Vznik OSN a východiska poválečné světové politiky

Druhá světová válka se stala pro poválečný svět mementem. Padlo v ní kolem 50 mil. lidí, z toho kolem 20 mil. Sovětů (často kvůliStalinově politice), 5 mil.Němců, hodně Poláků, Jugoslávců a příslušníků dalších národů. Hmotný deficit senadá vyčíslit. Tak jako po první světové válce i po té druhé si lidstvo řeklo,že se tyto hrůzy nesmí opakovat a přijalo řadu opatření, která se stalavýchodisky pro lidi celého světa.

V rámci Evropy vznikla nová evropské orientace, kdy euro-asijský komplexpřestal být funkční, docházelo k jeho rozrušování a vytvořila se novácivilizační zóna – oblast euro-americká. Evropané se k ní přimkli, protože sedomnívali, že jim bude skýtat větší bezpečnost. Došlo k rozhodné proměně také vuplatňování politických koncepcí světa. Do pozadí ustoupily zájmy národní,nejednou i kontinentální. Jako základní politologicko-branný systém bylanastolena globalistika – globální pojetí politiky a obrany státu. Její podstatabyla v tom, že USA i SSSR svoji bezpečnost zajišťovali na celém světě.

Na jaře 1945 založili Organizaci spojených národů (OSN). Jejím sídlem sestal New York a jejími zakladateli se stalo 51 států. Byla jimi přijata ChartaOSN jako její základní dokument. Československo bylo jedním ze zakládajícíchstátů, Chartu OSN za něj podepsal Jan Masaryk. Byly stanoveny základní orgány:Valné shromáždění – náš zástupce Kavan se stal jeho předsedou po Benešovi; Radabezpečnosti – právě tomuto orgánu byly svěřeny rozhodující výkonové pravomoci aleží na něm i odpovědnost za udržení světového míru. Nejvyšším úředníkem jegenerální tajemník – prvním byl norský politik Trygve Lie, potom Hamaršeld,Butrus Butrus Ghálí, Kofi Anan. Valné shromáždění se schází každý rok na podzim(vedoucími jsou ministři zahraničních věcí).

Dnes má OSN takřka 200 členů. Dříve měla 5 hlavních členů a 6 vedlejších,dnes má 5 hlavních – USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína a 15vedlejších. Uvažovalo se ještě o dalším hlavním členu – o toto místo spolusvádělo boj Německo a Japonsko. OSN má i řadu výborů a podvýborů, na nichž sepřipravují nejrůznější projekty. Úřední jazyky OSN tvoří angličtina,francouzština, španělština a ruština. OSN je zejména orgán politický apoliticko-branný. Má spolupomáhat zajištění míru ve světě. Má obrovskouautoritu, ale vždy se mu nepodaří válce zabránit.

napsal/a: Sekrainen 18:25 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář