Mike Kroeger hraje v kapele na basovou pětistrunnoukytaru. Používá kytary značky Spector a Lakland. Jako první z kapelyzaložil rodinu, která často po koncertech cestuje s ním.

Ryan Anthony Peake (*1.3.1973)

Ryan Peake Ryan Peake doprovází kapelu na kytaru a zpívá. Už takézaložil rodinu.

Daniel Patrick Adair (*19.2.1975)

Daniel Patrick Adair Daniel je zatím poslední bubeník kapely, předním byli Brandon Kroeger a Ryan Vikedal. Ke kapele se přidal v lednu roku2005 a o 7 měsíců později s kapelou vydal desku All the RightReasons.



 
Komentáře (0):