Dětská obrna

 

Dětská obrna
Dětská obrna (latinsky poliomyelitis acuta) je akutní zánětlivé onemocněnímozku a míchy postihující především děti, ale i mladší dospělé jedince. Vyskytovalose převážně ve větších či menších epidemiích během letních měsíců. U nás a vzahraničí onemocněly tisíce dětí a adolescentů zejména v letech 1948 a 1953, potom byl většívýskyt zaznamenán v r. 1960.

Díky zavedení povinného očkování nejprve Salkovou a pozdějiSabinovou vakcínou se zde v posledních 35 letech s touto závažnou chorobou jižnesetkáváme. Avšak v řadě cizích zemí, kde není očkování povinné, nemoc stáleexistuje.

 

Co je příčinou dětské obrny?

Příčinou je polio virus, který patří mezi enteroviry. Kinfekci dochází zažívacím traktem.

 

Jak nemoc probíhá?

Onemocnění probíhá ve dvou fázích. Po 5–10 dnech poměrnělehkých chřipkových příznaků se znovu objevují teploty, bolesti hlavy, tuhnutíšíje a celková slabost. U většiny pacientů proběhne nemoc v této podobě. Ovšemu některých se během následujících hodin až dnů rozvinou i obrny různých svalů.Nejhorší variantou je, dojde-li k ochrnutí dýchacích svalů. Takový pacient musíbýt na dlouhodobé podpůrné ventilaci, jinak hrozí smrt. Průběh je vždy horší,předcházela-li infekci nějaká větší tělesná nebo duševní zátěž. Další průběh jejiž zcela individuální, u některých dojde k úplné úpravě funkce postiženýchsvalů, u jiných může zůstat chabá obrna některých svalů, ale i trvalá obrnavšech končetin, bez možnosti chůze.

 

Jaká je léčba?

V akutní fázi se léčí příznaky (např. podpora dýchání připostižení dýchacích svalů). Asi po 6 týdnech končí akutní nakažlivá fázenemoci, stav se stabilizuje a je možné začít s intenzivní rehabilitací. Taovšem není snadná nejen vzhledem k věku dětí, ale i k tomu, že obrny jsouprovázeny velmi bolestivými křečovitými stahy (spasmy) postižených svalů.

 

Jaká je prevence?

Nejlepší prevencí je očkování, které je u nás povinné a jezařazeno do základního očkovacího kalendáře. Děti se očkují ve věku od 10 týdnůdo 18. měsíce věku. Přeočkování probíhá ve věku 14,5 měsíce až do 30. měsíce

 

Možné vedlejší účinky imunizace proti obrně: u maléhopočtu očkovaných se mohou po podání Sabinovy očkovací látky vyskytnout lehké příznakyjako bolesti hlavy, bolesti svalů nebo lehký průjem. Nesmírně zřídka (přibližně1: 2.5 milionů dávek) se uvádí, že látka způsobila chabé obrny končetin uočkovaného jedince nebo u člověka, který byl v úzkém kontaktu s nedávnoimunizovaným jedincem. I přes tuto nesmírně nízkou frekvenci komplikací sev posledních létech v některých státech změnila strategie a začíná seočkovat místo Sabinovou vakcínou právě Salkovou vakcínou, která je pak součástíkombinovaných očkovacích látek (např. hexavakcína).

napsal/a: Sekrainen 18:23 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář